Succes boeken na Powered Training

Een idee van vier-vijf jaar terug is eindelijk waargemaakt. Het gaat hier om het ‘Powered’ project, een van de projecten van The Back Lot, dat vorig jaar september gestart is. Dit project heeft sindsdien heel wat jongeren tussen de 16 en 24 jaar geholpen die op zoek waren naar een tweede kans: jongeren die niet naar school gaan en/of niet werken. Het project wordt pas enkele maanden uitgevoerd, maar heeft al een award binnengesleept tijdens de ‘Youth Employement and Entrepreneurship Strategy’ bijeenkomst in Santo Domingo. Het doel van dit project is om jongeren te helpen om hun leven weer on track te krijgen. Het project is zo succesvol, dat er internationale gesprekken zijn gevoerd met landen die ook interesse hebben in dit project.

Hennah Draaibaar, directeur van The Back Lot is ontzettend trots op de jongeren die de stap nemen om de trainingen te volgen. Het is een vijf weken durende training, waarin de jongeren leren omgaan met ICT en media. Inmiddels zijn er al meer dan 200 jongeren getraind. Draaibaar zegt dat het Powered-project de gestelde doelen redelijk heeft behaald. “Dit is boven verwachting. Het is de moeilijkste doelgroep. Er is een reden waarom ze met school zijn gestopt, daarom helpen wij ze”, aldus Draaibaar.

Begeleiding

Na de training worden de jongeren nog drie maanden begeleid.  “We laten ze niet zomaar los. Er is een coach die contact met ze houdt.” Jongeren die succes boeken, worden ingezet om de rest van het team te poweren. Zij kunnen vertellen waarom je de training zou moeten volgen: Powered is er voor je wanneer jij het niet alleen kunt doen. Powered helpt je om je eigen kracht in jezelf te zoeken. Mooiste van alles is als er certificaten worden uitgereikt. Dan merkt Draaibaar de impact van het project: “De jongeren zijn trots dat ze hun doel hebben bereikt”, aldus Draaibaar.

“Het is belangrijk dat je beseft dat je met iets start en het ook afmaakt.”

-Hennah-

Powered stelling: ‘Aanraken is afmaken’

Background

Vier tot vijf jaar geleden werd het idee geboren bij een groep initiatiefnemers om een project te starten voor ‘drop outs’. The Back Lot heeft uiteindelijk besloten het project op zich te nemen. Het begon allemaal met het ontwikkelen van een curriculum, waarbij het accent gelegd werd op jongeren. ICT en nieuwe media worden gebruikt om allerlei manieren en technieken toe te passen om jongeren iets aan te leren.

“Als we de jongeren zover kunnen krijgen met een trick om de training te volgen, dan hebben we de eerste stap gezet. Er zijn toen allerlei lessen ontwikkeld, die te maken hebben met dat waar jongeren belangstelling voor hebben, zoals: mobiele telefoon, internet, iPads, camera en montage. En dat lukte The Back Lot aardig”, zegt Draaibaar.

Het belangrijkste gedeelte was het werven van deze jongeren. Waar vinden wij ze? Er zijn toen contacten gelegd met verschillende ngo’s, maar dat lukte niet, dus is The Back Lot zelf met een wervingscampagne gestart. Hiervoor ging men de straat op om de jongeren op te zoeken in de verschillende buurten, in de binnenstad, tijdens de Avond Vierdaagse en de Anti-discriminatieloop. Dat lukte goed, want The Back Lot is inmiddels als bezig met groep 8, met steeds een aantal van 30 trainees. Het enige wat vereist is, is dat de jongeren kunnen lezen en schrijven, dat ze binnen de leeftijdscategorie 16-24 vallen en dat ze gemotiveerd zijn om een andere wending te geven aan het leven dat ze op dat moment leiden.

Waarvoor het ‘Powered’ project staat en wat het behelst, is duidelijk. De meerwaarde is echter de impact die de training op het leven van sommige jongeren heeft gehad, iets waar de jongeren zelf over kunnen vertellen. De West heeft twee jongeren geïnterviewd die hun verhaal wilden delen.

Sharifa

Sharifa Wetsteijn is 22 jaar en komt uit Zorg en Hoop. Vanwege de thuissituatie besloot zij even een break te nemen van school. Met de Powered training startte zij in december 2014. “Het was in december vorig jaar toen een kennis van de familie op bezoek kwam. Omdat ik niet naar school ging en niet werkzaam was, werd ik door deze kennis benaderd om een opleiding te volgen, die te maken had met ICT en media. Ik werk graag met computers, dus ik aarzelde niet om de stap te maken naar Powered.“ Ook van haar moeder kreeg zij meteen de volle ondersteuning. Sharifa heeft als hobby’s lezen en schrijven.

