Scanner Cayenne moet drugs uit Suriname stoppen

Hardnekkige drugskoeriers uit Suriname zijn al enige tijd een doorn in het oog van de autoriteiten in buurland Frans-Guyana. Het Openbaar Ministerie (OM) in dit Frans overzees gebiedsdeel moet steeds nieuwe dingen bedenken om de drugsbendes bij te benen. Nu wordt overwogen om een lichaamsscanner aan te kopen en die te installeren op de Félix Eboué luchthaven, de poort naar Europa. Hoewel de scanner niet alle drugs kan registreren, zullen koeriers het niet bepaald gemakkelijk hebben.

Advocaten, volksvertegenwoordigers en luchtvaartmedewerkers zijn het zat. Er moeten nu maatregelen worden getroffen om de koeriers in Frans-Guyana aan banden te leggen. Een van de mogelijkheden om dat te doen, is door een scanner aan te schaffen waar alle passagiers doorheen moeten.

De reden voor deze roep om actie is de explosieve groei van het aantal personen, dat via Cayenne naar Parijs reist om de drugs in Europa te krijgen. Een opvallend aandeel van de drugs die wordt gesmokkeld, althans wordt onderschept, komt uit Suriname. Twee weken terug werden twaalf mannen uit Suriname aangehouden op de luchthaven.

Ze waren onder het mom van een ‘muziekgroep’ onderweg naar Europa, maar ze kwamen niet verder dan de luchthaven van Cayenne. Ze hadden cocaïnebolletjes ingeslikt.

Volgens de cijfers van de douane zijn er in de periode 1 januari tot 9 september 2015 al 102 personen gearresteerd op de luchthaven. In 2014 was dat slechts 71 en in 2013 maar 39. In gewicht uitgedrukt, komt dat neer op 280kg cocaïne in 2015. Vorig jaar was dat221 kg. Aanhoudingen bij invallen, tijdens wegcontroles en aan de grens, zijn nog niet meegenomen in deze statistieken.

Uit onderzoek is gebleken, dat de meeste arrestanten Fransen zijn, maar dat het gros van de drugs uit Suriname afkomstig is. Zo’n 67% van de aangehouden personen is in het bezit van een Frans paspoort, 44% is afkomstig uit Saint-Laurent, het grensstadje tegenover Albina. De cijfers komen overeen met het profiel van de koeriers en hoe de netwerken opereren.

De methode is eenvoudig. Stromensen van de bendes zoeken potentiële koeriers aan de grens, meestal jongeren, alleenstaande moeders of mensen boven de 60 jaar. Jongeren, omdat die meestal te vinden zijn voor een gratis ticket en avontuur, alleenstaande moeders omdat die het extra geld kunnen gebruiken om hun kinderen op te voeden, en ouderen omdat die minder ‘opvallend zijn’ en hun pensioengelden mooi kunnen afronden.

De Franse autoriteiten hekelen daarom het feit dat er geen officiële samenwerking is met Suriname in de strijd tegen drugs. Deze bestaat wel met Brazilië vanwaar er aanzienlijk minder koeriers komen. Ook de communicatie tussen Cayenne en Paramaribo zou veel te wensen overlaten. Zo worden er nauwelijks zwarte lijsten uitgewisseld tussen vliegvelden waardoor dubbel werk verricht moet worden.

WAAROM CAYENNE?

Voor de Fransen is het wel duidelijk waarom de meeste koeriers vanuit Suriname komen. Hoewel er op de Johan Adolf Pengel luchthaven geen lichaamsscanner staat, is de 100 procent controle bij aankomst op Schiphol in Nederland wel een probleem.

Thierry Gose, divisie chef van de douane in Frans-Guyana, legt ook twee andere belangrijke redenen uit waarom veel koeriers uit Suriname via Cayenne willen reizen. “Ten eerste worden passagiers die al eerder zijn aangehouden in Paramaribo op een zwarte lijst gezet en kunnen dus niet meer met de KLM of SLM reizen, daarom proberen ze uit te wijken naar andere routes, waarvan Cayenne-Parijs-Amsterdam het makkelijkste lijkt. Konden de autoriteiten in Cayenne met Suriname afstemmen en de beschikking krijgen over de zwarte lijst van ‘verdachte koeriers’, dan was de strijd tegen de smokkel via de Félix Eboué luchthaven gemakkelijker. Maar voor nu, zijn de plannen toegespitst op een scanner.”

More
articles