Justitia Pietas Fides MMDCCCLIX

– Staatsraad. Exponenten uit de VHP en NPS, werden recentelijk voorgedragen om zitting te nemen in een nieuw te formeren Staatsraad. Rathipal en Kandhai namens de VHP en Pigot voor de NPS. De Staatsraad is een grondwettelijk ingesteld lichaam, dat ingediende wetsproducten screent en toetst op toepassingsmogelijkheden. In andere landen wordt een dergelijk constitutioneel ingericht college, “de Senaat” genoemd.

– DNA. Het lid Jogi van de VHP die in Saramacca werd verkozen voor V7/VHP heeft bij herhaling laten weten, zeer geïnteresseerd te zijn in het CLAD-rapport over het marginale reilen en zeilen van de Energiebedrijven Suriname / Ogane. Tot op de maandag jl had de griffie van De Nationale Assemblée en het secretariaat van het wetgevend college, volgens zeggen nog geen exemplaar van het CLAD-rapport mogen ontvangen En dat na toezeggingen gedaan door de minister van Financiën aan voornoemd college. Waarbij en brevet van geen bezwaar werd verwoord.

– Opmerkelijk. Geen oog voor het verleden en geen optreden daartegen? En dan als gevolg? Alles weer voor herhaling vatbaar. De nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen deed een diepsnijdende uitspraak door indringend te stellen, dat het Volk van Suriname onvoldoende gebruik heeft gemaakt van grondwettelijk ingestelde lichamen. Nog wel op momenten, dat er zaken werden gedaan door overheden die discussie en/of protest aanriepen. Kan men nu nog gerust bij inkomen. De intellectuele vorming, onbevreesdheid en gevoelen van volwassenheid bij de samenleving en in een te prolongeren democratie, mag daar ook aan ten grondslag komen te liggen.

– Faya. Aan de Fajadjanstraat lijkt het allemaal meer gewoonte dan uitzondering te zijn gaan vormen…, dat er vernietigende huisbranden ontstaan. Vaker met zeer traumatische gevolgen, voor bezitters en rampzalig getroffen burgerij.

– Bijltjes. Links en rechts vallen er bijltjes en worden mensen uit hun functies ontlast, ontheven en/of meteen een ontslagprocedure bij in-/aangezet. Had deze rubriek het in het naaste verleden, niet over het Human Resources Management en uit te voeren beleid van sommige machthebbende? Ook als ze daarvoor niet naar school zijn gegaan? In vele gevallen worden politieke mensen zonder enig behoorlijke opleiding ingezet, om keuzes te maken bij personele invulling(-en). Komen altijd ongelukken van. Grapjassen op stoelen die voor hen veel te groot zijn of ook wel ondeugdelijk blijken. Legio…!

– ‘Thursday’. Misschien wordt het wel ‘zwarte donderdag’, als straks De Nationale Assemblée een gemotiveerd begin maakt met debatten ter zake de ad hoc besluiten die een nieuwe regering Bouterse II ‘overnight’ maakte en ongehoorde tariefsverhogingen in de samenleving trachtte door te drukken. Verdeeldheid in de politieke arena…, kan het Volk van Suriname alleen maar meer ellende opleveren. Verhogingen? Op de korte termijn, geheel ten koste van welvaart en welzijn van de Surinaamse gemeenschap. Suriname werd evenals in de woelige en bloedige jaren tachtig, additioneel ten gevolge van megadiefstallen uit het volksvermogen, weer in één keer een stevig aantal jaren teruggezet. Met als grondoorzaak corruptie en mismanagement van een regering Bouterse I. Een onnavolgbare stroom aan corrupt handelen, door mensen die in 2010 en daarna met geweldvocabulaire en bedreiging (…), vermogens naar zich toe wisten te trekken, en tot op heden ongestraft consolideerden. Een ieder kan dat nu wel degelijk op het Internet natrekken en duiden…, wie daarvoor aan te wijzen zijn.

– Digits. In Europa zijn het vaker ‘double digit’ vangsten aan cocaïne per inbeslagname. Op Jamaica werd het van de week, een single digit van 18 kilo’s aan cocaïne met als vertrekpunt de Republiek Suriname.