ERVARING MET POWERED

Tijdens de vijf weken durende training bij Powered heeft zij veel geleerd. Het was voor haar niet zo moeilijk, werken op de computer is niets nieuws, dus dat ging vlot. “Daar heb ik mijn leven leren plannen, want ik wil heel veel, maar ik maak niet de juiste stappen om mijn doelen te bereiken. Bij Powered heb ik geleerd om exact op papier te zetten wat ik wil en dan verder te plannen.” De laatste week liep zij stage, iets waar ze nog steeds graag aan terugdenkt. Zij mocht meelopen met het Jeugdjournaal. “Het was zo leuk, alleen al bij het vasthouden van de camera kreeg ik vlinders in mijn buik.” Sharifa had eerder al gewerkt bij een securitybedrijf, dat helaas ophield te bestaan. Na de Powered-training solliciteerde ze bij Mozart Security en werd meteen aangenomen. Sharifa is inmiddels al vier maanden daar werkzaam. Bij Mozart werken vindt ze nog steeds leuk. Ook de leiding is zeer te spreken over haar gedrag: “De indruk die zij heeft gemaakt toen zij vanuit het hoofdkantoor naar mij werd verwezen, was goed, ze was enthousiast. Het gesprek verliep vlot, dus ze mocht gelijk starten met de training. De wil om door te stromen heeft ze sterk. Haar inzet is goed. Gewoonlijk mogen de trainees na de verplichte training nog langs komen, en Sharifa heeft er gretig gebruikt van gemaakt. Ze was elke vrije dag present om trainingen te volgen.”, aldus Arthur Pichotte, de leidinggevende. Ook haar uiterlijk, body language, alles was volgens hem heel positief.

Securitywerk kent geen gender

Volgens Pichotte kunnen vrouwen niet achterblijven in hun ontwikkeling. Ze hebben ook een grote rol te vervullen binnen de maatschappij. Vrouwen zijn moeders, zusters, en ook in de beveiliging kunnen zij een groot aandeel leveren. Bij Mozart hebben de vrouwen dat ook bewezen, want sinds Mozart vrouwen in dienst neemt, blijkt dat ze minder verzuimen dan de mannen.

Uiterlijk geen invloed op werk

Bij aankomst zag Pichotte tatoeages op Sharifa’s armen. Hij vroeg haar wanneer die waren aangebracht. Ze zei toen dat ze altijd lange mouw shirts aandeed op het werk. Hij reageerde niet gechoqueerd: “Je uiterlijk heeft helemaal niets te maken met jouw gedrag.” Volgens hem moet je ook met de tijdgeest meegaan. Het is een trend dat men zijn lichaam versiert en mooi maakt, dat heeft geen invloed op de uitvoering van het werk. Pichotte let op andere zaken bij de beoordeling. Sharifa vervult een heel goede rol binnen het bedrijf. Ze maakt volgens haar leidinggevende een positieve indruk op haar collega’s, vanwege haar uitstraling en inzet. Ze mocht ook heel gauw zelfstandig werken. Ze werkt op de post bij Staatsolie. Wanneer er een nieuwe groep vrouwen naar Staatsolie wordt gestuurd, worden ze begeleidt door Sharifa. Naarmate de tijd vordert, zal ze meer verantwoordelijkheid krijgen.

Plannen

Sharifa heeft grote dromen als het gaat om regisseren. Dit wil ze nu doen als een bijbaantje, meer om te groeien in het vak. Ze wil blijven werken als security guard en sparen om over twee jaar opleidingen te volgen in Nederland. Binnenkort zal ze vertrekken om alvast te informeren naar de studiemogelijkheden daar. Sharifa is tevens captain bij Powered. Ze was een van de trainees die zich na de training nog continu bezighield met Powered. Powered was voor haar een tweede thuis. Powered heeft een promo-team en zo kwam ze daar terecht om andere jongeren te motiveren voor de training. Zowel op het werk als op privégebied wenst Pichotte haar alleen maar succes toe. “Bij de security kan ze heel wat leren. Ze komt situaties tegen die zij kan regisseren. Ze moet gewoon ervoor gaan”, aldus Pichotte. Pichotte gelooft dat er heel wat mensen zijn die haar op dat gebied zouden kunnen begeleiden, bijvoorbeeld Borger Breeveld.

DE ‘NIEUWE’ SHARIFA

De Sharifa van toen beschrijft ze als: “Iemand die veel wou, maar niets eraan deed. Ik wist niet wat ik moest doen en waar ik moest beginnen. Nu weet ik wie ik als persoon ben en wat ik wil.” De jongeren die zonder baan zitten of niet tevreden zijn met hun situatie, wil ze adviseren om bij Powered aan te kloppen.

