Handelsbalans Suriname-Indonesië ruim US$ 8 miljoen

Er ging vorig jaar US$ 8,2 miljoen gemoeid met het handelsverkeer tussen Suriname en Indonesië. De Indonesische ambassadeur, Dominicus Supratikto, is best tevreden over de gestadige bedrijvigheid tussen Surinaamse handelaren en collega’s in zijn land. In 2011 bracht de im- en export van goederen en diensten tussen de twee landen nog maar US$ 2,9 miljoen op, in 2012 was er sprake van een verdriedubbeling: US$ 8,9 miljoen. Het jaar daarop was er een terugval naar US$ 7,4 miljoen om in 2014 weer op te lopen naar US$ 8,2 miljoen. Supratikto belichtte de handel tussen Suriname en Indonesië tegen de achtergrond van de 15de editie van de jaarlijkse Indonesische handelsbeurs, Indofair 2015, die maandag van start gaan op het Sana Budaya complex in het noorden van Paramaribo.

“Het gaat de goede kant op, er kan onderling nog veel meer verdiend worden aan de handel tussen Suriname en Indonesië. Maar we verwachten niet te veel, we houden er rekening mee dat de situatie van terugval in de handel in de wereld van invloed kan zijn”, zei de ambassadeur. Op de route Paramaribo-Jakarta gingen vooral meubelstukken, kledingstukken en voedingswaar heen en weer.

De ambassadeur zei in een interview aan De West op zijn residentie dat hij hoopt op een structurele en duurzame band tussen het bedrijfsleven aan weerzijden van de oceaan. “Individuele zakenlui hebben de afgelopen jaren goed zaken gedaan met partners in Indonesië, structuren opgezet en winst geboekt. We hebben ze gesproken over de mogelijkheden voor uitbreiding.

Het doel is om breder te gaan, meer dan alleen import en verkoop van Indonesische goederen in Suriname. We denken aan Surinaamse zakenmensen die Indonesische producten en of bedrijven willen vertegenwoordigen, producten hier willen distribueren of agentschappen op zich nemen”, aldus Supratikto.

Anderzijds ziet hij ook veel Surinaamse producten die met de juiste promotie goed kunnen scoren in Indonesië. Bovendien zou Suriname voortreffelijk kunnen inspelen op een miljoenenmarkt. “ Centraal Java alleen telt al meer dan 30 miljoen inwoners, dat is een potentiele markt waar Surinaamse handelaren voordeel uit kunnen trekken”, zegt de ambassadeur enthousiast.

Hij zal maandag bij de opening van de beurs opnieuw oproepen tot meer banden tussen Surinaamse en Indonesische zakenmensen. Hij hoopt dat een groot publiek naar de beurs komt, maar de Indofair is vooral een platform voor uitwisselingen in de bilaterale relatie tussen Suriname en Indonesië op de gebieden economie, cultuur en toerisme. De beurs leent zich daarnaast voor partnerschappen voor handelaren van beide landen.

De Indofair spruit voort uit een samenwerking tussen de Indonesische ambassade, het ministerie van Buitenlandse Zaken van Indonesië en de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VJHI) en staat dit jaar in het licht van de viering van ‘125 jaar Javaanse Immigratie in Suriname’. Er zullen 43 deelnemers zijn die in totaal 67 stands in bedrijf zullen hebben met presentaties die variëren van Indonesische keuken en culturele klederdracht tot traditionele medicamenten en huishoudelijke artikelen, en van meubilair tot snuisterijen. Supratikto verwacht twee delegaties uit Indonesië, één bestaande uit elf ondernemers en een andere bestaande uit mensen die de cultuur zullen uitdragen door middel van onder meer dans en kunst. De handelsbeurs duurt tot en met 3 oktober.

-door Louis Alfaisie-

More
articles