Justitia Pietas Fides MMDCCCLIII

– VONNIS BIJ DWALING. Verspilling; ondoordachte en krankzinnige uitgaven; ‘bigi tem’ (trans-)nationaal willen spelen; onberekende/-bare (sociale-) wetgevingsproducten; regeren maar niet vooruit kunnen zien; geopolitieke verdwazing/dwaling; uit de voegen geëxplodeerd ambtenarenbestand; ongeremde immigratie en daardoor vernietigende aanslag op monetaire stabiliteit, aan te spreken deviezenreserves en vreemde valuta-eenheden. Vervolgens donor vervreemding/agitatie/irritatie en dan pas de kunstig aangestuurde instorting van inkomsten uit de mijnbouwsector “goud/bauxiet/aardolie” om nu te komen met allesvernietigende aanvallen op de agrarische sector i.c. animositeit van/binnen de rijstindustrie. De houtsector wordt ongeremd en voornamelijk ontdaan, van tonnen aan rondhout wat helemaal niet lokaal zal zijn verwerkt. Geen ethanol en of suikerfabriek. Ook geen conservering van de veeteelt en/of visserij. Dus dan maar weinig creatief, een ‘solidariteitstoeslag’, in de nacht van 30 Augustus op 01 September 2015, door de strot van het volk gedrukt. Zonder, dat daar een evenwichtig debat in De Nationale Assemblee nog over mogelijk was/is of aan vooraf ging. Want die entiteit en vertegenwoordiging van het volk, is kunstig op “reces” gegaan/-stuurd. Met behoud van de niet geringe schadeloosstelling en business-class ticketing. Politiek strategisch scenario!? Vanzelfsprekend. Met vakantie…, ‘so bun’. Men wilde toch zo mogelijk, massaal paars stemmen? Nog vijf jaar in de verkreukelsolidariteit, te beginnen met de verhoogde energierekening, op een niet helemaal in te schatten moment van de maand Oktober? Op de secondetelling van de EBS-meetkamers, gelijk aan de ingrijpende schooluitgaven voor kinderen moeten worden gedaan, door de tweeouder of benauwder gezinshuishoudingen.

– ‘Hebi naki’. Op de avond van 01 September 2015, intussen dominant alle ‘problemas’ te behandelen bij de zogeheten “Kenniskring”, in de gepropageerde discussie tussen een standvastige VHP-voorzitter Santokhi en ene Sapoen die verraderlijk op de loop ging, met wat “V7/VHP” hem uiteindelijk (…), toch nog ten zuiden van Paramaribo bracht. Doorgecalculeerd in vertrouwen meegaf en wat vervolgens, voor/tijdens/na 25 Mei 2015, niet weinig paars verduisterde. Beiden voortgekomen uit Kiesdistrict WANICA. De een politiek correct, de ander door eigen nutstellingen ‘proportioneel-variabel’ totaal verdwaasd/-dwaald. Vlammend!

– Poli poli. De politisering van sleutelministeries werkt niet? Inderdaad bij Minow/C, anno 2015 een onbegrensde miskleun. Wat werkt dan weer wel? Waarschijnlijk niets, in de hedendaagse ‘poli poli arena’.

– Mapane. De weg naar Cassipora/Redi Doti is weer opengesteld voor houttransporten? Waarom niet over de rivier en dus per boot. Supplementair!? Bijna weer een glibberongeluk op de brug tussen Meerzorg en Beekhuizen, toen de veel te zwaar beladen houttruck stukviel.

– Etnisch. Tsang vindt genoegzaam en weinig bevorderbaar, dat voornamelijk etnische Chinezen slecht behandeld werden/worden. Ook bij de Vreemdelingendienst. Inderdaad, is de massale econ-immigratie uit China niet erg populair te noemen of geworden, bij de Surinaamse samenleving en ingestelde staatswerkarmen. Meer monetaire last(-en), komende van behoeftige hongergasten.

– ‘Frost’. Er wordt gepubliceerd, dat salaris ‘plus’ van de Staatsolie-top is bevroren? Druppel op een roodgloeiende plaat.

