Justitia Pietas Fides MMDCCCLX

– KLM/SLM. Op de zaterdagsnamiddag stonden ze daar weer, aan het einde van de landingsbaan van Zanderij. ‘High noon…’, leek het wel. Vliegtuigspotters die op de aankomst van de SLM uit Amsterdam stonden te wachten en de KLM-Jumbo die met trappen nog aan het toestel gekleefd, vredig op probleemloos vertrek stond te wachten. Hoe anders zou het ietsjes later aflopen. De ‘voice recording’ van de KLM / B747-400 en die van de verkeerstoren op Zanderij, zullen moeten uitwijzen of de gezagvoerder van het KLM-toestel, dat zaterdagavond in ongunstiger aanraking kwam met het verkeersvliegtuig van de SLM, wel/niet woordelijk heeft aangegeven, dat de A-340/300 van ‘Suriname Airways’ te dicht op zijn vliegtuig was geparkeerd om nog geheel vrij te kunnen uittaxiën. Daar ligt het begin van het onderzoek…, dat moet uitwijzen waar de oorzakelijke verbanden zijn komen te liggen en nergens anders. Intussen was het weer aan beide zijden van de oceaan, ‘grote puinhoop’ met de informatie naar gestrande en gedupeerde passagiers toe. Ook de leiding van de SLM in Amsterdam…, liet het aangemeld weer grandioos afweten. ‘So much for digital information services’.

– Overal. Het is gewoon voorspelbaar. Overal, waar men zich bevindt of naar toe gaat, hetzelfde aan vraag, wat uit megaonzekerheden voortspruit. “Wat gaat er met ons en het land gebeuren?”. En dan steevast hetzelfde antwoord aan de vragenden, te geven: “Kijken wat Bouterse op 28 September 2015, nog meer te vertellen heeft en dan…!”.

– Minimum. Straks worden particuliere en overheidsbedrijven ook nog verplicht een minimumloon te betalen, aan jeugdigen en volwassenen. Mag tenminste begrepen worden. Naast het sociaal contract van Bouterse uit 2015, de krankzinnige ‘sociale wetten’ georkestreerd door Brunswijk/Ameerali, de voortgevloeide/onbetaalbare ziektekostenregelingen en -verplichtingen, de ‘government fuel take’, de ‘solidariteit- cq. verzoening-takes’, de OB-take(…), en ook misschien ‘wegenbelasting-fake’ naast de ‘assurantie-take’, de verhoogde kosten van levensonderhoud en ‘handelstake’(…), waar ook weer OB over wordt geheven, naast initieel de invoerrechten- en accijnzen – take. Het wegvallen van invoerrechtenvrijstellingen en dus herrezen absoluter ‘takes’. Allemaal, zal men aan ‘takes’ als ‘koepari tics’ moeten opbrengen, bij het ongewild werkloos geraken…! Inmiddels, door goed bestuur? Let goed op! Het instorten van: – de bananensector; de bauxietindustrie; de olie-industrie; de goudindustrie; de cassave partner- en corruptielidmaten; de vergankelijke toeristenindustrie(…), omdat men goedkopere bestemmingen in het hoofd heeft. En nostalgie alleen of een ‘virtueel geraakte familieband’, niet langer prevaleert. Ook de traditionele pomphouders die tegen een vast percentage moeten blijven verkopen en overleven, mogen genoegzaam zien, dat de spoeling steeds dunner wordt…, naar gelang er allerlei wilde brandstoftankstations ingang en vergunning(-en) krijgen van deze Overheid. Maar dit jaar en dus 2015, heeft men ook moeten verwerken en aannemen, hoeveel meer aan ‘baantjespik in diaspora’ plaatshad en hoe de les sociaaleconomisch gelezen werd/wordt, door de nieuwe staatsburgers. Verschijnselen die ‘overnight’, hun ‘nieuwe nationaliteiten’ thuisbezorgd kregen en tevens met dubieuze achtergronden en al, op cruciale bestuursfuncties sprongen. Ver nadat stemgerechtigden op divergent niveau, een ‘eigen natio-regering’ voorstelden. Dus men stemt op de eigen staatsburgers, maar krijgt daarvoor bestuurders die ver na de verkiezingen 2010 en 2015, de Surinaamse nationaliteit —in alle opportuniteit geboden— gingen meedragen? Nog los van het feit…, alles maar dan ook alles zo geregeld wordt, dat immuniteiten van misdadigers worden gehandhaafd/geprolongeerd/voorbehouden. Kortom bekender moorddadige (droga-)elementen straffeloos worden in-/bijgelegd. Bij God en in Suriname, heerst altijd de onvoorwaardelijke en niet te stuiten gerechtigheid…, toch? Hoeveel zouden die straffeloosheidverordeningen tussen 1980 en het heden, het land en bevolking van Suriname, allemaal gekost hebben. Behalve aan levens, ook aan te kwantificeren waarden en/of menswaardiger normen? In het kosmische zowaar niet langer te kwantificeren/berekenen. Totdat, iedereen ‘grat hari’ wakker schrikt! ‘Double trouble & -jeopardy in SU’.

