Kleine winkeliers bereid om 10% stroomverhoging te betalen

Als de regering de tarieven van elektriciteit toch zal verhogen, zijn de kleine winkeliers (supermarkten, kledingzaken) wel bereid het nieuwe bedrag te betalen, maar dan liefst in termijnen. “De winkeliers kunnen 10% van het verhoogd bedrag neertellen elke maand, maar kunnen niet alles in één keer betalen”, aldus de vertegenwoordiger, Raymond Hasnoe, van de VSW tegenover De West. Niet alleen de gewone burger vreest de hoge bedragen, maar ook de winkeliers maken zich zorgen over hoe zij zullen overleven en wat ze zullen overhouden. Hasnoe geeft aan, dat het voorstel vandaag werd naar voren kwam tijdens het gesprek tussen de nieuwe Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) en haar leden. Dit voorstel moet nog aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, gepresenteerd worden.

Op maandag 12 september heeft de NH- minister een meeting gehad met het bedrijfsleven, waaronder ook vakbonden en verenigingen. Tijdens de meeting heeft de minister aangegeven hoe de kostprijs van 66 cent per/KWh voor elektriciteit is berekend.

Echter zit niet een ieder op één lijn wat deze beslissing van de regering betreft. Voor de kleine winkeliers bijvoorbeeld is het een groot probleem om de verhoging te betalen. Gewoonlijk betaalt een winkelier tussen 17 en 23 cent per/KWh. Hasnoe heeft bij de meeting ook een energie deskundige meegenomen, Yang Ruben. Yang berekende een kostprijs van 43cent per KWh. “Deze prijs is marktconform en de minister is daarvan ook op de hoogte, maar accepteert dit bedrag niet”, zegt Hasnoe. Hasnoe zegt ook, dat er in een heel goede sfeer zaken zijn besproken met de minister, maar dat er nog geen overeenstemming is bereikt.

-door Kimberley Fräser-

More
articles