Heath pakt vijfde Mr.Olympia titel

Phil “The Gift” Heath uit de Verenigde Staten van Amerika heeft zaterdag in Las Vegas zijn vijfde Mr.Olympia titel gewonnen.
Bij afwezigheid van zijn grootste concurrent en landgenoot Kai Greene was de voormalige NBA basketballer voor de vijfde keer op rij (2011, 2012, 2013, 2014 en 2015) succes-vol. De Mr.Olympia is de belangrijkste bodybuildingwedstrijd van het jaar cq ter wereld.
Heath ontving dit jaar de hoofdprijs van US$.400.000. Heath, die in 2010 tweede werd, 2009 vijfde en in zijn debuutjaar 2008 derde, liet dit keer de winnaar van 2008, Dexter Jackson, achter zich.
De derde plaats was voor Shawn “Flexatron” Roden (Jamaica/VS), terwijl Dennis “Big Bad” Wolf (Duitsland) vierde werd. Op de vijfde plaats eindigde Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay (Egyp-te). 6.Branch “Quadrasau-rus”, “The Stump” Warren (VS); 7.Roelly “The Beast” Winklaar (Nederland); 8. William Bonac (Nederland); 9.Victor “Dominican Domi-nator” Martinez (Domini-caanse Republiek) en 10.Es-sa Obaid (Verenigde Arabi-sche Emiraten).
Heath mag dan zijn vijfde ti-tel gewonnen hebben, maar het gesprek van de dag en hetgeen de gemoederen nog steeds bezig houdt is en was de afwezigheid van Greene. Vorig jaar kregen de twee spierbundels het bijna met elkaar aan de stok op het podium tijdens het poseren. Vorig jaar begon de strijd al tijdens de persconferentie toen de twee favorieten in een verhitte discussie belandden, die later dus op het podium voortgezet werd.
Heath ging er uiteindelijk van door met de titel: zijn vierde toen op rij.
Die strijd kon dit jaar niet herhaald worden. Op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijden van gisteren herhaalde presentator Bob Cicherillo de woorden van Robin Chang (werkzaam voor AMI productions en al tien jaar eindverantwoordelijk voor de or-ganisatie van de Mr. Olympia). “We hebben de complot theorieën gehoord, we hebben de video’s gezien, maar de waarheid is dat hij gewoon het contract niet getekend heeft. Zo simpel is het”, aldus Cicherillo, daarmee ook reageren op de video waarin Greene bekend maakt dat hij is uitgesloten van deelname.
De afgelopen drie jaar ging de strijd om de top steeds tussen Heath en Greene. Al-le drie de keren won Heath en eindigde Greene als tweede. Nu Greene niet mee zou doen waren er wei-nigen die enige twijfel hadden over een vijfde Olympia zege van Heath.
Op de persconferentie had Heath bij een vraag over de afwezigheid van Greene na-tuurlijk een gelegenheid om uit te halen naar zijn concurrent. “Hij heeft de fans te-leurgesteld. Beetje gek om op zoveel posters te staan, maar het contract niet te te-kenen”. Heath verwees vervolgens naar alle andere at-leten die er wel staan en geen excuses hebben om niet deel te nemen. Zelf heeft hij zijn contract al in april getekend en verwij-zend naar alle anderen, zegt hij:” These are professio-nals”, suggererend dat dit niet opgaat voor Greene.
Medepresentator Dennis James stelde plichtmatig dat dit waarschijnlijk de beste Olympia ooit wordt en maakte grapjes over het feit dat Heath nu niet door een paardenstaart geslagen zal worden. Niemand kon ech-ter de enorme teleurstelling ontkennen dat de twee fa-vorieten het niet onderling konden uitstrijden.

More
articles