Bouterse zinspeelt op rechtstreekse verkiezing

President Desiré Bouterse ziet graag dat men nagaat of het huidige kiesstelsel in dezelfde vorm gehandhaafd dient te worden. Hij zinspeelde tijdens zijn jaarrede vanmorgen in De Nationale Assemblee (DNA) op een zodanige wijziging van het kiesstelsel dat de president en vicepresident. Die worden nu door het parlement gekozen. Worden districtscommissarissen nu door de president benoemd en aangesteld, ook die zouden in het nieuw stelsel eventueel gekozen moeten worden.

Volgens de president moet men bekijken als het mogelijk is dat de president, vicepresident en ook de districtscommissarissen, niet rechtstreeks door het volk gekozen kunnen worden.

De districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Jerry Miranda, staat achter het idee van de president om de districtscommissaris rechtstreeks door het volk te laten kiezen.

Hij zegt, dat gelet op de structuren in sommige andere landen, burgermeesters door het volk gekozen worden: “In die landen krijg je dan iemand die door het volk gedragen wordt. Als dat ook het geval in Suriname zal zijn, wordt de dc dan door de bevolking van het district gedragen.” Miranda zegt verder dat een dc ook niet kort na de presidentsverkiezing gekozen moet worden. Op zo een manier kan er sprake zijn van politieke botsingen. Gelet op het idee van de president is het ook goed, omdat men bij zo een geval dan niet kan aanhalen dat een president de dc daar heeft geplaatst, omdat die bijvoorbeeld tot de partij behoort.

door Ivan Summerville

More
articles