– Koenders. Zeventien miljoen EURO? Enkel nog uit te geven aan de ernstig ontbrekende gezondheidszorg en humanitaire missies die daaromtrent in Suriname opereren. Urologie, Maag Darm Lever (MDL), cardiologische verzorgingen…, derhalve de update/-grade. Al het andere, dat men ‘in politicis’ zou willen doen, kan inmiddels wachten op beter tijden. Maar…, wat schreef die Bert Koenders nou eigenlijk wel en wat weer niet…, zo vlak voor het Suriname-debat in de Tweede Kamer en wel te houden op Woensdag 09 September 2015. Een excerpt: ‘Nederland-Suriname. Nederland respecteert de uitslag van de verkiezingen in Suriname en de daaruit volgende keuze van het parlement voor D.D. Bouterse tot president. Met president Bouterse worden functionele contacten onderhouden. Het antwoord op de vraag of contact op een bepaald moment al dan niet opportuun is, wordt bepaald door de noodzaak en context van een dergelijk contact. Nederland werd bij de inauguratie van president Bouterse – net als in 2010 – vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. De gedeelde geschiedenis, de gemeenschappelijke taal en de vele persoonlijke contacten tussen mensen in beide landen, vormen de basis voor een blijvende sterke verwevenheid tussen de beide samenlevingen Conform de brieven aan uw Kamer d.d. 26 augustus 2011 (kenmerk DWH/LC-504/2011) en d.d. 22 mei 2015 (kenmerk Minbuza 2015.258766) blijft Nederland in de toekomst een zakelijke en betrokken relatie met Suriname nastreven. Stimulering van de maatschappelijke contacten vindt o.a. plaats vanuit de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland 2013-2016. In navolging van de Twinning faciliteit Suriname-Nederland 2008-2012 (12 miljoen euro) is dit een tastbaar component van het veranderde Suriname-beleid zoals dat sinds 2005 is ingezet. De Twinningfaciliteit richt zich op de sectoren onderwijs en opleiding, zorg en welzijn en taal en cultuur. Het totale budget van de Twinningfaciliteit 2013- 2016 is 6,5 miljoen euro. Een eventuele vervolgfase zal in de komende maanden beslist worden. Tot zover het Koenders geschrift in excerpt. Voor het gehele schrijven, wordt om elke speculatie in bepaalde media te voorkomen, inmiddels geautoriseerd verwezen…, naar: https://www.rijksoverheid.nl/regering/inhoud/bewindspersonen/bert-koenders/documenten htpps://www.rijksoverheid.nl/regering/inhoud/bewindspersonen/bert-koenders/documenten/kamerstukken/2015/09/06/kamerbrief-over-actuele-situatie-in-suriname-inclusief-reactie-op-de-verkiezingen

– ‘Zweef teki’. Schoolpakketten worden als politiek beladen en bezwaarde ‘hand-outs’ categorisch opgedeeld en verdeeld. Gegeven de precaire situatie, waarin de ouders van zovele kinderen in Suriname wederom zijn gemanoeuvreerd, is de druk op het verkrijgen van gratis (school-)pakketten onvoorwaardelijk verhoogd. ‘Ini na rij kisi wan tas, yere…’. Of men daaraan heeft weten te denken toen de meer lumineuze, krankzinnige tariefverhogingen op brandstof en nutsvoorzieningen wilde doorvoeren, kan bijkans meteen en op de punt van schoen getwijfeld worden. Of ook weer niet?! Wie doet nou zoiets in deze tijdspanne. Elektriciteits-, water- en brandstofrekeningen, na 15 September 2015? Houd de beurs maar klaar…, nadat de kindertjes zeswekenlang –te pas en te onpas zonder oppas– de digitale televisie-uitzendingen, langdurig hebben mogen/kunnen bewonderden. In de kuststreek kan men de aanslag misschien nog bij benadering becijferen, maar wat zich in het achterland en buiten de periferie van Paramaribo zal gaan afspelen…? ‘We frede yere…, fu tru!’.

