Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXXV

– EBS. Er lopen in SU mensen rond die vinden, dat het Openbaar Ministerie geen ambtshalve onderzoeken zou mogen plegen, inzake de sjoemelpraktijken en wanstaltige toestanden die bij de EBS zijn ontdekt. Situatie waarvan het Ministerie van Financiën –na straf-/aanklacht vanuit de parlementariër Arturo Tjin gedeponeerd– de CLAD opdracht gaf, op verzoek van het Openbaar Ministerie om divergente zaken, per ommegaand, boven tafel te doen krijgen. Dat is nu deels gebeurd en er zijn initieel nu al strafwaardige handelingen geconstateerd. Zowel bij vermeende leverancier(-s), directie, RvC en betrokken stafdelen van de EBS. Misschien dat een vergelijkbaar voorbeeld, de meer ignorante nog ‘effe’ op weg kunnen helpen, met een voorbeeld van ambtshalve actiefhandelingen door de justitie ‘in den vreemde’, ter zake vergelijkbaar megafrauduleuze aanzet en ook het voorspelbaar gevolgde politiek maatschappelijk antwoord. Lezen mee: ‘Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen. Ook de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn in het dieselschandaal rond de Duitse autobouwer, wordt onderzocht. Dat heeft de openbare aanklager in Braunschweig maandag bekendgemaakt. Het is een volgend hoofdstuk in het dieselschandaal. Vorige week werd bekend dat het Duitse autoconcern Volkswagen gesjoemeld heeft met uitstootwaarden van dieselauto’s in de Verenigde Staten. Daardoor lijken de wagens in laboratoriumtests veel schoner dan ze in werkelijkheid zijn. Ook in Europa heeft het bedrijf met gegevens gefraudeerd. In de Verenigde Staten, waar de milieudienst EPA de zaak aan het rollen heeft gebracht, loopt een strafrechtelijk onderzoek. Het bedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd. Tot zover de berichtgeving. Het gaat nu eenmaal zo in een zichzelf respecterende rechtstaat.

– A.K. Rudie André “Ampie” Kamperveen, ondernemer en historisch verdienstelijk sportman, w.o. internationaal voetballer, lid hoofdbestuur FIFA/Concacaf en minister in het eerste kabinet Chin A Sen, na 25 februari 1980. Werd tijdens de massamoord in Fort Zeelandia, op 08 December 1980 gepleegd, na zware mishandeling, marteling/foltering, gruwelijk om het leven gebracht. In opdracht van compleet ontspoorde militairen, uitlokkers en misdaadbeulen, bij gelegenheid in stelling gebracht. ‘Sudati no habi mati…’, zou eens een buurman van Ampie, nader stipulerend aangeven. Kamperveen zou bij leven, op 27 September 2015…, 91 jaar kunnen zijn geworden.

– Weinig wijs. Er wordt evenwel stevig ‘reclame’ gemaakt en er worden massaal boxen aangeboden. Helaas na een heel jaar van oefening (…), nog steeds te moeten constateren, dat de aangekondigde eliminaties van blokjesvorming op onder meer de NPO-kanalen en groter aantal ‘scrambled channel’ aanduidingen, van ook de overige kanalen –waarvoor inmiddels dik wordt betaald– een onvoorwaardelijke en wederkerend probleem vormen. Ondanks alle beloften na reclameren, reacties in meervoudig herhaalde, verzamelde en dus wederom nietszeggende ‘return mails’, welke men vrij onwijs geaccepteerd tracht(-te) te krijgen.

