Justitia Pietas Fides MMDCCCLII

– MinJusPol. Van haar hart geen moordkuil, toen zij op de zondagmiddag een panel bezocht, diepgaand werd bevraagd en onverlet vrijelijk antwoord gaf aan de mensen waarvan minstens twee jarenlang op het Ministerie van Justitie & Politie hebben gewerkt. Vooralsnog exact wisten hoe het organigram van beide departementen eruit zag ofwel nog zouden moeten zien. Deskundigen in een babbelprogram, lieten ‘over en weer’ vragen en aanvullende informaties vrijblijvend op elkaar los. Eindelijk een inhoud waar mee men voort kon. Meester doctor Jennifer van Dijk – Silos kwam net als Henck Arron in 1988, achter het ontstellende van de ontdekking Ao.2015, dat een eens roemrucht overheidsorgaan, compleet desolaat en uitgehold was achtergelaten door haar honoraire voorganger. Afdelingen die nu stuurloos rondwaren binnen de ‘orga’ en een gebrek aan deskundigheid, op elk niveau mogen beleven. De plannen om van ‘niets’ toch wel een acceptabel ‘iets’ te maken…? Men zou van de aangetroffen situaties geheel moedeloos kunnen worden. Toch heeft Van Dijk – Silos de moed voor en het groen licht achter zich, om met de schrijnende middelen van Staat, de zaak aan te vatten. Zij zal er zich de hand en vingers niet voor omdraaien om hulp te zoeken en accepteren van buitenlandse organisaties. Mede hier te lande rechtstreeks vertegenwoordigd en de naties in Suriname ‘diplomatiek geaccrediteerd’. Om de gestelde doelen vlot te bereiken. Met ‘de balie’ en alle andere advocaten/actoren wil de juriste alle zaken weer op orde en ‘in place’ brengen. En nu komt het: ‘…in de komende vijf jaar…!’. Het panel heeft haar in elk geval, dat allemaal vast en woordelijk vergund. Ministerie in tweeluik, Rechterlijke Macht, Openbaar Ministerie en dan zonder aangetroffen ‘haken en ogen’…, het Hof van Justitie onder gedegen leidinggevende(-n) te plaatsen. ‘All in one date’. In de subalterne? In ieder geval een politie-, brandweer- en penitentiair apparaat, waar het glimspul weer vanaf te kijken zal zijn. Ook neurologisch in orde mag blijken. Dat is in ieder geval de driepoot van het aanwezige panel, een symfonie in de oren gebleken. Nu de uitvoering nog…, in een kader waar ‘bij Wet’ de ministeries allen gedepolitiseerd geraken en die door lichtelijk onbe-/gevangen bestuurders worden aangestuurd. Utopie…? Kom nou, toch! Jennifer werkt graag met iedereen. ‘No suku trobi…, yere!’.

– Recht aan de kinderen. Een onrechtmatige daad van Staat bezworen. De uitgeprocedeerde tieners Márcia (18) en Gláucio (13), waarvan onlangs bekend werd, dat ze uitgezet zouden worden naar Angola…, mogen toch blijven. Dat heeft ‘Defense for Children’ op het eind van de maandagmiddag bekendgemaakt bij het Detentiecentrum in Zeist, waar in de avond een demonstratie zou worden gehouden.Ook hun moeder krijgt een verblijfstatus. ‘Defense for Children’ maakte het nieuws wereldkundig na een gesprek met de advocaat van het gezin.
Defense for Children spreekt van een ,,grote opluchting”. De kinderen werden in het verdomhoekje gezet, omdat hun vader van oorlogsmisdaden wordt verdacht. Let wel: “…wordt verdacht…”. Je hebt weer andersoortige verdachten die landen op Schiphol en mogen gaan toepen met de Koninklijke Marechaussee op het oostelijk gedeelte van het vliegveld in de Haarlemmermeer. Meer nog in afwachting van hun doorreis naar Zwitserland en Accra – Ghana…, op hetzelfde moment, dat er een arrestatiebevel voor massamoord in Haarlem door familieleden van slachtoffers wordt bedongen. Verschil moet er dus wel zijn.

– USofA. Het staatshoofd gaat naar de USofA. De ene krant beweert New York City en dan weer een ander die verklaart, dat het Washington DC embarkation wordt. Voor alle duidelijkheid. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zetelt met de ‘head quarters’ in Washington – District of Colombia (DC) en de Verenigde Naties (VN) heeft de hoofdzetel in New York City (N.Y.) op het eiland Manhatten. Wat het uiteindelijk wordt en wanneer…, mag wel weer duidelijk worden, als men de geografische ligging op Buza.sr, duidelijk weet weer te geven. Ook wil men op uitnodiging een ‘OAS-landenconferentie’, over grondenrechten in Suriname organiseren. “A bridge too far…, so it seems!”. Wat werkt in Equador en Guatemala, is helemaal niet goed voor SU. Ook dat weet men binnen een bepaald en intellectueel veel beter aangestuurd gedachtegoed. Moet nog bij de ‘rookies’ doordringen.

