WIE WEL EN WIE WEER NIET?

Niet alleen Keerpunt, maar velen in deze gemeenschap zijn benieuwd hoever deze regering wenst te gaan bij het bestrijden van corruptie in dit land. We zien dat er een grootschalig corruptieonderzoek is gestart over vermeende malversaties bij de Energie Bedrijven Suriname , EBS, en dat deze week de directeur van het bedrijf is gesommeerd gaande het justitieel onderzoek over vermeende corruptie binnen de parastatale onderneming, thuis te blijven. De man is dus op non-actief gesteld zodat het onderzoek beter verricht kan worden. Had naar onze mening vanaf het moment dat het strafrechtelijk onderzoek ingesteld door het Openbaar Ministerie werd aangevangen, moeten gebeuren. De directeur beweert tot op heden absoluut niet betrokken te zijn geweest bij zaken die het daglicht schuwen. Het CLAD-rapport geeft inmiddels aan dat er zich ernstige zaken hebben voorgedaan die een strafbaar karakter dragen. Veel wijst er thans op dat bepaalde mensen in ernstige problemen zullen geraken, mits er niet ineens weer een blinde muur wordt opgeworpen. Want de huidige machthebbers, voor een groot deel exponenten uit de zogenaamde revo, zijn meester in het opwerpen van blinde muren, uiteindelijk geldt de vervolging niet voor een ieder. Keerpunt heeft zo de indruk dat vooral lieden uit de Palu voor de wolven zullen worden gesmeten, maar dat lieden die tot de NDP behoren en ook van de vermeende onregelmatigheden op de hoogte waren of misschien zelf deel hebben genomen aan oneerlijke handelingen, buiten schot zullen worden gehouden.

Houd de dief roept de dief en hij maakte zich uit de voeten. De regering kan niet om dit strafrechtelijk onderzoek heen en als het Openbaar Ministerie niet wordt gehinderd in het doen van zijn werk, zullen vermoedelijk bepaalde mensen strafrechtelijk vervolgd worden en voor de kantonrechter dienen te verschijnen. Palu zit niet meer in de regering en is er eigenlijk uitgeperst in het kader van de zogenaamde corruptiebestrijding. Palu had het ministerie van NH onder haar beheer en had ook haar mensen geplaatst bij de EBS. De beschuldigende vinger wordt thans gewezen in de richting van deze partij. Maar waren het louter Palu-mensen die alle beslissingen namen bij bijvoorbeeld de aankoop van materiaal en materieel? Zaten daar geen andere lieden bij die absoluut niet tot de Bun Dyari partij behoren? Wie was bijvoorbeeld president-commissaris op het moment dat al deze dubieuze zaken zich hebben voorgedaan? Vragen die zeker een goed en eerlijk antwoord behoeven.

Als Arthur Tjin A Tsoi niet keihard de klok had doen luiden, dan was men steevast doorgegaan met zaken die absoluut onaanvaardbaar zijn bij het nutsbedrijf. De vraag die onmiddellijk gesteld dient te worden, is hoever is de NDP bereid de strijd tegen corruptie te voeren c.q. aan te wakkeren? Gaan we alleen bij de EBS kijken hoe en of hoeveel er achterover is gedrukt of gaan we over de hele linie onderzoeken wanneer en hoeveel er is gestolen tussen 2010 en 2015? Moeilijke zaak hoor, voor de paarse club. Want daar zitten er ook mensen op hoge posities die op grote schaal de staatskas hebben benadeeld. We denken alleen maar aan Openbare Werken waarop tot op heden geen uitleg is gekomen voor die 300 miljoen SRD die verdwenen is.

Ook moet er een onderzoek komen naar de absurde prijs die betaald is voor de bouw van de brug over de Surinamerivier nabij Carolina. Daar moet de CLAD, na verzoek van het OM, ook induiken om klaarheid te brengen. In ons buurland Brazilië verkeert de regering Roussef thans in de grootste problemen wegens het corruptieschandaal bij Petrobras. Topfiguren uit het kabinet van Roussef hebben daar voor vele miljoenen dollars aan steekpenningen verdiend en daar moet de president van dat land vanaf geweten hebben. Het volk gaat thans de straat op om haar aftreden te eisen. Honderdduizenden Brazilianen hebben schoon genoeg van de corruptie die in Brazilië absoluut endemische vormen heeft aangenomen. De Brazilianen zijn het thans zat. Ook in Suriname is men het zat en kijkt men reikhalzend uit naar het verloop van het corruptieonderzoek bij de EBS. Het volk hoopt ook dat de strijd tegen corruptie niet slechts tegen bepaalde mensen wordt gevoerd terwijl anderen straffeloos blijven rondlopen, omdat ze toevallig gelieerd zijn aan de huidige grootste regeringspartij. Gaat men bij de vervolging en wel onder druk over tot het selectief vervolgen van mensen die uit de gratie zijn geraakt, dan heeft de corruptiebestrijding nauwelijks zin. Velen kijken dan ook met grote belangstelling naar de ontwikkelingen en afloop. De daad wil men bij het woord gevoegd zien en dan wel zonder aanziens des persoons.

More
articles