Olieprijs gaat verder onderuit

De olieprijs staat maandag weer stevig onder druk. Na de forse daling van vorige week werden op de eerste dag van de nieuwe week weer de laagste niveaus in ruim zes jaar bereikt. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend ruim 3 procent naar 39,10 dollar. Vrijdag zakte die prijs al kortstondig onder de grens van 40 dollar. Amerikaanse olie was medio februari 2009 voor het laatst zo goedkoop. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer Europa en het Midden-Oosten, slechtte maandag ook opnieuw een grens. Brent zakte bijna 3 procent naar 44,26 dollar per vat en was daarmee voor het eerst sinds begin 2009 goedkoper dan 45 dollar per vat. De olieprijs gaat al ruim een jaar hard omlaag. Medio juni vorig jaar kostte Amerikaanse olie nog bijna 108 dollar per vat (van 159 liter) en werd voor een vat Brentolie circa 116 dollar op tafel gelegd.

Overaanbod

De daling weerspiegelt een overaanbod van olie op de internationale markten. De productie van olie is de afgelopen jaren fors toegenomen door de opkomst van de oliewinning uit schalievelden in de VS. Aan de andere kant neemt de vraag naar olie minder hard toe dan voorheen, onder meer door de afkoeling van de Chinese economie. Het overaanbod lijkt voorlopig nog niet af te nemen. Zo benadrukte Iran maandag nogmaals dat het zijn productie ”ten koste van alles” op peil zal houden, om zijn marktaandeel te beschermen. Iran verwacht binnenkort weer olie op de internationale markten te kunnen verkopen, als de handelssancties tegen het land worden opgeheven.

 (ANP)

More
articles