Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXVII

– 30 September 2015. Transparant en goed bestuur! Verklaring ter zake te nemen maatregelen vanuit het staatshoofd, gericht aan De Nationale Assemblee. De financiële administratie van de overheid wordt transparant. Financiële zaakcontrole en beoordeling resultatenrekeningen van parastatale bedrijven, zullen door de centrale overheid zelf geschieden. Er is een dwingende rol voor de CLAD aan het parlement voorgesteld. Transparantie en verantwoordelijkheid…, de steeds weer terugkerende sleutelwoorden. Een mond vol bij wijzigingsaankondiging van de comptabiliteitswetgeving. Herziening van de Aanbestedingswet…, een direct uitvloeisel van dit al. Ook belastinghervormingen op til. Veiligheid van de burgerij een speerpuntgedachte. Let goed op. Meer fondsen daarvoor gewenst. Verhoging rechtshandhaving door versterking rechtsinstituten. Instelling ombudsbureau. Gaat inderdaad allemaal zeer veel geld kosten.

– Onrust. Te melden valt, dat bij verscheidende bestuursdiensten stringent is en wordt vergaderd, hangende de nijpende situaties die zich in het land voordoen en waar de ambtenarij helaas —in negatieve zin— mee te maken heeft gekregen.

– Diplo. Een ochtendblad weet te melden, dat zaakgelastigde a.i. Lucretia Redan zou zijn teruggeroepen uit Den Haag. Duidelijkheid daaromtrent mag wel weer snel volgen, waarna aanzwellende speculaties kunnen wijken. Uit NL het bericht, dat men het volgaarne zou willen zien, dat Albert Ramdien orde op zaken stelt in de verhouding tussen Suriname en Nederland. Die wens heeft vrijwel elke rechtsstaat waarmee Suriname vriendschappelijke banden is aangegaan. De hordes die onvoorwaardelijk genomen moeten worden, al decennialang bekend. Kwaliteit op tijd en respect voor de internationale rechtsorde die op ergerlijke wijze en meervoudig werd geschonden.

– Reçu’s. Er zal inderdaad en per ommegaand duidelijkheid moeten komen ter zake een krantenbericht en beschuldigingen, dat er geknoeid zou zijn met de toewijzing en afgifte van duizenden betalingsreçu’s, door een en dezelfde overheid. De hoop bevestigend, dat het niet weer een te verwerpen manier is gaan vormen om nog meer tijd te winnen en als schuldenaar/wanbetaler er weer onrecht- cq. weinig doelmatig, onderuit te willen komen. Er is genoeg tijd verlopen en de bonafide ‘schuldeisers van wanbetalende staat’, zijn ondertussen in megaproblemen geraakt.

– Continuïteit. Diefstal in het gebouw, voormalige Parket van de Procureur Generaal aan de Henck Arronstraat. Waar doet dat allemaal…, sinds 1980 aan denken? Juist ja!

– Droga. Een aantal kilo’s ‘droga’, werd door de politiehond gedetecteerd en de viervoeter sloeg toen groot alarm. De cocaïnedrugskoerier werd gevat en in verzekerde bewaring gesteld. Vervolgens overdracht aan de narcoticabestrijding en vervolging.

– Akkoord. Er blijkt helemaal geen akkoord te zijn, over de stroomtarieven die men wil doorvoeren of een geïntegreerde aanpak die de lasten van het volk niet of nauwelijks mogen verzwaren. Dat blijkt uit een verklaring van de vakbeweging. Belanghebbenden die de elektriciteitstarieven spoorslags willen opschroeven, (b-) lijken weer voor hun beurt ‘hosanna’ te hebben geroepen. Ook nog in naam van derden afwijzing.