– Carifesta. Waar is het CLAD – rapport, ter zake de ‘Carifesta Fesa’ gebleven en wat is eigenlijk de begroting cq. het uitgavenbeeld van het kabinet, dat voor het staatshoofd werd ingesteld/-gericht. En dan wel in vergelijking met Venetiaan 2005/’10. Wat heeft dat dingetje, tussen 2010 en het heden allemaal als de werkelijke en niet te vervalsen regeringsbranche, het getroffen land uiteindelijk gekost? En wat kostte die aangelengde Ameerali-branche, met inachtneming van een of de enige echte eindcalculatie, ‘…on the return of investment in the Suri- Trumptower…’?! ‘Yu kan bigin frede, yere…!’.

– Padie. De padieprijs en de rijstkolom dreigen qua inkomen op instorten te gaan. Rijstvoorraden die niet werden geëxporteerd of verkocht. PetroCaribe werd de grootste farce die men de boeren voorhield. En de nieuwe oogst moet nu worden binnengehaald. Badr Sital zegt precies waar het allemaal aan ligt. Algoe en de kongsie met Lackin…, misschien? Juist ja! Regeren is vooruitzien. Maar niet op Buza van meneer Lackin…, noch het LVV van Algoe. De verkeerde en geforceerde keuzes…, onherroepelijk gemaakt in de supermarket van Kries op Combé!

– RGD. De artsen die daar werken maken het te bont? Zo zouden ze de patiënten voor consult, extra doen betalen? Heeft de aandacht van de dienst.

– Jogi. Hij vraagt naar onderzoek naar Staatsolie en doorlichten van secundair opgepotte vermogens. Ook moet de technische directeur van de EBS, overwegende opgesomde ‘criteria van Jogi’ naar huis, want de man heeft onder meer gezwegen over wat zich binnen het bedrijf ansich en voor zijn ogen afspeelde. En dan Kensenhuis die eist, dat de SLM per ommegaand wordt doorgelicht om overleving van de ‘open sky’ en meer vliegbewegingen op de MidAtlantische route te kunnen overleven. De tarieven moeten omlaag en meer spelers kunnen dan worden toegelaten. Overal ter wereld, zijn monopolies aan het open-/afbreken of vervagen. Ook de landingsrechten op meerder vliegveld in Nederland/Duitsland, zou mogelijk moeten zijn. Drugs kunnen nooit “de reden” zijn om Schiphol te blijven overklassen/-belasten. Zie maar de vele zeehavens die open zijn en blijven, in vergelijking met Schiphol. Vergelijk de cocaïnevangsten naar rato, ook met die van deze afgelopen maand Augustus maar eens. Met wat er op Schiphol uiteindelijk wordt gepakt. Stelt men zich wel de vraag, wat er zou gebeuren als Vlissingen, Antwerpen of Amsterdam dichtgingen voor internationaal vervoer en alleen Rotterdam mocht draaien, vanwege cocaïneaanvallen? Schiphol is niet zaligmakend en ook dat zou die MinJus in Den Haag moeten weten. Temeer Almere straks internationaal ingaat. Zo ook Rotterdam Airport zal moeten blijven aanpoten. Waarom dan niet Eindhoven er nog effekes bij? Juist ja!

– Dood. Een vrouw ziet een wormpje te laat in een bloembak en wordt bij het planten door het beest in Saramacca gebeten. Voor alle zekerheid gaat de vrouw die net is geremigreerd, naar de ‘spoedeisende hulp in Paramaribo’ en verklaart daar ook nog, dat het een “baby Labaria” kan zijn geweest die haar beet. “Geen serum…”, in de spoedeisende hulpafdeling en dus was de vrouw ‘s middags morsdood. Surinaams panorama en een zeer veilig land. Voortaan met spoed aankloppen bij de EHBO-poli van een geoutilleerde mijnbouwmaatschappij, want dan heeft men nog enige valide kans slangenbeten of aanvallende Braziliaanse bijen te overleven. “Welcome back in SU! Als het kalf…”.

– Orde. Er wordt om “orde” bij de ‘Orde van Advocaten’ geroepen, zo men wil “de balie”. Monorath trachtte te pareren, maar het zou ook best te laat kunnen zijn. De nieuwe MinJusPol wil ook al praten met ‘geëquilibreerde counterparts’, zowel actoren in als buiten ‘de balie’.