– PA/OA. Nog voor het gevaarlijk kon worden ontdekte men, dat minstens vier Penitentiaire Ambtenaren (PA’s) ook nog “OA”, d.w.z. onwettige afwezigheid vertonen. Leuk, die verdwijntrucs!

– Hypertensie. Men had het van de week over hypertensie(-s)? Op de maandagochtend, heeft een nieuwsblad het toevalligerwijs over een automobilist die een ‘black out’ kreeg, tegen een boom knalde en aardig verwond geraakte. ‘A kondre span hyper…, leki wan dron’.

– Trucks. Een zandtruck kwam de brug tussen Meerzorg en Beekhuizen afdenderen. Minstens vijf auto’s en een ander truckvehikel in de prak. Een overbelaste houttruck/-oplegger vloog zowat het ravijn in, nabij de bekende vangrail te Brownsweg? Op de zaterdag jl., gingen ze weer collectief met een noodvaart naar het noorden. Een ‘tig aantal’ overbelaste trucks en trekkers met opleggers, vanuit het zuiden richting Paramaribo. Om nog voor zonsondergang de houtbases te bereiken. De Meursweg in Para, inmiddels een aan uitstulpingen overgeleverde sluiproute die langs ernstige verwaarlozingen te Onverdagt kronkelt. Gewicht en toegestane lengten van de boomstammen…, mogelijk meer dan 50 – 100 maal overschreden, ‘beta’. ‘Skowtu…, no habi wagi?’. “Siesta, mi boooi!”. De transporteurs rijden gewoon met frustrerende autoriteitsontheffingen, in plaats van dat ‘het rondhout’ over de rivieren wordt getransporteerd. Maar de houtvoorraden stapelen zich ondertussen, in en rond Paramaribo vervaarlijk op en de houtluizen vieren al tijden ononderbroken een ‘groot kabula – feest’. ‘Boeke, so bun’. Over de onverlichte opleggers die in het gras, allernaast de Martin Luther Kingweg worden achtergelaten tot er weer een zware vracht te rijden is? Daar kijkt men niet eens meer naar om.

– Holland. Er is een hoogste punt bereikt, met nieuwe noklatten die op de ernstig vervallen gebouwen van de SML, aan de Anton Dragtenweg zijn/werden geplaatst. Een Hollandse vlag…, tooit als verdacht neokoloniaal versiersel.

– Was. Hij bleek weer bezig te zijn geweest en ergerlijker zaken op schrift te hebben gesteld. Wil Suralco/Alcoa een ernstige natrap verkopen. Waarom eigenlijk? Om zijn SPA-sterretje nog paarser te mogen inkleuren? Dan moet je ‘in historisch opzicht’ wel de allergrootste ‘oen’ zijn geraakt…, die op deze aarde nog perspectiefloos rondloopt. De Brokopondo Overeenkomst en dus de Alcoa/Suralco-partners, hebben dit land decennialang te eten en ook te vreten gegeven. Vervolgens hoogpolige kaderopleidingen in het buitenland, gedurende meer dan driekwart eeuw aan universiteiten en hoge scholen voorgefinancierd. Infrastructurele werken en nutsvoorzieningen aangelegd, waar Pittsburgh gerede trots op kan zijn. De volksgezondheid een onnavolgbare boost gegeven. Winston Wirth viel hoogstwaarschijnlijk, buiten al die voordeelcategorieën. Vandaar hij de waarden van een geïntegreerde en inmiddels kapot gereden bauxietindustrie, met een pathetisch knalletje wil uitzwaaien. Voor een echte knal, moet men vooralsnog ‘uit’ en ‘van’ veel beter huize, ‘…kunnen zijn voortgekomen…’. Ter minder hysterische genoegdoening, van het een en ’t ander of beschikbare/vastgedraaide/aangebrande karakterologisch te determineren kunstzettingen: http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=VyQAVsCPHMq5eZfcoZAD#q=winston+wirth+suriname

– Bus. Met de bus of charter naar een vakantie-/recreatieplek, in Para? Is gewoonweg spelen met het kostbare leven, zoals de suïcidale chauffeurs met hun wazig geraakte kop zich wensen te misdragen. Zoveel onschuldige zielen aan boord gehezen. Dagen gewoonweg uit, in het opgedrongen spel van ‘Fedi von Seisenburgh…’?! Ga je gang maar.