– Plotseling. Ineens kon men de ingezonden regels van Cobi niet meer terugvinden. Wel weer in DwT ‘hard-copy’ te zien. Dus niet meer zo ‘wegsite’, zoals werd aangegeven in een vorige aflevering van dit bulletin. Even opnieuw zoeken naar de digi-versie. Found’it at last in lasting digits. Cobi: ‘Terwijl u dit bericht tot u neemt is de staat Suriname aan voorschotten en leningen circa SRD. 1,7 miljard in totaliteit verschuldigd aan de Centrale Bank van Suriname. Meer dan SRD. 1,4 miljard van deze schuld is de afgelopen 5 jaar erbij gekomen. Bij deze moet worden opgemerkt dat deze leningen volgens de Bankwet, gewijzigd in 2005 van tijdelijke aard zijn. De hoogte van de schuld bij de Centrale Bank is een bijzondere omstandigheid, want in artikel 9 van de Bankwet van 1956 bij wet gewijzigd in 2005 staan de taken van de Centrale Bank aangegeven. Enkele van deze taken zijn…!’ En dan een lijfelijke opsomming van Cobi dd.29.09.2015, in digits. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31462

– “Nog 5”. Inderdaad nog vijf met een allesomvattende en vernietigende dip, tussen 2015 en 2018. Bouterse belooft op de willekeurige woensdagochtend aan het parlement, enige verbetering van het uitgevoerde beleidsresultaat 2010/’15; maar dan pas in 2018. Als al die mensen met hart- en vaatziekten dan wel andere problemen, ook dat aan tot nog toe loze beloften kunnen overbruggen/-stijgen. http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/toename-hart-en-vaatziekten-grote-bron-van-zorg/http://dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/09/30/steeds-meer-pati%C3%ABnten-met-hart-en-vaatziekten/ https://dagbladdewest.com/2015/09/28/de-rgd-directie-heeft-hem-ontheven-en-vermoord/ http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31480

– Complex. ‘Alcoa gaat helemaal niet weg…’, wordt vanaf de andere kant van de telefoonlijn infantiel geschreeuwd. Zien is nog altijd…, geloven! Alcoa naar Backhuys, was en is de enige oplossing die al 40 jaar wordt gegeeuwd. Totdat 1980 de gehele zaak, in de wielen en poeier reed. Weg alle dromen en plannen van ernstig knapper mensen. Een zogeheten nieuwsverhaal over Suralco/Alcoa, overstijgt het normale aan reeds ingewikkelder zaak en voorspelling der mededelingen? En mag de komende dagen, na gedegen onderzoek en bevestiging uit Pittsburgh Pennsylvania dus nader worden uitgesponnen…, nu er aanvullende mededelingen aan het parlement en de reeds getroffen samenleving zijn gedaan. De komende dagen…, zal de nationale en internationale pers daar dwingender aandacht aan besteden. Intussen, zitten werknemers en de van hen afhankelijker, maandenlang in ondragelijke spanning te wachten tot een authentiek ofwel verlossend woord, mag vallen. Gaat Paranam nou dicht…, of helemaal niet?! Ook daarmee wordt op onverantwoordelijke wijze gesjoemeld, de plantagepolitiek en afhankelijkheidsquotering van een NDP-regering ge-/verspeeld. Alcoa naar Backhuys? “What’s new at the horizon, uncle Frank and oldfriend Henck…?”. Blijkt dus toch nog een winstgevende afzetmarkt te zijn voor het Surinaams aluinaardeproduct…, of had men dat collectief verkeerd moeten begrijpen “na” op een verkeerd been te zijn gezet. ‘Time always tells all, in time…’. Niets verbaast deze zijde, ‘…in any case…’ ook nog maar even meer. Verwezen wordt naar de redactionele bijdragen en de inhoud van een ‘Concept Memorandum’, dat volgens mededeling werd getekend en zoals het opzeggen van de Brokopondo Overeenkomst dan wel belanghebbende nieuwigheden, richting assemblee voor een volwaardig en openbaar debat zal moeten worden verstuurd. Website van Alcoa om 13.53 uur Suri-time: – http://www.alcoa.com/global/en/news/news_releases.aspWednesday, September 30, 2015 ……, niets nieuws!

