KPA heeft in januari eigen korpschef

Het Korps Penitentiaire Ambtenaren krijgt per 1 januari 2016 zijn eigen korpschef. Dat zei de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, hedenmorgen tijdens haar bezoek aan de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI), aan de Santo Bomaweg. Dit nieuws kwam als een aangename verrassing over bij de penitentiaire ambtenaren. Zij reageerden dan ook met luid gejuich en applaus. De bewindsvrouw gaf aan dat het KPA een goede tijd tegemoet gaat. “ Dit is een van de belangrijkste transformaties binnen het KPA. Het beste besluit is om dit korps tot een echte korps te maken, omdat u het allen verdient.” Volgens Gustaaf Gallant, voorzitter van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren, zal er door de komst van de nieuwe JusPol minister een frisse wind van vernieuwing waaien. In het verlengde hiervan zei de bondsvoorzitter dat men de keizer(in) moet geven wat haar toekomt: een applaus.

Gallant gaf aan dat men al jarenlang aan de weg timmert voor verbetering van de rechtspositie en andere omstandigheden van de penitentiaire ambtenaren. Ook is er allang een roep om  een korpschef. Dat er begin volgend jaar een korpschef aangesteld wordt, stelt de bond dan ook zeer op prijs.  De waarnemende directeur van de penitentiaire ambtenaren, Paulus Pinas, is verheugd met de aanstelling van een korpschef. Hij vertelde aan De West  dat het KPA alle ingrediënten heeft om het werk naar behoren te doen, maar dat slechts een korpschef ontbreekt.

Het korps is in de afgelopen twee jaar met 200 pa’s uitgebreid en 115 rekruten.  Er zijn momenteel 105 sollicitanten. Het korps telt thans 606 pa’s. Van dit aantal zijn er toch een paar die onwettig wegblijven en handelingen plegen die tegen de wet zijn, zoals het naar binnensmokkelen van telefoons. De bewindsvrouw gaf aan dat ze niet op zulke personen kan rekenen en dat ze gewoon bedankt moeten worden. De kleine groep die deze handelingen pleegt, kan de veiligheid van het korps en de samenleving niet waarborgen.

door  Ivan Summerville

More
articles