Fransen vangen illegale ‘goudbaas’ op grens Suriname

De gendarmerie van Frans-Guyana heeft eind vorige week een Braziliaanse man aangehouden die wordt beschouwd als een grote baas in de illegale goudsector in zowel Frans-Guyana als Brazilië, en mogelijk ook in Suriname. Conrado, zoals de man bekend staat, zou de regisseur zijn van een omvangrijk bevoorradingsnetwerk in de Franse gemeente Maripasoula, grenzend aan Suriname. Hij wordt ondertussen ook verdacht van betrokkenheid in de smokkel van vuurwapens aan de grens. Conrado werd aangehouden toen hij de boot pakte bij Maripasoula, mogelijk voor een van zijn vele illegale oversteken naar Suriname. Zijn activiteiten doorkruisen de inspanningen van de Franse autoriteiten om de illegale goudsector in te dammen. Aangezien het de afgelopen jaren bijna onmogelijk is geweest om alle illegale goudzoekers op te pakken, voeren de autoriteiten een ontmoedigingsbeleid op dat gebied. Militaire en politieoperaties richten zich op het afsnijden van de smokkelroutes voor de bevoorrading van etenswaren en alles wat nodig kan zijn in de industrie. Op die manier wordt een uitputtingsstrijd gevoerd tegen de hardnekkige illegale goudzoekers, die het steeds opnieuw blijven proberen, zelfs nadat hun kampen zijn ontruimd en hun apparatuur en werktuigen zijn vernield.

De West heeft de afgelopen periode regelmatig verslag gedaan van de lucratieve smokkel van allerhande waar vanuit Suriname naar het buurland.

Volgens de Franse autoriteiten is de 35-jarige Conrado uit de staat Maranhão de hoofdman van een netwerk met een maandelijkse nettowinst van 6 kilogram ruw goud. Hij zou al bijna vier jaren actief zijn op dit niveau. De gendarmerie schat zijn inkomsten in de miljoenen euro’s. Verder wordt geschat dat hij tien directe werknemers heeft.

Is het al erg genoeg dat de man zich bezighoudt met de illegale goudindustrie, nu hebben de autoriteiten ook vermoedens dat hij behalve de brandstof en etenswaren die hij via de Ininirivier smokkelt, ook wapens levert aan louche figuren in afgelegen gebieden, zoals Maripasoula in Frans-Guyana. Maripasoula ligt aan de Franse kant van de Lawarivier, tegenover de Surinaamse nederzetting Benzdorp. Het is niet uitgesloten dat de wapens die door Conrado’s organisatie worden aangeleverd, hun weg over de grens vinden naar Suriname. Er bestaat een levendige handel, alsook goederen- en personenverkeer tussen de twee plaatsen. Daarnaast biedt de dichtbijgelegen Albina-2 aan de Surinaamse oever een nog lucratievere gelegenheid voor de smokkel van allerhande contrabande.

Naast zijn bevoorrading van de hele handel in het achterland van Frans-Guyana, denken de Fransen dat Conrado zelf ook ergens een eigen illegale mijn in bedrijf heeft.

De Braziliaan wordt thans vastgehouden in de penitentiaire inrichting van Rémire-Montjoly in de buurt van Cayenne.

More
articles