– Drie miljard? Ga daar maar tegenaan staan. Vooral als het allemaal veel meer blijkt te zijn. Schulden voor geleverde goederen en diensten, door particulieren geëffectueerd. Geen autorisatie en fictieve betalingsclaims, wordt nu komisch geroepen? Midden in ontheffingsmodulen. Weg ambtenaar(…), dus ook weg schulddocumentatie en -getuigenissen? Denkt de Overheid nu echt, dat bonafide ondernemingen en personen daarvoor zullen vallen? Er zijn rekeningen voor daadwerkelijk geleverde goederen en diensten die nog niet eens, in de categorie ‘ontvangen reçu’s’ zijn terechtgekomen. Omdat die in een lade van comptabiliteitsafdelingen en/of de betaaldienst zijn/werden gerangschikt. Dan heeft men dus reçu’s die heel gewoon niet zijn betaald. Komt nog bij…, de suppleties die door autoriteiten op ministeries werden beloofd, afgesproken en toegezegd, maar gewoonweg in de bureaucratie en lamlendigheid van onvermogende ambtenarij, als vleermuizenafspraken aan het verduisterde plafondbehang bleven steken. Maar de goederen werden wel opnieuw en opnieuw en opnieuw afgenomen, beloftes herhalend gemaakt. Nog wel vlak voor de jongste algemene-/geheime verkiezingen en ver daarna. Vervolgens glad uit de particuliere magazijnen gehaald. Hele en halve fabricaten! Terdege geleverd, maar gewoonweg niet betaald. Servicecontracten ook niet nagekomen. Drie miljard SRD’s aan zaakjes, enkel in de reçucategorie ver-/gebonden! En de rest dus nog steeds niet? Nou wordt ie helemaal mooi! En dan vertelt een magistraat, dat bij klacht ‘in civiel’ en dus ook tegen de wanpresterende overheid, de zaak rustig vijf tot acht jaar kan ‘pingelen’? Systeem in een reeds gevallen rechtsorde. Wat gebeurt er met bedrijven die omvallen en getroffen personeel? Werklozen op straat, geen belastinginkomsten uit zo een onderneming en nog minder inkomsten voor een EBS, omdat er geen bedrijfsbeweging meer inzit. En mochten de EBS en ander tarieven omhoog gaan, zoals lonen en variabele/vaste lasten, dan is er gewoon minder op helemaal geen winst op de V&W-rekeningen bij te boeken. En dus weer minder belasting afdracht! Vicieus? “What’s next in a failed state…?”. Verhoogde salarissen van en voor ambtenaren en een bedrijfsleven, dat dan helemaal niet meer meekan. Dus!? Inderdaad krijgen de ‘doomdenkers’ grandioos gelijk, inclusief duizenden aan verzekerde werkelozen ‘plus’. Gevolg daar weer van? Inderdaad, verantwoording vragen aan en halen bij die ene persoon. Vertegenwoordigd in een individu die enkel aan de eigen puti en veiligheid weet te denken. Het hele land daarbij meesleept, in onmetelijke ellende. ‘Naschoolse opvang, vanwege de vele malversaties ook al opgeheven…!’. ‘Yu sabi toch, Bouva?!’.

– Ontkenning. Directeur ‘veiligheid van staat’ ontkent in starnieuws.com woordelijk, dat Dodson ter zake ontmanteling ‘Skalians’, door hem is teruggefloten. In een interview, waarbij de stringenter beweringen van vorige week redelijkerwijs worden afgezwakt, verduidelijkte Melvin Linscheer zijn ingenomen beleidsstandpunten. Wachten is nu op wat het staatshoofd en de Regering van Suriname de samenleving, in deze nog nader en aanvullend willen toevoegen. Planning 30 September 2015(…), is het dan zover? Een goed geprikte datum voor het schoolgaand kind om op 01 Oktober 2015, niet met weinig bruikbare verkeersopstoppingen rond het Onafhankelijkheidsplein te worden geconfronteerd. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31451

– Rondhout. Voor een koopje komt China in Suriname rondhout ophalen? Dat wil zeggen…, hele onverzaagde boomstammen. Vervolgens rechtstreeks van de truck cq. opleggers laden, in een reuzen transportschip. De geluiden uit de samenleving en de politiek zijn daaromtrent dan ook niet van de lucht. Er dient meteen een halt te worden toegeroepen, aan dit soort krankzinnige exporten en meer nog aan de steeds brutaler wordende uitspraken van een omhooggevallen Chinese diplomaat, hier te lande geaccrediteerd. Eentje die bij herhaling, de grens van het acceptabele overschrijdt.

