Justitia Pietas Fides MMDCCCXLVII

– Gedoe. In Albina is grote onrust ontstaan door beheershandelingen van de groep Brunswijk, op en rond een gebied in de grensplaats, welk blijkbaar dubbel is uitgegeven door de centrale overheid en met name het Ministerie van Ruimtelijke Ordening & Grondbeheer (ROGB). Blijkt uit voorlopig onderzoek de conclusie gerechtvaardigd, dat er vanuit de onbruikbare politieke invloed die ABOP in Marowijne zou hebben of willen uitstralen, er minder vrolijke zaken zijn geschied. Inventieve die bepaald niet getuigen van een ‘breed draagvlak’, voor hetgeen men zich denkt/voorneemt te mogen inzetten. De politie doet onderzoek, naar geestelijke welstand en bedoelingen van vermoedelijk grover administratieve (staats)omissies. http://gfcnieuws.org/rgb-blundert-met-grondpapieren-powisieproject-albina/

– ‘Fact findings’. Zowel een topdelegatie van het InterAmerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica gevestigd, als invloedrijke onderdelen van het Huis van Afgevaardigden van de USofA. in Washington DC gezeteld, kwamen helemaal naar Suriname om zich te oriënteren. Het Hof kwam nadere informatie halen, over respectieve claims van een bevolkingsdeel aan de Marowijnerivier. Maar dan wel een aantal gewraakte, bovengaand opgelegde vorderingen, de belangen van de totale bevolking in de Republiek Suriname overstijgen. Daarnaast, betrokken en vigerende wetgeving negerend. Het Huis van Afgevaardigden zond een delegatie, met daarin opgenomen ‘leden van subcommissies’ die zich indringend lieten en laten informeren, over: ‘democratische verhoudingen’ in Suriname, de mensenrechtensituatie, de veiligheidsparolen voor het binnenland cq. de regio en de bereidheid investeerders toe te laten, meer nog te verzekeren van evenwichtiger beleidsopvattingen. Ook ging men als vertegenwoordiging van het Amerikaanse volk en hun ondernemingen naar het buurland Guyana, wat de gedachte meteen en onbegrensd ontlokt, dat de megabelangen van investeerders EXXON, Newmont en Alcoa/Suralco…, ongezien in de wandelgangen van het Congres van de USofA. mogen meespelen. EXXON in de continentale klem, tussen Venezuela versus Guyana. Newmont en gedrevener concessiebeveiligingen. Alcoa/Suralco en een geducht levensvatbaarder beleidsplan, voor de eens zo succesvolle mijnbouwmaatschappij in het Oosten en Zuiden van ons land. Een understatement, dat de USofA. altijd al de grootste investeerder in Suriname is geweest en geopolitiek op het Westelijk Halfrond alle touwtjes…, ofschoon dat anderen iets afwijkends willen beweren, strak in handen heeft en ook in de komende decennia zo zal vasthouden. Hopelijk is die universele boodschap ook integraal begrepen…, aan de Kleine Combé. Lijkt er in initiële fase en van veiliger afstand bekeken, wel weer véél op.

– Boodschap. Ondanks het feit, dat de Chinese economie zich ontwikkelde tot een grensoverschrijdende warwinkel en de internationale beurzen daar negatief op reageerden, om na enige tijd weer wat herstel aantoonbaar te beleven, is de boodschap overgeseind, dat Suriname er alles aan zal moeten doen om gezonder maatregelen te nemen met betrekking tot de micro- en macro-economische grootheden in het getroffen land. Geintjes zijn geintjes. Serieuze zaken blijken serieuzer zaken. De internationale aandacht, is daarom in ieder geval geïntensiveerd. Tot welk blok wil de Republiek Suriname evenwichtig gaan behoren? Nu en in de naaste toekomst. Het is al meerdere malen gezegd, dat Suriname het meest strategisch gelegen vliegveld in de regio heeft. Breng dat ding niet in gevaar. Het volgende waar men op mag gaan letten, is de rust bewaren aan de ‘oostgrens’ en de divergente bevolkingsgroepen daar geplekt, nadrukkelijk op te wijzen. Geen enkel vierkante meter grondgebied aan de oevers van de Marowijne/Maroni, zal door één etnische groep geclaimd kunnen worden…, zonder dat de Franse buren daar nadrukkelijk nota van zullen nemen en meteen veroordelen. Ook in het buurland zijn de megabelangen veruit voorgaand, op: – etnisch gemier, opgefokte grondhonger of het minder rationele aan landjepik. De grensoverschrijdende zorg ter zake ‘de goudzoek’, aan: de Marowijne/Lawa/Tapanahony/Oelemari/Litani en zijrivieren/-kreken… , met grote hoeveelheden kwik aan de basis en andersoortige chemicaliën in de mix, irriteert de Fransen mateloos en dat al decennialang. De Interpollijst van criminelen die onder meer naar Suriname vluchtten en/of zich hier in relatieve zin ‘veilig ophouden’, wordt inmiddels zorgvuldig bijgehouden.www.interpol.int/Wanted-Persons Ook die van www.crimesite.nl http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/opsporing-brunswijk-wederom-op-nederlandse-crimesite/ http://www.code1000.com/gezochte-personen.html http://www.crimesite.nl/interpol-zoekt-nlers-voor-surinaamse-moord/ Verhalen in een propagandistisch ochtendblad, dat de westgrens met Guyana binnenkort ‘geregeld is…’, kan men rustig overlaten, inbedden en vastkleven aan de fabelfantasieën, komend uit het brein van een weinig gelukkig omhooggevallen charlatan. Uiteindelijk, meer op het achterhoofd terecht zal komen. Meer is het niet en wordt het vanzelfsprekend, in absolute zin ook niet.

– 08 December 1982. Nadat zijn tweelingbroer in de tweede week van Maart 1982 in Nickerie om het leven werd gebracht…, was het op 08 December 1982 de beurt aan Doctor Sugrim Oemrawsingh. Hij werd tezamen met 13 andere Surinamers en een Nederlands staatsburger gruwelijk om het leven gebracht, door criminelen die het landsbestuur en het Fort Zeelandia met geweld in handen hadden (over-) genomen en wederrechtelijk op de stoel van de Schepper waren gaan zitten om moorddadig over ‘leven en dood’, te kunnen beslissen. Gevolg…, een molen die langzaam maar zeker maalt. Sugrim Oemrawsingh zou bij leven, op 25 Augustus 2015, samen met zijn broer professor Baal Oemrawsingh 75 jaar oud mogen zijn geworden. Helaas werd dat allemaal, door moordenaarshand niet vergund.

– ‘Position’. In Florida wordt er binnenkort een conferentie gehouden, waaraan een lucratief gezelschap zal deelnemen. Onderwerp…, de land- en zeegrenzen van Guyana en Venezuela. Interessante materie. Keep the peace!

– Probleem. De eigenaren van Rudisa zouden volgens de ondernemerassociaties van Guyana, gedwongen terug moeten keren naar de onderhandelingstafel. De associatie is het helemaal niet eens, met enige vorm aan reductietoezeggingen van de Regering Granger. Nog wel aan het adres van Rudisa. De mening wordt opgehouden en heeft postgevat, dat Rudisa geen cent van de Guyanese regering zou moeten krijgen. Integendeel, zou volgens een nadere calculatie, de Fa. Rudisa een saldo van ettelijke miljoenen aan Guyana moeten betalen. US$15.36 million wordt inmiddels door niet zomaar de eerste en de beste gequoteerd.http://www.stabroeknews.com/2015/opinion/letters/08/25/rudisa-has-a-net-liability-to-guyana-of-over-us15m/

– Triest. Het wordt steeds triester, met de ‘make shift onderzoeker’. Leugen en achterklap, werden opnieuw troef. Een reactie van de familie Baboeram-Adhin, op: 25 Augustus te 11.32 uur via Starnieuws.com. ‘Geachte redactie van Starnieuws, In reactie op de door u geplaatste column van Sandew Hira d.d. 24 augustus voel ik mij geroepen het volgende recht te zetten. Op 14 augustus jl. heeft de heer Sunil Oemrawsingh op mijn verzoek geheel te goeder trouw als intermediair opgetreden bij het sturen van een verklaring van nabestaanden van John Baboeram aan de media. Om persoonlijke redenen waren er geen namen onder gezet, maar die verklaring is afkomstig van de weduwe en zoon van John Baboeram. De heer Hira is daarvan door mij op de hoogte gesteld. Ik betreur het dat hij desondanks in zijn onderhavige column een andere indruk wil wekken met het doel de heer Oemrawsingh in een kwaad daglicht te stellen. Kanta Adhin.’

– ‘Bounced back’. Na de grote verliezen van maandag jl. zijn de beurzen in Europa op de dinsdag daaraanvolgend, juist met grote winsten gesloten. De Amsterdamse AEX-index sloot 4,1 procent hoger op 437 punten. Daarmee is het verlies van 5,2 procent van gisteren voor een groot deel weer goedgemaakt. De Franse beurs boekte vandaag 4,1 procent winst, de Duitse 5 procent en de Britse 3,1 procent. Ook op Wall Street staan de koersen weer op winst, na de dieprode handelsdag van gisteren. De Dow Jones Index stond rond 13.00 uur SU-time op een plus van 2,4 procent. De Standard & Poor’s 500 staat 2,5 procent hoger en technologie-index Nasdaq noteert een stevige ‘plus’ van 3,4 procent. De Europese beurzen openden dinsdagochtend al met kleinere winsten. Beleggers bleken de paniekerige verkoopgolf van maandag achteraf wat overdreven te vinden en zagen in de lagere beurskoersen kansen om relatief goedkoop aandelen te kopen. Daar kwam nog eens bij, dat de Chinese Centrale Bank bekendmaakte de rente te verlagen. Daardoor wordt lenen goedkoper en die maatregel moet de Chinese economie stimuleren. Bovendien krijgen Chinese banken meer financiële ruimte om aandelen aan te kopen, omdat ze minder hoge buffers hoeven aan te houden. Na de bekendmaking gingen de koersen nog verder omhoog. De maatregelen kwamen na weer een desastreuze handelsdag op de Chinese beurs. Die verloor dinsdag 7,6 procent, na het verlies van 8,5 procent op de maandag. De zware koersval van de Chinese beurzen van 24.08.2015 betekent niet, dat het ineens heel slecht gaat met de Chinese economie.

– Terreur. Volgens de Franse aanklager was de Marokkaanse verdachte wel degelijk van plan, vrijdag een aanslag te plegen in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. De terreurverdachte stapte op in Brussel-België. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse justitie.

– Video. De politie heeft een 33-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man zou dinsdag een aantal mensen hebben overgoten met een ‘onbekende chemische substantie’, meldt de politie. Dat gebeurde in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Zichtenburglaan in Den Haag. Aanleiding zou een conflict zijn geweest met een ander persoon in het bedrijfspand. De brandweer heeft vijftien mensen die met het chemische goedje in aanraking zijn geweest ter plaatse ontsmet. Enkele slachtoffers klaagden vooral over een branderig gevoel aan hun lichaam. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis. Ambulancepersoneel ving de getroffenen op in een tegenover gelegen politiebureau. Uit voorzorg zijn ook de overige medewerkers uit het bedrijvenpand gehaald. De verdachte ging er na zijn daad vandoor. Hij is later op de middag aangehouden.

– Hoe anders. In voorbereiding van een Palu – partijcongres heeft de top binnen de voornoemde orga inmiddels gesanctioneerd, dat de mensen uit ‘Bun Dyari’ niet in de “Dyari van Bouterse II” zullen worden geplekt of geplant, voor enige vorm aan bestuursdeelname. Heel anders verliep het met Dodson van DOE die nu al op het verkeerde been werd gezet, met listig gekleurde en gebiesde informatie rond een lading spullen die op Paloemeu/Fajks werden afgezet. Betreft een lading voor een sjamaan die in goeden doen, naar het gebied werd gestuurd met intensiever medewerking van Bouterse-II. De dignitaris uit het gebied had het handig bedacht, om verkeerde zaken te komen vertellen die de man op NH in verwarring brachten. Het ging niet om een goudzoek-vestiging in de buurt van Kassikasima, maar om de eenvoudig/bescheiden aan te kleden thuisbasis van betrokken sjamaan. Wat een land!

Justitia Pietas Fides MMDCCCXLVII

More
articles