Curaçao verwacht 45% meer Surinamers in 2015

De Curaçao Tourist Board (CTB) verwacht dat het eiland dit jaar 12.500 toeristen uit Suriname zal verwelkomen. Dat is 44,7% meer dan de 10.675 Surinamers die er in 2014 vakantie hebben gehouden. Hugo Clarinda, adjunct-directeur CTB, zegt dat er van 1 januari tot en met 31 juli 2015 al 5.583 Surinaamse toeristen voet hebben gezet op het eiland, een verhoudingsgewijze stijging van 12% ten opzichte van de 4.996 over dezelfde periode in 2014. Die bezoekers hebben circa US$ 4 miljoen achtergelaten op Curaçao, blijkt ook uit de vrijgegeven cijfers. De Curaçaose toerisme-industrie heeft over heel 2014 een slordige US$ 7,6 miljoen verdiend aan Surinamers. Clarinda verzorgde vanmorgen samen met Janine Neef – de Windt, marketing manager CTB Caribbean, een presentatie voor de pers en anderen in het Ramada Hotel.

De CTB-topman vindt de stijging zeer welkom, vooral tegen de achtergrond dat er vorig jaar een terugval was in de toeristenstroom vanuit Suriname. Dit aantal kelderde toen van 12.395 in 2013 naar 10.675 vorig jaar. De tegenvallende beschikbaarheid van vliegmaatschappijen, vluchten en stoelen op de route Paramaribo–Willemstad, zou van invloed zijn geweest op de teruglopende cijfers. Clarinda zegt op vragen van De West, dat de cijfers uitsluitend betrekking hebben op houders van Surinaamse paspoorten die het eiland bezoeken voor vakantiedoeleinden. Reizigers met een andere nationaliteit, zoals Nederlanders en Fransen die tijdens hun verblijf in Suriname een reis naar Curaçao boeken, zijn niet meegenomen in deze ‘Surinaamse statistieken’, maar ondergebracht bij de toeristencijfers vanuit hun land van herkomst. Ook Surinamers die via Curaçao reizen naar een ander land, zijn niet meegerekend.

Het gros (84%) van de Surinaamse reizigers is dit jaar, net als voorgaande jaren voor vakantie op het Curaçao. Andere redenen om naar het eiland te reizen, zijn onder meer: zaken (6%), vrienden- en familiebezoek (5%), huwelijk (1%), honeymoon (1%) en winkelen (1%).

De Windt zegt dat de Surinamers van de US$ 4 miljoen die zij dit jaar hebben uitgegeven op Curaçao, zo’n US$ 1,2 miljoen hebben gespendeerd aan accommodatie, etenswaren (US$ 1 miljoen), activiteiten (US$ 1,2 miljoen), transport (US$ 0,3 miljoen) en belastingen (US$ 0,3 miljoen). Het CTB spant zich het heel jaar door in om Curaçao op de kaarten te zetten en toeristen steeds meer redenen te geven naar het eiland af te reizen, iets wat volgens De Windt en Clarinda de afgelopen jaren aardig is gelukt. Hoewel ze tevreden zijn over de verwachte groei over dit jaar, zien ze de cijfers volgend jaar graag nog een tikje omhoog gaan.

More
articles