– ‘Bem bem bem’. De Afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname, gaat onverlet in verkiezingsvergadering, nadat voorzitter en secretaris van dat onderdeel, er met een stevige ‘bang bang bang’ zijn/waren uitgetreden.

– Staatsschuld. Bijna durft men de 6.5 miljard niet in de mond te nemen. Verbetering? Ho ho ho…, maar! In ieder geval niet aan de steeds verder wijkende horizon. Grappenmakers op Sozavo, eisten inmiddels ‘de solidariteitsfondsen’ op? Waarvoor…, bala? ‘Enough is enough, i sabi toch!’. Bodemloze put zonder deksel. Op de valreep geeft Somo ook nog aan, dat de AOV-uitkeringen niet waren/werden overgemaakt naar de seniorenburgers. Is toch weer prachtig? Is er weer goede gelegenheid om een ‘bla bla verhaal’ op de radio of op de tv te mogen horen. Maar er komt wat dat betreft ‘verbetering’ in de overheidsvoorlichting, hor. Wat een mop! Voor 14 miljoen SRD, willen boze tongen beweren. Zo ernstig gelogen, hor, dat de VP er zowat ‘een toeval/fit’ van die indringende roddel kreeg. Nog steeds is de vraag niet beantwoord, hoeveel bedrijven hebben mogen inschrijven om consultant te worden bij reanimatie van de NVD. En hoeveel weer niet aan de gunningvoorwaarden voldeden…, zodat het meer luxe uitziende gedoetje zich kon verhappen aan een virtuele gunningstoewijzing. ‘Tell it like it realy is, babe!’.

– Rijkrekenen. De Overheid rekent zich rijk, via de cijfers van de EBS en de absurde / irreële prijs per barrel te verstoken olie? Gelukkig nemen de vakbeweging en het bedrijfsleven niet deel aan dergelijke misleidingen/-rekeningen en komen op de maandagavond weer bij elkaar om de zaak gedegen te kunnen counteren. ‘40’ SRD centen versus ‘63’ SRD centen van de Staat? Kijken wat het werkelijk wordt. Want het midden daarvan, is ook geheel onaanvaardbaar. Geen streken bij het verrekenen.

– Noppes. Men zal helemaal naar de USofA. mogen afreizen om zogeheten zaken voor te bereiden, in Washington DC en/of New York N.Y.? En dan ook nog te horen, dat het allemaal voor ‘noppes’ is geweest. Misschien maar goed ook. Bouterse gaat volgens een website, niet meer naar de VN of de OAS? Voorspelbare zaak.

– SLM/KLM. De SLM vlucht naar Nederland is reeds uitgevoerd, nadat de kapotgeslagen navigatielens werd vervangen, aan de geschampte A340/300 van “Suriname Airways”. De KLM denkt pas vanavond, een aanvang te kunnen maken met de ‘home bound’ vlucht richting Schiphol/Amsterdam. Een gerepareerde vleugel aan een op zaterdagnamiddag cq. vooravond beschadigde B747-400…, stelt de ‘blauwe vogel’ straks weer in staat naar huis terug te keren. De schuldvraag zal moeten worden beantwoord en opgelopen schades verrekend. Net als toen een ‘hoogwerker’ van een operationeel platformbedrijf op Schiphol de stabilisatie vleugel van de SLM B747-300 ramde. Met een maandenlang durende schadeontwrichting en assurantieregeling, zo mogelijk nog langer ging duren. Benne en blijven altijd zeer geïnteresseerd en benieuwd, hoe dit zich allemaal weer uitspint. Let op het inhoudelijke van opgeklopte verhaaltjes: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2329545/2006/03/09/Boeing-botst-op-hoogwerker.dhtml http://www.upinthesky.nl/2015/09/klm-b747-schampt-slm-a340-op-paramaribo/

Justitia Pietas Fides MMDCCCLX

More
articles