“Vanaf men afgelopen vrijdag vernam dat hij er niet meer is, was men in beraad en hebben de personeelsleden van de verschillende RGD-poliklinieken hun posten verlaten. Vandaag is men in groten getale hier gekomen om de directie en de bond te tonen dat je iemand niet zonder een reden kan ontheffen. Dat is het geval geweest bij Raymond Ritfeld die na zijn ontheffing een beroerte kreeg en kort daarna stierf.”
Dat was vanmorgen de reactie van een medewerker van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) tijdens een protestactie op het hoofdkantoor aan de J.A. Pengelstraat. Het incident was aanleiding voor collega’s om landelijk het werk neer te leggen. Als gevolg daarvan stond de dienstverlening vandaag onder druk. De secretaris van de Bond Personeel Regionale Gezondheidsdienst, Carlos Heilberg, zegt in een toelichting over de actie aan journalisten dat hij gelet op zijn functie, niet te veel kwijt kan, maar dat Ritfeld maandag uit zijn functie ontheven werd. De manier waarop dat is gebeurd, is niet goed overgekomen bij het personeel. De man had meer dan dertig dienstjaren erop zitten. Hij zou emotioneel zeer van slag zijn vanwege de maatregel.
Toen zijn collega’s daags daarna vernamen dat Ritfeld door een beroerte was getroffen en als gevolg daarvan is overleden, gingen ze door het lint. Ze vinden dat de directie debet is aan zijn dood. “Daarom zegt men dat de directie hem vermoord heeft”, legt de bondssecretaris uit.
Een collega met wie Ritfeld nauw heeft samengewerkt, maar die niet bij naam genoemd wenst te worden, zegt dat hij een guru was voor veel personeelsleden van de RGD. Hij vertelt verder dat al maandenlang de geruchten de ronde deden dat Ritfeld ontheven zou worden. “We zagen het echter niet aankomen, omdat hij zijn werk naar behoren deed. Op een gegeven moment kregen we een circulaire dat hij ontheven zou worden en dat een zekere mevrouw Neslo zijn plaats als manager van de pr-afdeling zou overnemen. Het komt er op neer dat hij dus plaats voor haar moest maken, hij werd uit zijn kantoor gehaald en in de lobbyruimte geplaatst. Zo iets doe je niet met iemand die al 35 jaar dienst heeft”, aldus de rouwende collega.
Ritfeld is woensdag door een collega naar het s’ Lands Hospitaal gebracht nadat hij zich op het werk onwel had gevoeld. Hij werd opgenomen met de symptomen van een beroerte. Hij overleed donderdagmiddag. “Wij vinden het heel triest, omdat hij woensdag nog zat te huilen na de ontheffing en zichzelf afvroeg wat hij verkeerd had gedaan en waaraan hij de ontheffing te danken had.” De bond hoopt op een gesprek met de RGD-leiding. Het personeel meldt zich morgen normaal weer aan op het werk.
REACTIE RGD-LEIDING
De RGD-directie wenste niet in te gaan op de kwestie toen De West contact maakte. Echter, bij het ter perse gaan van deze editie, stuurde Harriette Neslo, de nieuwe perschef sinds de ontheffing van Ritfeld, een communique de deur uit, luidende: ‘Hedenmorgen waren enkele tientallen medewerkers van de RGD van Paramaribo in beraad. Het was geen formele actie van de vakbond. De directie werd bij aankomst geconfronteerd met een groep medewerkers die zich voor het hoofdkantoor hadden verzameld. Vermoedelijke aanleiding was het plotselinge overlijden van een medewerker. In een poging om het personeel aan te horen, werd medegedeeld dat zij hun vakbondsleiders afwachten. Dit is gerespecteerd. Nadat de vakbondsleider de leden heeft toegesproken, is aan de directie medegedeeld dat de gemoederen nogal verhit zijn. Aan de mensen is gevraagd om uit respect voor de overledene na de begrafenis in gesprek te gaan met de directie. Het personeel heeft zich hieraan gecommitteerd. Die dienstverlening, die op enkele poliklinieken vandaag geen voortgang had, wordt morgen hervat.’
door Ivan Summerville