– Compensatie. Lijkt toch wel dat gedoe in de luchtvaart, waarvan de SU-carrier nu slachtoffer wordt? De ‘transatlantische – boy’ subsidieert de regionale vliegbewegingen. Toch niet bij de straks internationaal op te leggen ‘open sky’? De SLM geeft al decennialang de schuld aan de KLM en die pareert met het omgekeerde. Tot aan de speeltjes met soepballetjes toe. Afhandelingskosten, vrachttarieven, passagierstarieven, overboekingen, hoog en laagseizoen…, ‘just ya all name it’? Een warwinkel. Totdat er lucht in die hele ‘tori’ wordt geblazen. Maar intussen gaat onder meer die ‘Senior GOL uit Brasjon’ er straks wel met de hele ‘puti’ vandoor. Zo ook toestanden bij en met de Internetkosten van een bepaald ‘nationale en gepropageerde telecommunicatieconcessionaris’. De Internettarieven zijn zo hoog, omdat de vaste telefoonaansluitingen daarmee worden gesubsidieerd? Dat vertelt een ochtendblad. En een ander grapjas, met een weinig te versmaden buitenlandse nationaliteit, dichtbij dat persoonlijke vuur geplekt, zegt ‘grat hari’ in de media, dat Telesur zou moeten worden verkocht en hij weet dat de directie daarvan voorstander is? Elo…, wat een mop! Eenmaal, andermaal en ‘…niet verkocht…’, dus. “Na so a de na so a musu fu tan, yere papi!”. Noch op Ebay, noch op Marktplaats. Maar wel de kosten en tarieven naar omlaag. Ook de verhuurkosten van de glasvezel koppelingen. Dan praten we verder. Suriname/Europa-vluchten alleen op Schiphol, vanwege drugssmokkel…? Zeeschepen uit Suriname naar Europa, wel naar Le Havre, Antwerpen, Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam, Stellendam en Medemblik. Krijg het heen en weer! Men heeft daar Hamburg en Dusseldorf nog, als landingsplek. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/08/31/vluchten-uit-suriname-alleen-via-schiphol/

– Dienstkortsluiting. Het diensthoofd van de elektrificatiedienst rurale gebieden…, in de rang van onderdirecteur (od), is door de nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen per onmiddellijke ingang ‘ontlast’ ofwel ‘ontheven’. Ontlast van zijn functies? Het is maatschappelijk, ‘…eigenlijk om het even…’. Ook daar zouden er ernstige onregelmatigheden, aan het licht zijn gekomen. Zaakjes die eigenlijk het daglicht niet kunnen hebben.

– ‘Ram Ram Jairam’. De voorzitter van de politieke vleugel van de FAL (pvf), geeft in een lijvig ‘essay’ weer…, wat zijn gedachten als landbouwkundig politicus zijn en wat die denkwijzen hebben gevormd ‘in en rond’ de rijstkolom. Essay terug te vinden…, bij: starnieuws.com.

– Vreselijk. ‘Zum kotsen, war es…’. Dat was het op de zondagmorgen vroeg, nabij een kruising op de Anton Dragtenweg en Powisistraat…, toen een verkeersduivel het nodig achtte met maximaal hoge snelheid op een aantal auto’s te botsen en daarbij het weke lichaam van een ‘by stander’ letterlijk aan flarden te moeten slaan tegen een opstaande muur. Het woord is aan de rechter.

– Onderzoeken. SLM, Zanderij, Luchtvaartdienst, EBS, Telesur, Dienst Electrificatie, Staatsolie…, er wordt van alle kanten geroepen om ‘onderzoek’ en dus ‘vervolging’. Het volk weet meer dan men zou mogen denken, in een zogeheten rechtstaat en evenwichtige samenleving. Het lijkt wel of er in de laatste vijf jaren –2010-2015– geen leiding is geweest in deze Republiek Suriname. Of de politieke en coalitiesamenstelling was zo gedifferentieerd, dat een ieder maar kon doen wat het hartje aan gouden munten wilde pakken. Blijkbaar het conglomeraat Paluisten, als vanouds voorop! Maar als men op de erven kijkt, hoe het groene water is binnengedrongen en de ratten zwemmen, dan weet men hoe het komt, dat mensen megavilla’s bouwen en op de zaterdag- en zondagmiddag de BQ-sets driftig roken, de flessen double black en ‘Moët et Chandon demi sec’, kartongewijs worden opengedraaid of gepopt. Het kan niet op, toch? Let wel op, wat er uiteindelijk staat te gebeuren. En de Afobakkadam zou volgens de laatste roddel, al in handen zijn van de Surinaamse Berlusconi?. Nou wordt ie helemaal moooooi, in SU! ‘A tan so…!’.

Justitia Pietas Fides MMDCCCLII

More
articles