– Suralco. Ook bij Jan Rap en zijn maat hier te lande en in de Verenigde Naties of de USofA., nog steeds geheel onduidelijk…, wat er staat te gebeuren en wat onderhandelingsmissies, allemaal over de hoofden van een ieder ‘in dit land Suriname’ hebben bekokstoofd. Wel duidelijk dat 2000 ‘plus’ aan monden brodeloos zijn gemaakt. Inclusief Dipo als contribuerend lid van de GOP-USA en de NDP in SU. De stevig geschapen ironie en ‘voor de gek houderij’ tot ver over de grenzen, nu ook weer infantiel hoor- en waarneembaar. Het wordt allemaal langdurig ‘blaren zitten’, na wat dit land in Mei 2010/2015 overkwam. Let maar onverdeeld en dus heel goed op, wat staat te gebeuren: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31449http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31450 http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31442

– 4×4. Wonderlijk dat de econoom in Noorman roept, dat er in SU een economische groei is van 4%. En gelijktijdig een koopkrachtverlies van 4%, wordt gepubliceerd. Maar misschien is, dat heden ten dage wel een grootheid die economisch evenwicht wil illustreren. Inderdaad is de arbeid in SU, veel minder duur/kostbaar voor ondernemers dan in Nederland. Maar neemt niet weg, dat de uitgavenposten van de burgerij, simultaan aan het schandalige(-r) inkomen, nu wel de limieten is/zijn genaderd. ‘Outsourcing’, is als relatief uitbestedingprogram vanuit het buitenland, in relatieve zin: “oké”. Goed betaald salaris voor kwaliteitproductie(-s), dus ook. Het inbrengen van ongelikte en duivelse PUM-figuren die het ‘kaas van het brood’ cq. aan de opgeleide sterspelers in ondernemersland kwamen ‘ruiken en wegkrabben’, een onverdeeld gotspe. https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbesteding https://nl.wikipedia.org/wiki/IT-outsourcing http://outsourcingperformance.nl/2009/10/01/succesvol-werkplekbeheer/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Nearshoring

– Dubbelspel. De Nederlands-Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion (78) is overleden. Hij was al een tijd ziek. Arion schreef in het Nederlands en het Papiaments. Zijn beroemdste boek is Dubbelspel, de roman waarmee hij in 1973 debuteerde.

– San Francisco. Op 25 Juni 1945 werd de laatste hand gelegd aan het Charter van de Verenigde Naties in het Opera Gebouw van San Francisco. Om hun eensgezindheid te tonen over het document, stonden de aanwezige gedelegeerden van de VN Conferentie over Internationale Organisatie plechtig tezamen bij de ondertekening. Dit Charter werd opgesteld aan de hand van voorstellen die gemaakt werden tussen August en Oktober 1944 in Dumbarton Oaks (VS) door de vertegenwoordigers van China, de Sovjet Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De gedelegeerden van 50 landen ondertekenden dit document op 26 Juni 1945. Polen, dat niet vertegenwoordigd werd tijdens de Conferentie, tekende het verdrag nadien en werd een van de 51 stichtende leden van de VN. Officieel zag de Verenigde Naties pas het licht op 24 Oktober 1945, toen het Charter werd geratificeerd door China, Frankrijk, de Soviet Unie, het Verenigde Koninkrijk, de Verenigde staten en de meerderheid van de andere ondertekenaars. Elk jaar wordt op die dag, 24 Oktober, de Dag van de Verenigde Naties gevierd. Om de 70ste verjaardag van de ondertekening van het VN Charter in San Francisco te herdenken, heeft de VN een speciaal evenement georganiseerd in de stad die zo een belangrijke rol heeft gespeeld in haar ontstaan. Een publieke ceremonie zal doorgaan in het Stadhuis, die bijgewoond zal worden door 1000 diplomaten, studenten en leden van de gemeenschap. Ook de burgemeester en andere belangrijke lokale en internationale hoogwaardigheidsbekleders zullen samen met VN personeel aanwezig zijn. Een speciale plechtigheid om de 70ste verjaardag van de ondertekening van het Charter van de VN te herdenken en de verjaardagseditie van het Charter te lanceren, staat vandaag gepland tussen 2:30 en 4:00u op het VN Hoofdkwartier. VN Onder-Secretaris-Generaal Jan Eliasson zal het evenement openen door een paar woorden te zeggen, waarna andere sprekers aan bod zullen komen. De officiële ceremonie in San Francisco met de VN Secretaris-Generaal, de President van de Algemene Vergadering en andere speciale gasten, zal enkel toegankelijk zijn voor de houders van een VN-pass maar kan ook gevolgd worden met een live webcast.

