Justitia Pietas Fides MMDCCCLXIII

– Nepo. Het staathoofd bagatelliseerde, ten overstaan van nagebleven persmuskieten, stuitende berichtgevingen over zijn beide dochters in de internationale media doorgedrongen. Het ging hier onder meer om zijn oudste dochter als ‘reorganisator’ op het bestuurskabinet, een rijkelijk ministersalaris daaraan gekoppeld en zijn tweede dochter die in Parijs aan het winkelen bij Louis Vuitton was geslagen. De verdere links in artikel, door glossy magazine “Quote” gelanceerd, handelende over stuitender videobeelden van een pleegzoon en artikelen ter zake zoon Dino, heeft het staatshoofd voorshands geen informatie verstrekt. Althans, nog niet kunnen waarnemen.

– MP. De voormalig commandant van de Militaire Politie, zou volgens bronnen van Starnieuws.com, in zijn woning dood zijn aangetroffen. Marcel Zeeuw stond bekend als een van de zestien coupplegers die in Februari 1980 de staatsmacht met groot geweld grepen. Eens eigenaar van een dancingonderneming, leider van Marcelinos House Band, vertrouwensman van Desi Bouterse, verdachte van moord op 15 ingezetenen en staatsburgers van dit land. Tijdens het binnenlands gewapend conflict, was Zeeuw commandant van een ‘make shift’ gepantserd vaartuig op de Marowijne, nabij het plaatsdelict Mopi Kondre. De laatste jaren verdween Zeeuw nogal uit beeld en zou ergens in Brokopondo verblijven. Zeeuw heeft in jonger jaren, een tijdje in Brazilië doorgebracht om een stafopleiding te mogen volgen.

– EBS. In het EBS-schandaal wordt het allemaal per minuuttelling steeds heftiger. Er zouden nog een stevig aantal mensen in de staf, de directie en raad van commissarissen, aan de tand moeten worden gevoeld. Verdachte en Nederlands staatsburger D.L.v.K., is wetmatig aangehouden en in verzekering gesteld. Zo heeft de rechter-commissaris in strafzaken bepaald. Deze vindt tot nog toe, dat de zaak een strafbaar karakter draagt en dat het civiele gedeelte, secundair blijkt aan het aangetroffen strafwaardig gedeelte. Hangende de verdere onderzoeken, blijft verdachte in verzekerde bewaring gesteld.

– VSB. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en het Business Forum hebben dringende brieven doen uitgaan en vragen spoedoverleg met het staatshoofd…, ter zake de worgverhogingen die door de regering Bouterse – II, in het vooruitzicht zijn gesteld. De belangrijkste delen van de vakbeweging zijn er echter van overtuigd, dat de huidige regering Bouterse, de tariefsverhogingen zonder verlet zal doordrukken, nu er een soortement mandaat is verleend, door de ignorante NDP-coalitie onder leiding van Misiekeba in De Nationale Assemblee gesteld. Duidelijk dat de bevolking moet opdraaien voor het ‘mismanagement van staat’, dat de geëvaporeerde regeringsdelen van Bouterse – I hebben nagelaten. Anderen moeten weer opgestapeld puin ruimen. Intussen, is door de NOS.nl wereldkundig gemaakt, dat er geen salarisgelden meer zijn om ambtenaren te betalen en men naar De Nationale Assemblee zal schrijden om aanvullende begrotingen te verkrijgen…, wil deze Staat met aangepaste spoed niet omvallen. ‘Sommige ministeries in Suriname kunnen aan het eind van deze maand de salarissen van hun personeel niet betalen’. Dat zegt de Surinaamse minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad in http://nos.nl/l/844787

– Staatsraad. De leden van de grondwettelijk ingestelde Staatsraad zijn beëdigd. De samenstelling op politiek- en bedrijfslevenniveau, werd niet van kritieken ontzien.