– Alcoa 2.0: How Will the New Companies Look after the Split?Market Realist (Wed 12:08PM EDT)

– Why Alcoa Did the Obvious and Is Splitting Its Value-Add BusinessMarket Realist (Wed 12:07PM EDT)

– Heightened Volatility Pushes All Sectors into the RedMarket Realist (Wed 11:13AM EDT)

– Alcoa Bonds Rally Most in Year as Company Explains Debt Plansat Bloomberg (Wed 10:24AM EDT)

– LME Aluminum Inventory Falls Even as On-Warrant Stocks ClimbMarket Realist (Wed 8:07AM EDT)

– Alcoa Split Doesn’t Change Our ValuationMorningstar (Wed 7:00AM EDT)

– Forget rates and payrolls: it’s earnings that really matterat Financial Times (Wed 4:18AM EDT)

– 2 HOURS AGO Alcoa (AA) Stock Climbs on Proposed Split – THE STREET SEP 29, 2015 ‘That’s all on the web’.

– ECON. Een verdere afkoeling van de Chinese economie heeft flinke gevolgen voor de eurolanden en raakt daarbij vooral exporteurs als Nederland en Duitsland hard. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een woensdag gepubliceerd rapport. Daarin bekijkt het ratingbureau de gevolgen van een afzwakking van de economische groei in China naar ongeveer 4 procent in de komende twee jaar, in plaats van de plussen van ruim 6 procent die nu worden voorzien. De Nederlandse economie zou in dat geval eind 2017 1,5 procent kleiner zijn dan nu wordt voorspeld. De Duitse economie zou bijna 1 procent kleiner uitvallen. Vooralsnog verwacht S&P dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,9 procent groeit, gevolgd door plussen van 2,2 en 1,8 procent in 2016 en 2017. De werkloosheid zakt daarbij naar schatting van 6,9 tot 6,3 procent van de beroepsbevolking.

– KLM. KLM denkt af te kunnen van een kwart van zijn managers en ondersteunende functies. Dat staat in een adviesaanvraag die is ingediend bij de ondernemingsraad en waar nieuwszender “NOS” de hand op heeft weten te leggen. Het betreft een uitwerking van een eerder aangekondigde afslankoperatie. Op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen werken zo’n achthonderd mensen, op een totaal van 32.500 werknemers. Daarnaast werken bij de verschillende divisies nog enkele honderden mensen in ondersteunende functies. Hoeveel banen precies op de tocht staan, is nog onduidelijk.

– Russia. Rusland heeft woensdag naar eigen zeggen luchtaanvallen uitgevoerd op posities van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat maakt het ministerie van Defensie in Moskou woensdag bekend. Volgens Syrische waarnemers waren de Russische aanvallen onder meer op de plaatsen al-Rastan en Talbisah, beide ten noorden van de stad Homs. Er zouden vele tientallen slachtoffers zijn gevallen. De doelwitten waren volgens een Amerikaanse zegsman en Franse diplomatieke bronnen niet posities van terreurgroep IS. Een kleinere gewapende oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), die door het Westen wordt gesteund, zegt slachtoffer te zijn. Het Kremlin spreekt daarentegen van precisiebombardementen op doelen van IS.