– NYC. President Barack Obama van de Verenigde Staten riep de internationale gemeenschap tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op om samen te werken bij conflicten als in Syrië. Tijdens zijn openingstoespraak nodigde hij Rusland en Iran expliciet uit om gezamenlijk diplomatieke oplossingen te vinden. Obama hield als leidraad aan dat landen moeten leren van het verleden. Volgens de president is het inzetten van militaire kracht zonder diplomatieke bijval een tactiek die de wereld terugbrengt naar de tijd van voor de Tweede Wereldoorlog. Als voorbeeld dat het verleden los moet worden gelaten, geeft Obama de herstellende relatie tussen Amerika en Cuba. Obama benadrukt dat door het aanhalen van onderlinge banden in plaats van dreigen met sancties zorgt voor een betere wereld. Om zijn pleidooi te onderbouwen dat geweld zonder diplomatie nooit een oplossing is, benoemt Obama dat in de laatste decennia veel dictaturen zijn omgevallen. Het volk zou volgens Obama haar groeiende eigen opinie willen terugzien in de regeringsvorm. De president erkende dat de resultaten van diplomatiek vaak onbevredigend zijn, maar Obama stelt dat de internationale gemeenschap de plicht heeft om het risico dat overleg soms niet werkt voor lief te nemen. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34378889

– Water. Op Mars is bijna zeker vloeibaar stromend water aanwezig. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag in een live uitgezonden statement. Zout water zou in bepaalde periodes over het oppervlakte van de planeet stromen en geulen vormen. Dat blijkt volgens NASA uit een zoutaanslag die op zeker vier plekken in warme periodes werd gefotogrageerd door een satelliet. De zoutaanslag heeft volgens wetenschappers water nodig om zich te vormen. De bevindingen worden gepubliceerd in Nature Geoscience.

– Supermoon. Een compilatie van de eclips, vannacht boven diverse delen van de aarde: http://www.zie.nl/video/rk2z9ijfw4xp http://www.zie.nl/video/olfz90tfiquxhttp://www.zie.nl/video/a7vz8qtfoqvi http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31453 http://www.zie.nl/video/ingezonden/Timelapse-bloedrode-supermaan-in-Kopenhagen/7b4z1lpftkhc http://www.zie.nl/video/7b4z1lpftkhc

– Verspilling. De regering in Den Haag heeft een slechte dag. Euro 200.000,– voor drugsbestrijding in en vanuit Suriname, wat eigenlijk nauwelijks effecten sorteert en dan voor miljarden uitgaven (…), blijkt nu dat “Taliban” de strijd hebben gewonnen en de Afghaanse provincie Kunduz vandaag glad overnemen. Nog wel na zware gevechten, met de ‘opgeleide pupillen’ van het Nederlandse leger die geen stand konden, kunnen of weten te bieden.http://www.telegraaf.nl/buitenland/24547001/___Taliban_in_centrum_Kunduz___.html http://www.bbc.com/news/world-asia-34377565http://www.france24.com/en/20150928-afghanistan-taliban-fighters-enter-northern-city-kunduz

– Troepen. Tijdens zijn hedendaags bezoek aan de VN in New York, heeft Nicolas Maduro de opgevoerde militaire troepenmacht aan de grens met Guyana teruggeroepen en intimidatieouverturen tijdelijk beëindigd. De Guyanese president David Granger, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken en is bereid te praten, met VN-vertegenwoordigers in een ‘paiserend overleg’ met Venezuela. Maar verkiest ‘on the long haul’, uiteindelijk toch voor de idee om naar een internationaal arbitrage hof voor het beslechten van grensconflicten te zullen/mogen stappen. Op dat moment mag Suriname wel degelijk op zijn qui-vive geraken, wil dit land niet opnieuw voor verrassingen uit Georgetown komen te staan. ‘A tan so’.

– KLM. Op een KLM-vlucht van Edinburgh naar Amsterdam heeft een man geprobeerd een vliegtuigdeur te openen. Naar eigen zeggen was hij in de veronderstelling dat het de deur naar het toilet was. De Brit werd op Schiphol aangehouden door de marechaussee en kreeg een boete van 600 euro. Ook mag hij vijf jaar lang niet meer met KLM vliegen.

Justitia Pietas Fides MMDCCCLXXXV

More
articles