“Bij Powered leer je jezelf beter kennen. Veel jongeren in deze tijd volgen elkaar meer dan zichzelf. Maar bij Powered vind je je eigen weg. Ook de coaches doen een heel goede job.  Ze zitten en praten met je.”

-Sharifa-

Faris Sadimo powered training
Faris Sadimo

Faris

Faris Sadimo (23) woont aan de Rashit Pierkanweg te Wanica en kwam door een vriend van zijn vader terecht bij Powered. De training volgde hij in november 2014. Na het behalen van zijn LBGO t-stream diploma, is Faris gestopt met de school. Zijn moeder was toen ziek en zijn vader had hem nodig in zijn bedrijf, vanwege een tekort aan medewerkers. Wat Faris zo interesseerde aan Powered, was het leren plannen. Daarnaast vond hij samenwerken ook leuk. De training bestond uit media (filmen), editen, presenteren, leren opstellen van een sollicitatiebrief en stage lopen.

Ook de driedaagse stage bij een Car Center heeft Faris als heel positief ervaren. Zijn droombaan is grafisch en graffity painter. Het maken van logo’s doet hij nu al in zijn vrije tijd met behulp van een vriend, maar hij zou zich graag meer willen bezighouden hiermee. “Bij Powered heb ik leren plannen, dus binnen hoeveel jaren ik iets kan bereiken. Hoe je kosten kan berekenen en kunt sparen.” Hij is van plan deze tools toe te passen om zijn doelen te realiseren.

Hobby

Het leven bestaat niet alleen uit werken. Er zijn zeker ook andere dingen die Faris in zijn vrije tijd doet, zoals muziek maken. Hij kan rappen, vooral over de realiteit en hij schrijft zijn teksten zelf. Muziek maken is zijn hobby, verder komen in de muziek is één van zijn doelen. Momenteel werkt hij aan een album. “Ik kan jongeren een positieve boodschap brengen met muziek. Het gaat niet alleen maar om geld, maar de boodschap die ik naar voren breng”, zegt Faris.

“Met muziek wil ik jongeren inspireren met een goede boodschap en ook stimuleren met hun talent”

Faris zegt dat hij dit alles niet alleen heeft kunnen doen. Hij is daarom als eerst God dankbaar voor de wijsheid en het inzicht om verdere stappen te maken. Ook zijn familie en vrienden is hij dankbaar voor hun steun. “En niet te vergeten Powered!”

Wie was ik en wie ben ik nu?

Faris is altijd een doorzetter geweest, maar toch was er altijd iets dat hem tegenhield. Hij sprak niet graag over zijn problemen en kwam nooit op voor zichzelf, nu kan hij dat wel. ”Dankzij de training kan ik mijn mond open doen. Al gaat het nog niet goed, ik zoek altijd iemand om te praten over bepaalde zaken.” Daarom is hij ook de coaches van Powered dankbaar. “Ze begeleiden je niet alleen na de training, ze zitten ook met je en praten met je als iets je dwars zit.”

Zijn boodschap: “Als je iets wilt bereiken, zijn er altijd trainingen die je kan volgen. Jongeren, blijf positief en meld je aan bij Powered voor een tweede kans.”

Gilles Sadimo (vader Faris)

Sadimo zegt dat je als vader altijd in staat moet zijn om je kind de gelegenheid te geven om zich verder te ontplooien, dat doet Faris nu heel goed. Faris is nu, als oudste zoon, een goed voorbeeld voor zijn jongere broers. Sadimo ziet graag dat Faris respectvol en gehoorzaam blijft tegenover zijn ouders. Van huis uit heeft Faris al een basis, omdat hij zijn eigen spuitinrichting en lasinstructie bedrijf heeft. Sadimo merkt dat zijn zoon zelfstandiger is geworden in het bedrijf. “Hij is op weg naar overname.” Door de training heeft hij meer kennis en inzicht verkregen en technische vaardigheden aangeleerd.

Ook in zijn gedrag is er verandering. Zijn gedisciplineerd gedrag is opvallend. Faris staat nu tussen acht en negen uur op om te starten met zijn dagelijkse werkzaamheden. “Hij heeft meer verantwoordelijkheid. Hij weet dat er mensen zijn die op hem rekenen”, zegt zijn vader trots.

  “Niet elk kind heeft thuis de juiste stimulans gehad. Maar ze moeten de hoop toch niet opgeven. De Powered training kan levens veranderen. Dus zitten jullie niet zomaar thuis, maar doe wat aan jezelf”.

 -Sadimo-

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles