Justitia Pietas Fides MMDCCCXLVIII

– CLAD/EBS. ‘Harde instructies’ van directie naar staf en personeel van de EBS? Met welk effect…, als het gezag van dezelfde directie —met de dag— hevig accelererend erodeert. De bewindvoerder op het Ministerie van Financiën, heeft inmiddels het onderzoeksrapport van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) naar het hoofd van het Openbaar Ministerie gestuurd, nadat al weken de lekkage van het document, zich over de samenleving uitsmeert. Er zal ongetwijfeld meer in het rapport staan, dan tot nog toe bekend is geworden. Het staatshoofd maakte vlak voor, tijdens of vlak na de inauguratie, daar al melding van. En Jogi voorspelt een ‘tsunami’ —een niets ontziende vloedgolf bij Ready Kilowatt— met de meest ernstige en ook veel aangrijpender gevolgen. Er was eens die EBS-er, die elitair wilde verkondigen…, niet te willen zitten met ‘arme mensen’. Misschien bedoelde deze uiteindelijk, dat hij binnenkort tussen reikhalzende recidive ‘ingeklemd en gestut’ kan ofwel mag komen te zitten. Geen enkel probleem. Dat zit dan ietsjes harder aan zijn krentgevoelen, dan de velours- of lederen- zitting van de super 4×4-drive(…), iets boven het hoogpolige tapijtje aangelengd. ‘No problem at all…, stupid’. Intussen mag ieder wederrechtelijk opererend sujet bij de EBS, de gevolgen van een door het Openbaar Ministerie ingezet strafrechtelijk onderzoek en/of vervolging inwachten. Ook onder het leveranciersvolkje, mag de onrust geheel onvoorwaardelijk toenemen. Formeel mag De Nationale Assemblee ook een kopie CLAD-rapport inwachten, ofschoon de onderdeellekkages reeds weken geleden het college waren binnengedrongen. Los nog van het feit, dat volksvertegenwoordiger Arturo Tjin als ‘klokkenluider’ meende op te moeten treden. De divergente Barbertjes onder de bestellers en pseudoleveranciers die wanprestaties leverden…, inmiddels voor een deel aangeduid en geïdentificeerd, zullen uiteindelijk moeten hangen. Aan de hoogste boom.

– LVV. De verzameling thuiszitters, is vanuit het ambtelijke vanaf het rampjaar 2010 weer aangevuld. Directeur en OD’s van divergenter afdelingen op het Ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, zouden door de politieke zetbaas’, naar hun huis zijn gestuurd. De redenen laten zich hoegenaamd wel weer raden. In het kader van bezuiniging en uitermate op te voeren productiviteit…, zonder enig pardon met behoud van salaris. Was oorzakelijk verband, weer met gebruik van het prostituerend stereotype, “…gewijzigde beleidsinzichten…” ingevuld? Zal op den duur wel blijken, als de thuisgezette mensen aan het woord kunnen of nog wel verwerend mogen komen.

– ‘Springi’. Men verwacht volgende week springvloed aan zee en in de monding van de grote Surinaamse wateren. Een bericht leest, dat men nu pas dijken wil gaan verhogen. Waarmee? Ongetwijfeld met natte klei. Een meelbal voor de golfslag.

– TCT. De nieuwe bewindvoerder op het Ministerie van Transport Communicatie & Toerisme (TCT), nam/neemt een driepootdepartement over, waarvan zeker de laatste poot totaal desolaat door ‘Abop-besturen’ werd achtergelaten. Transport kampt met een gevoerd vergunningenbeleid, waar de honden inmiddels geen brood van lusten. En Communicatie…, uiteindelijk door de invloeden van: TV, Radio, Internet, vooruitstrevender telecommunicatieconcessionarissen en andere rijkelijk bedeelde IT – configuraties, er redelijk en toch nog wel acceptabel uit mocht blijven zien. Het was dan ook een groter genoegen voor de bewindsman om de vooruitstrevende blik cq. kijk van de Telesur – directie op de toekomst, genoegzaam te mogen ervaren en naar zijn burelen mee te kunnen nemen.

– Parias. Het zal de winkelende Surinamer zijn opgevallen, dat er tegenwoordig meer Spaans dan Portugees in de supermarkten wordt gesproken. Inderdaad overspoelen armlastige Venezolanen de inkoopscene. In niet geringe mate worden er creditcards getrokken, waar bij onderzoek en resultante, absoluut niet genoeg geld op zit om de inhoud van de vele stootkarretjes te betalen. Rommelsituaties doen zich dan voor bij het alerte personeel, dat alles weer kan uitladen en op de schappen —beschadigd of niet— moet terugzetten. Ook in de buurlanden van Venezuela doen zich dergelijke taferelen en ongewenste situaties voor. Het Chavisme en die meneer Maduro, hebben het rijke Venezuela totaal de vernietiging in geholpen. Maar gelukkig niet voor lang meer. En SU maar ‘bigi tem’ het Chávisme copiëren? ‘We frede yere!’.

– ‘Tjin’. Blijkt uit een ochtendblad…, dat uiteindelijk niet hij minister van JusPol werd, maar eerder als directielid is gevraagd, nadat de positie van Korpschef aan een collega – commissaris ‘in waarnemende statusfunctie’ werd/is overgedragen. Humphrey Tjin Liep Shie gaat opnieuw naar het ministerie. Was eerder ook al zo.

– ‘Kesho’. De kogel is door de kerk en Kesho GP, gaat voor de NDP naar De Nationale Assemblee. Bij opschuiving natuurlijk. Niet door de voorkeurstemmen die hij, evenzo de erudiete collega Hoogie, absoluut niet kon aanleveren.

– ‘Solutions’. Autorisaties in plaats van de (on-)rechtmatige daad van Staat. De bewindvoerder op MinFin heeft aangegeven, dat geen enkel departement verbintenissen mag aangaan met leveranciers van goederen en diensten, zonder dat Financiën autorisaties heeft verleend. Elo! Dat wordt de klus van het jaar. Zolang de aangegane overeenkomsten en de daaruit voorspruitende verplichtingen van Staat wel spoedig worden voldaan. Van nu en in het verleden. In goed vertrouwen, werd op bestellingen aangeleverd. Niet in de verwachting verkerend, dat de Staat zich als wanbetaler zou gaan opstellen. Bericht inmiddels…, dat de suprême thesaurier van staat, Gilmore Hoefdraad, tezamen met de nieuwe VP en het staatshoofd in conclaaf zijn geraakt en modulen hebben besproken om de ongehoorde ‘schulden van staat’, aan leveranciers van goederen en diensten te voldoen. Is er ook een termijn voor de uitgestelde betalingen die variëren van acht maanden en misschien wel 12 jaren oud? Zien doet meteen geloven. Nog een keer! Inflatie kan niet worden (op-)gewekt, als er bonafide productie tegenover heeft gestaan. Actief of passief, bepaaldelijk niet…! Comptabiliteitswet gewijzigd? ‘Na wan hiep hiep hiep…’, zolang het geen dode letter blijkt.

– Zorg. Leuk als er buitenlanders komen en vragen naar de mensenrechtensituatie(-s). Nog leuker als men van huis uit reageert met te vertellen, dat men sociale wetgeving…, eigenlijk door de strot van de samenleving heeft gestoten/-drukt. Een ondoordachte middernachtelijke actie van Brunswijk, bij afwezigheid van Geerlings Simons, ten nutte van de eigen politieke achterban die noch de private noch de publieke sector, nu volledig kan betalen. De nieuwe VP heeft het al meteen geweten. On- en minvermogenden blijken grote problemen te hebben ter zake de basiszorgverzekering. Hiaten kunnen op den duur misschien worden opgevuld. Maar dan heeft men het nog niet gehad, over de administratieve rompslomp die zorginrichtingen/-stellingen moeten verwerken. Inrichtingen die nog niet geheel, op gevolgen van de nieuwe wetgeving waren en zijn afgestemd. “Waar is Uw kaart..? Zonder kaart cq. ‘pas’, gaan we U niet kunnen helpen/behandelen…!”. Gevolgen voor de kleine man: ‘…na taxi-moni fu na dey, grati…!’. Mag ook nog worden aangevuld, dat als bedrijfsinstellingen niet door de Staat worden betaald, zorgverzekeringen, pensioenverplichtingen en alle andere onderdelen van de Bruswijk-wetgeving, compleet op losse schroeven komen te staan en al liggen. Ook de zogeheten inkomstenbelastingen…, kan men in veler geval dan vegen of per ommegaand afschrijven. Acht maanden en meer…, geen betalingen? ‘Tan teki…, summa de na nowtu!’.

– Baboeram. Helaas toch nog een keer. Men mag gerust heel goed uitkijken, met het versturen van e-mails naar Sandew Hira, de ‘make shift’ bijnaam van Dew Baboeram. Een zogeheten onderzoeksverschijnsel in onze samenleving geparachuteerd die zijn hand er niet voor omdraait om, zelfs de persoonlijke en confidentiële e-mails ‘proletig’ op website(-s) te plekken. Zegt meer over de integriteit van de man zelf, dan het inhoudelijke van weinig soeverein gepubliceerde correspondentie(-s). Onverkwikkelijk…, zo’n binnengedrongen iemand. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30889

– Iconisch en toch slachtoffer. Nog een gemangelde erbij. De vrouw op een wereldpersfoto en onder het stof van de 9.11-ramp vastgelegd, kwam uiteindelijk toch te overlijden. Van juridisch assistente tot de “rehab” en uiteindelijk kankerpatiënte. Marcy Borders, the Dust-Covered Woman in the Iconic 9/11 Photograph, Has Died of Cancer. http://time.com/4010936/911-dust-woman-photograph-marcy-borders/?xid=newsletter-brief

– Moord. Moord op het vrije woord. De schutter die in Virginia twee journalisten heeft doodgeschoten, heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Dat melden Amerikaanse media. Hij verkeert in kritieke toestand. Aanvankelijk werd door Amerikaanse media gemeld dat hij zichzelf had gedood. Na de schietpartij, in een live-uitzending van televisiestation WDBJ7, vluchtte de schutter. Er volgde een klopjacht op de snelweg. Hij raakte met zijn auto van de weg, waarna politieagenten de man vlak bij zijn auto aantroffen met een schotwond. Tussen de schietpartij en de zelfmoordpoging van de schutter zijn nieuwe beelden van de schietpartij opgedoken op sociale media. Die beelden zijn gemaakt door de schutter zelf. http://www.nu.nl/buitenland/4113430/twee-journalisten-doodgeschoten-tijdens-live-uitzending-vs.html

– Overal. Kan overal gebeuren. President Robert Mugabe die wordt uitgejouwd in het parlement van Zimbabwe, dat gebeurt niet vaak. Maar tijdens zijn toespraak voor de opening van het parlement, ging de oppositie los. Telkens als Mugabe iets positiefs over de economie zei, begonnen parlementsleden luid boe te roepen. http://nos.nl/artikel/2054146-president-mugabe-van-zimbabwe-uitgejouwd-in-het-parlement.html

– Beurs. De beurzen in Europa hebben de handelsdag in mineur afgesloten. De Amsterdamse AEX-index sloot met een verlies van 1,8 procent op 429 punten. Op de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt werden iets kleinere verliezen geleden. Beleggers blijven bezorgd over de Chinese economie. In tegenstelling tot Europa staan de beurzen in de VS op winst. De Dow Jones-index staat na een paar uur handel ongeveer 1 procent in de plus. De beurs in Shanghai sloot vanochtend opnieuw met verlies. De afgelopen dagen maken beleggers wereldwijd zich zorgen over de tragere groei van de Chinese economie. Maandag gingen de koersen wereldwijd hard omlaag door de zorgen over China.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXLVIII

More
articles