– Verhalen. Er wordt een aantal zaken in de ether gebracht, dat wijst op nogal wat onregelmatigheden in het operationele gedeelte van de EBS. Ernstiger stroomschommelingen, werden de consument ook deze afgelopen week en in het diepste van de nacht, niet bespaard. Ook in het administratieve van het geplaagde bedrijf…, blijkt van alles mis te zijn. Evenzo bij de waterleiding geconstateerd. Zo zouden door de EBS geen belastingen zijn betaald aan de Staat/Overheid, in ruil voor vrije elektriciteitsvoorzieningen. Uitgaven gedaan door een Raad van Commissarissen en een inmiddels verdachte Directie, die daar onderling niet op niveau over communiceerden, zal nog meer lastige zaken aan het licht doen brengen. Wordt allemaal beloofd. Intussen…, is na het vertrek van de waarnemend directeur een ‘statutenwijziging’ van de N.V. Energiebedrijven Suriname, door middel van publicatie aan-/in-/doorgevoerd. Een ernstige beschuldiging ging vlak voor het weekeinde uit, ter zake metermanipulaties, by-pass voorzieningen en ‘jumper-cable’ machinaties. Ach ach ach, een probleem dat overal in de kuststreek en (verre-) districten is gedetecteerd en ook in deze rubriek gepubliceerd. Wie keken de andere kant op? Juist ja! Saneren die handel en onder controle brengen van het gehele netwerk, zodat de verhogingen niet hoeven doorgaan en de ‘status van melkkoe’, aan de EBS wordt ontnomen. De conclusie mag gerust worden getrokken, dat de regering Bouterse – I totaal geen greep had, op wat er zich in het parastatale voordeed. ‘Wheeling en dealing…, vrije hand styling so bun’. Doordrukken van maatregelen? Geen enkel probleem, als dat uiteindelijk de ‘modus vivendi’ wordt om een bonafide bestuur binnen het land te kunnen halen. ‘Everybody, is already on stand by…’. Ook Hooghart… , als de sterren en seintjes niet schromelijk bedriegen. IJsblokverkoop van ‘tante Lena’, aan onder meer de Aloestraat, zal na 15 September 2015 vanwege belachelijk opgeschroefd elektriciteitstarief, niet meer te betalen zijn en schurend tot stilstand komen. ‘Feel the heat…, Limbo?’. “Yes daddy cool…, ya will all feel the heat within yr jumper cables…!”.

– Weekend uitspraak. Jogi van VHP: “Bestaat Staatsolie nog, of is het staatsbedrijf failliet…?”. Intussen vergeleek Bouterse de economische neergang van Brazilie met de situatie in Suriname en trachtte het eigen bestuursfalen, daarmee te rationaliseren. Helaas twee onvergelijkbare grootheden. Net zoals die belachelijke uitspraak, dat er een wereldcrisis heerst en dat het allemaal daarom ‘een crisis’ in Suriname weergeeft. Helaas is er geen economische wereldcrisis te ontdekken. Integendeel is de crisis die in SU wordt waargenomen, een puur door falend bestuur en mismanagement van een vorig onverantwoordelijk regeringsteam, gecreëerd. Maar in de huidige regering Bouterse II, zijn nog steeds van die valse noten uit de Ameerali-dop opgenomen en meegenomen. Let goed op, wat er staat te gebeuren in de notendop! Strategisch overleg…, ‘in the old nutshell!’. Daar begint het al mee. ‘It won’t fly…’.

– Immuniteit. Overzeese uitspraken: “Ten tijde van rechtshulp voor de politie/justitie in Suriname en onder meer de inzet van kolonel Frans Copini van de Rijkspolitie https://nl.linkedin.com/pub/frans-m-copini/4/908/958, had men op de NL Ambassade ook assisterende jurist Raymond de Roon. http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/roon-r-de-pvv. ‘Vanaf 1992 werd hij twee jaar door het Openbaar Ministerie gedetacheerd in Suriname, waar hij zich bezighield met de opbouw van het justitieel apparaat. Daarna werkte hij als officier van justitie in Den Haag en Zutphen. In 2003 werd hij advocaat-generaal op het Gerechtshof in Amsterdam. Hij hield zich in deze functie bezig met fraudezaken en zaken in het kader van de ‘plukze-wetgeving’. https://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_de_Roon. Vandaag de dag is De Roon Suriname specialist voor de PVV van Geert Wilders en deed van de week in de Tweede Kamer der Staten Generaal een aantal diepsnijdende opmerkingen, over Suriname en vigerende bestuursleiding cq. het staatshoofd, inmiddels ‘grat hari’ op het Internet geplekt. Lezen mee: ‘Na veertig jaar onafhankelijkheid moet Suriname niet meer paternalistisch behandeld worden door Nederland als voormalige kolonisator’. Met de – wegens drugssmokkel veroordeelde – Desi Bouterse als president, moet Suriname behandeld worden als “…een land met een schurk als staatshoofd…”, vindt PVV-kamerlid Raymond de Roon. Tijdens het debat woensdag, in de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer over de relatie Suriname-Nederland, zei De Roon, dat Suriname Bouterse tot twee keer toe gekozen heeft als staatshoofd en dus zelf voor de ‘consequenties’ moet instaan. Tot zover: http://tirbani.nl/gastenboek/ en vlijmscherpe excerpten uit DwT-nl.

– Gajadien. Gedocumenteerd geeft Gajadien weer, dat de lekkage van informatie over corruptie en malversaties bij de EBS, eigenlijk naar buiten is gekomen, doordat de misdaad binnen de bedrijven, het niet met elkaar overeen kon komen (…), hoe de door of uit misdrijf verkregen buit over divergente puti’s verdeeld zou worden. Daarom roepen de verdachte vogels nu zowat krijsend in koor, dat er nog meer koppen zullen en moeten rollen. Zal wel weer blijken, bro! Zie voorlopig de websites en laat dat allemaal het weekeinde niet bederven, waarbij ook ernstiger verkeersvoorzichtigheid geboden is, Toch? ‘A tan so…’: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31202\

Justitia Pietas Fides MMDCCCLXIII

More
articles