– September. Er wordt door een scribent aan Poki uit Brokopondo wijsgemaakt, dat de allesvernietigende Skalians in September zullen zijn verdwenen van het stuwmeerwateroppervlak. Zien is pas geloven, als die allesvernietigende monsters worden opgeblazen…, zoals de Fransen dat onvoorwaardelijk in ‘La Guyane’ weten te doen.

– Protest. Een diepsnijdend protest komt ‘en detail’, meteen van de pen richting MinJusPol, als deze enthousiastmerend bekend maakt, dat Daniels de nieuwe Korpschef moet worden. Als men dat publiekelijk gemaakte allemaal leest in een ochtendblad, zou de bewindvoerder en misschien ook de kandidaat KC het hoegenaamd en tijdig voor gezien houden.

– ‘Sroto’. De gesloten Warungs van Blauwgrond en Leonsberg zitten dus zonder inkomen of enige mate aan omzet. Geen omzet, betekent geen inkomsten voor eigenaar en personeel. Zou de curatelensteller heel gauw moeten gaan beseffen, willen er niet zeer vervelende ‘dinges’ ontspruiten aan de langdurige milieusluiting, door Jerry slipgevoelig vast-/aangehouden..

– Onoprecht. Vlak voor, tijdens en na de verkiezingen ‘hard roepen’, dat men geen deelname wenst in de regering Bouterse II en dan plotseling via de achterdeur een ministerie binnenkruipen en zich als ‘adviseur van staat ‘ opwerpen? Onoprecht en ongeloofwaardig. Zegt veel over wat voor mensen op cruciale positie werden geplekt en nog onbestraft rondlopen. Verkiezingen in de geïnfecteerde associaties, kan weer verhelderend werken. Beleidsplan? Is er niet…, dus de vraag wat men daar doet, is ernstig overbodig gesteld. Na bezoek aan New York en misschien ook Washington DC, meer beeld en/of geluid vanuit de regeringsleiding.

– Discussies. Fulltime of parttime parlementslid, in een ontwikkelingsland? Houd toch op, man. Met de huidige verhogingen van allerlei kosten in de volkshuishouding, komt een parlementariër echt niet meer rond van de schadeloosstelling. En dan in de vijf zittingsjaren afhankelijk zijn/blijken van kandidaatstelling door een nukkige partijleider, een partijbestuur, de gunsten van ene Doekhie, Brunswijk of Bouterse…? ‘Yere no, mi pa!’. Voorbeeld! De positie van Doekhie wordt heroverwogen, omdat men zijn dochter heeft ontheven op een ministerie? Daar heeft men het al. Wachten op de nukken en grilligheid van Doekhie & Co. “Everything is intertwined’. Politiek betaald maar aan enkelingen en de veiligste inkomens zijn toch wel elders te vinden. Over garantiestellingen in de ‘poli poli’ te babbelen…, toch? Zekerheden heeft men niet in de politiek en zeker niet in Suriname, waar de alternatieven buiten of na een politieke carrière echt niet voor het oprapen liggen. Remigreren naar SU? ‘Hori yu punt, yere!’. Nog vijf jaar nepotisme en rechteloze straffeloosheid. .

– Droga. Een speciaal team van de Rotterdamse politie heeft ruim 300 kilo cocaïne onderschept. De eerste lading kwam tevoorschijn in een container in Vlissingen, die bestemd leek voor een Rotterdams bedrijf. Er zat 200 kilo coke in. De tweede vangst van 110 kilo zat in een aantal containers in de Waalhaven in Rotterdam. Daar zaten de drugs tussen blikjes tonijn uit Ecuador. Ze werden ontdekt nadat drie insluipers op het haventerrein waren gesignaleerd. De mannen zijn vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs tegen ze was. Alle cocaïne is in beslag genomen en meteen vernietigd. http://www.crimesite.nl/300-kilo-cocaine-onderschept-in-havens/http://www.rijnmond.nl/nieuws/30-08-2015/300-kilo-cocaine-gevonden-havens

Justitia Pietas Fides MMDCCCLIII

More
articles