– Midweekse uitspraak komt van Jogi: “Bouterse heeft Suriname geruïneerd…!”. ‘Come again…, Saramacca?”. Verplichte reparaties op komst! Wanneer, waarmee en hoe?

– Democracy. Op Trinidad & Tobago eilandstaat en nabuur in het Caribisch bekken heeft een nieuwe minister president. The Dr. Keith Rowley led People’s National Movement captured 23 of the 41 constituencies to be declared winner of the 2015 General Election. The PNM improves on their 2010 showing where they won 12 seats to form the opposition.The People’s Partnership who had 29 of the 41 seats and formed the government over the past five years won 18 seats and will now be on the opposition bench.The Independent Liberal Party led by Jack Warner did not make an impression with the voting public and failed to capture a single seat. http://www.trinidadexpress.com/20150907/news/pnm-wins-2015-general-election

– NL. Einde uitbuiting. Allemaal in zicht…? De Tweede Kamer is voor een substantiële verhoging van het minimumjeugdloon. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moet daar op korte termijn voorstellen voor doen, vindt een Kamermeerderheid. D66 had een motie hierover ingediend. De motie kreeg steun van onder meer de PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks. Asscher heeft eerder al gezegd dat hij met een reactie komt op pleidooien van onder meer jongerenbeweging Young United en de FNV om te komen tot een hoger minimumloon voor jongeren tot 23. Maar de Kamer vindt dat Asscher daarmee niet moet dralen en zet de PvdA-minister nu een beetje onder druk. Het minimumjeugdloon moet omhoog en het moet meer gelijk worden getrokken met het reguliere wettelijk minimumloon, aldus de motie.

– Chaos. Onoverzichtelijkheid, chaotische handelingen en misberekeningen bij evacuatie van een ziekenhuis. Kan men wat van leren. De evacuatie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam zal nog tot diep in de nacht duren. Dat is langer dan in eerste instantie gedacht. Dat zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos dinsdag op een persconferentie. Rond 17.00 uur waren 63 van de in totaal 339 patiënten geëvacueerd. Ze worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Een deel van de patiënten is ontslagen en met familie naar huis gegaan. Het ziekenhuis besloot tot ontruiming na een gesprongen waterleiding eerder in de ochtend. Bij de evacuatie van de patiënten in het beddenhuis wordt gebruik gemaakt van slechts twee liften. Eerst werd gedacht dat alle patiënten rond middernacht uit het ziekenhuis konden zijn. Per patiënt wordt met een gemiddelde evacuatietijd van een half uur gerekend, mede doordat ook veel medische apparatuur aan de patiënten is gekoppeld. Opvang elders. Mariniers en brandweerlieden brengen de patiënten naar de parterre. Daar krijgen ze eten en drinken, worden ze verzorgd en moeten ze wachten op vervoer naar een ander ziekenhuis. Het AMC in Amsterdam vangt 125 tot 150 patiënten op. Tien mensen zijn naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gebracht. Vijf mensen gingen naar het Medisch Centrum Alkmaar, en één patiënt naar het LUMC in Leiden. In Utrecht gaat het Calamiteitenhospitaal-UMC open. Daar kunnen 95 mensen heen. Ook gaan er een aantal patiënten naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het VUmc zegt verheugd te zijn over de aangeboden hulp van andere ziekenhuizen. Niet alle patiënten kunnen vanwege hun ziekte of trauma in alle ziekenhuizen terecht. Zo heeft het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in allerijl een vleugel geopend voor een aantal kankerpatiënten die bijzondere zorg behoeven. Tot zover de NL-pers.

– Woens-/donderdag. Op de woensdag 09/09 debatteert het Nederlandse parlement over Suriname en op de donderdag 10/09 debatteert De Nationale Assemblée acuut en bij opschorting van het reces over Suriname. ‘A no spotu yere…!’. Hopelijk dat men daar allemaal beter van kan worden. Hoewel!? “Parlare parlare parlare…”. Motie? ‘Yes…’, een sisser en de soep wordt toch niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. “Benne benieuwd en blijve benieuwd”.

Justitia Pietas Fides MMDCCCLIX

More
articles