– Gratis WiFi. Inwoners van het Drentse dorp Oranje in de gemeente Midden-Drenthe krijgen gratis WiFi. Het plaatsje kampt sinds eind vorig jaar al met traag internet. Het trage internet zou worden veroorzaakt door het asielzoekerscentrum dat in oktober 2014 werd geopend. Hoewel dat technisch lastig te bewijzen is, heeft de gemeente vastgesteld dat het internet inderdaad trager is geworden, meldt “RTV Drenthe” woensdag. ‘83 procent’ van de huishoudens, accepteert het aanbod van de gemeente. Dat is van belang omdat het gratis internet alleen doorgaat wanneer tenminste 80 procent van het dorp meedoet. Het gratis WiFi kost de gemeente 100.000 euro. De verbinding wordt tot stand gebracht via een straalverbinding met een mast in het naastgelegen Hoogersmilde. De gratis internetverbinding moet begin 2016 klaar zijn en zal sowieso tot oktober 2017 blijven werken. Dan sluit het asielzoekerscentrum. Het gratis wifi komt ook te vervallen als er voor die tijd een glasvezelverbinding in het dorp ligt.

– Hollandse slag. Je betaalt je verplicht gestelde premie en gaat na afsluiten van de werkbare jaren, terug naar ‘eigen land’. En dan komt de Hollander nu wel met je meefietsen, om een deel van je pensioengelden af te bouwen, dan wel af te snoepen. Wie bepaalt het welvaarts- en welzijnsniveau in het berberlandschap van Marokko? Asscher zeker of misschien wel een ambassadeklerkje, ter plaatse ingebed. Als je naar Israel remigreert is dan eenzelfde regeling van toepassing…? Verschil moet er toch zijn? Men leest en gaat mee, door de bocht van PvdA-er Lodewijk Asscher: ‘- Nederland en Marokko hebben een akkoord gesloten dat er toe gaat leiden dat Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko met tientallen procenten worden verlaagd. Daarnaast kan vanaf 2021 de kinderbijslag niet meer worden ‘meegenomen’ naar Marokko. In ruil daarvoor heeft Nederland verzachtende maatregelen en langere overgangstermijnen geboden. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Asscher heeft maandenlang onderhandeld met Marokko over de aanpassing in het zogeheten ‘sociale zekerheidsverdrag’. Aangespoord door de Tweede Kamer dreigde Asscher zelfs het verdrag, dat stamt uit 1972, helemaal op te zeggen. Dat is met het akkoord, ‘…met de Marokkaanse regering…’ niet nodig. Marokko weigerde tot nog toe, het verdrag aan te passen. Asscher en de Kamer wilden dat de hoogte van de uitkeringen in Marokko zou worden aangepast aan het prijspeil daar. Dat betekent een verlaging van verschillende uitkeringen. De meeste wijzigingen gaan begin volgend jaar in. Het gaat om uitkeringen op basis van de Algemene Nabestaandenwet, de gedeeltelijke Arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA), toeslagen in het kader van arbeidsongeschiktheid en de kinderbijslag. De vergoeding van de kosten van medische zorg (bij tijdelijk verblijf) wordt beëindigd. De nieuwe afspraken betekenen niets voor de Marokkaanse-Nederlanders die nu al recht hebben op een uitkering. Ze worden toegepast op mensen die vanaf begin volgend jaar recht hebben op een van de uitkeringen. Ze worden verlaagd met percentages, tussen de ‘10’ en de ‘40’ procent. Asscher komt met de aanpassing van het verdrag ‘tegemoet aan een motie van de VVD’ en de ‘SGP’, die gesteund werd door een meerderheid van de Tweede Kamer. Anoushka Schut-Welkzijn (VVD) noemt het akkoord “goed nieuws”. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, zegt in een reactie: “Dit werd hoog tijd. Er is lang over gedaan. Het kan niet zo zijn, dat je in Marokko een luxe leventje leidt van uitkeringen uit Nederland. Het prijspeil is daar veel lager, dus logisch dat we de uitkeringen verlagen. We zijn blij…, dat Marokko door de bocht is…”. Tot zover de NL-berichten. In 1993 zei president Venetiaan, dat een overeenkomst/verdrag met Nederland, eentje is en vormt…, als geschreven op ‘water’. Het bewijs daartoe, is weer geleverd en vooralsnog herbevestigd.

Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXVII

More
articles