Raffinaderij Suralco in mottenballen leggen is desastreuze optie

De aluinaarderaffinaderij van Suralco in de mottenballen leggen zal desastreuze gevolgen hebben voor de economie. Dit maakte Deryck Ferrier, algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO), vanmorgen duidelijk tegenover Radio ABC. Ferrier waarschuwde, dat bij het stil leggen van de operaties, het voor 99% zeker zal zijn dat de raffinaderij voorgoed zal sluiten.

Als voor deze optie wordt gekozen, zal Suriname van de economische wereldkaart worden geveegd en zal er een enorm negatief effect in diverse sectoren worden gesorteerd. Tweeduizend werknemers zullen brodeloos worden gemaakt, hoog opgeleid technisch kader zal weg trekken en aan grondverzet – en toeleveringsbedrijven zal een zware klap toegebracht worden. De economie zal over de gehele linie kampen met allerlei saneringen, ontslagen en prijsverhogingen en ook zal bijvoorbeeld de Maritieme Autoriteit Suriname minder inkomsten genereren.

De CESWO-directeur verduidelijkte, dat de grote vaartuigen die de Surinamerivier aandoen, voor het leeuwendeel schepen betreffen die voor Alcoa varen. Indien deze activiteit wordt gestaakt, zal de vaargeul van de Surinamerivier dichtslibben, wat als gevolg zal hebben dat ook geïmporteerde producten duurder zullen worden. Ferrier herhaalde zijn standpunt, dat de Surinamerivier uitgebaggerd moet worden en dat daarmee een multiplier effect zal worden gesorteerd.

Onze importen zullen veel rendabeler worden, evenzo exporten van aluinaarde en andere producten. Indien er bauxiet ingevoerd moet worden voor de aluinaarderaffinaderij, zullen sowieso grotere schepen ons land moeten kunnen aandoen. Met een adequaat uitgebaggerde Surinamerivier zou ons land als een belangrijke bunkerhaven kunnen functioneren.

Momenteel hebben PANAMAX vrachtschepen die een bocht om Zuid-Amerika moeten maken om naar Santos en Fortaleza (Brazilië) te gaan, geen behoorlijke tussenstation waar ze kunnen binnenvaren. Voor dergelijke schepen is er alleen op Trinidad nog een laatste kans om te bunkeren. Met het uitbaggeren van de Surinamerivier zou ons land in dit kader een top hub kunnen worden. Met nog zes weken vóór de sluiting van de plant, adviseert Ferrier de Staat om zo spoedig mogelijk een partner  te vinden met betrekking tot beheer en exploitatie van de vaargeul van de  Surinamerivier en uit te kijken naar nieuwe methoden hoe bauxieterts uit West-Suriname te ontginnen tegen een gunstige kostprijs. Daarnaast moet een partner worden gevonden op het gebied van aluinaardeproductie en een partner voor de verkoop van aluinaarde.

More
articles