Veel onduidelijkheid rond Powisi Project Albina

Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over het Powisi Project (27 hectare) te Albina in het district Marowijne.

De stichting Wederopbouw Coöperatie Marowijne met als voorzitter Ronnie Brunswijk, is nu bezig de ruim 20 gronden van het project open te kappen, terwijl er mensen zijn die nog steeds over bereidsverklaringen van deze gronden beschikken. In het verlengde hiervan is er de stichting Wederopbouw Albina die met dezelfde gronden een verkavelingsproject uitvoert waarvoor in totaal 301 personen elk SRD 1000 betaald hebben. Het gaat om 298 percelen voor woningbouw en 3 percelen voor recreatiedoeleinden. Syrano Asoiti, coördinator van het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer, (ROGB), zegt dat hij van deze situatie op de hoogte is. Hij vertelt dat er kort voor de verkiezingen beschikkingen in Marowijne zijn uitgereikt. Voor een goed verloop van dit proces werd er een commissie ingesteld om de gronduitgifte te Marowijne te versnellen.

Asoiti geeft verder aan dat het Powisi Project nu open gestoten wordt door de stichting Wederopbouw Coöperatie Marowijne. Het project werd vanaf de jaren ‘80 geïnitieerd door de coöperatie Jepi Makandra en werd daarna verdeeld onder plaatselijke bewoners. Negentien bewoners kwamen in aanmerking voor een perceel en kregen een huurbeschikking.

Asoiti zegt voorts dat hij sinds kort van belanghebbenden heeft begrepen dat ze nog steeds een huurbeschikking voor de percelen hebben, maar dat er door de binnenlandse oorlog veel zaken lam zijn komen te liggen. “ Door de oorlog zijn mensen vertrokken, maar enkelen zijn nu terug en willen activiteiten op de gronden ontplooien. Een paar mensen zijn komen te overlijden, maar de nabestaanden hebben nieuwe aanvragen gedaan.” Asoiti zegt dat er kort voor de verkiezingen zaken snel zijn voorbereid, waardoor de mensen die weer hadden aangevraagd hun bereidsverklaring konden krijgen. Het ligt nu in de bedoeling dat er een krutu georganiseerd wordt te Albina om te weten hoe het verder moet met deze gronden. Brunswijk heeft zijn beschikking op 15 januari gehad, terwijl de mensen hun bereidsverklaringen in mei hebben gehad. Asoiti noemt dit een maatschappelijk probleem en geeft verder aan dat de minister van ROGB, Steven Relyveld, schriftelijk ook op de hoogte van is gesteld. De West sprak ook met Lucien Boke die het openkappen van de gronden voor Ronnie Brunswijk coördineert. