Nog vier jeugdclubs voor Gujaba

In het dorp Gujaba aan de Boven-Surinamerivier worden dit jaar nog vier jeugdclubs opgezet als directe stimulans voor de ontwikkeling van adolescenten in het gebied. Het directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken wil met dit initiatief de lokale jeugdparticipatie tillen naar gemeenschapsniveau. Het project richt zich op jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Het Verenigde Naties Kinderfonds (UNICEF) financiert het programma en de uitvoering ligt bij Stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling (COCON). Dat heeft de afdeling Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken weten. De vier jeugdclubs zullen zich richten op (1) dans en muziek; (2) ambacht en handwerken; (3) scouting en (4) informatiecommunicatietechnologie (computer). Directeur Rachel Koningsbloem – Pinas is heel ingenomen met het project. Zij gelooft dat dit project de basis zal leggen voor de versterking van jongeren in dorpsgemeenschappen. Afhankelijk van de projectuitkomsten zal het directoraat follow-up overwegen voor andere soortgelijke gebieden.

“Door de jongeren vaardigheden aan te leren worden hun kansen aangeboden en zij worden gelijktijdig aangemoedigd om op verschillende manieren te participeren en een bijdrage te leveren aan hun verdere ontwikkeling”, legde zij uit aan het traditioneel gezag tijdens een werkbezoek op maandag 31 augustus. Tijdens dit bezoek werd het projectteam voorgesteld aan het dorp. Belangrijk voor het slagen van dit project is de participatie van de totale dorpsgemeenschap. Directeur Koningsbloem – Pinas deed een beroep op het traditionele gezag om hieraan een bijdrage te leveren.

Gujaba is het grootste dorp aan de Boven-Surinamerivier met ongeveer 6000 inwoners, van wie ruim 1250 adolescenten. Het drop-outpercentage ligt heel hoog in het dorp (16.5% vergeleken met 11% nationaal), evenals het aantal tienerzwangerschappen (20% van alle geboorten in het dorp).Het opzetten van de jeugdclubs in Gujaba valt binnen het Integrated Child and Adolescent Development Framework dat ontwikkeld is door de presidentiële werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid in samenwerking met verschillende ministeries waaronder Justitie en Politie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Sport- en Jeugdzaken. Jeugdzaken speelt een belangrijke rol bij de implementatie van dit raamwerk. In grote lijnen moet de uitvoering van het raamwerk leiden tot het versterken van adolescenten tot zelfbewuste individuen die bewuste en gezonde keuzen kunnen maken. Gujaba is een van de proefgebieden, samen met Moengo (district Marowijne) en Sophia’s Lust.

Naast het opzetten van de jeugdclubs in Gujaba zullen dorpelingen getraind worden tot trainers en coaches in Health and Family Life Education (HFLE).

Deze moeten vervolgens jongeren trainen en begeleiden. Er komt verder een advies- en een monitoringscommissie om de jeugdclubs te helpen leiden. Ook deze raden zullen getraind worden in management en leiderschap. Voorts is in het project opgenomen het trainen van jongeren in computervaardigheden en omgaan met de sociale media. Om de computers effectief te kunnen inzetten, zullen zonnepanelen geïnstalleerd worden bij de mediatheek op een van de scholen.

More
articles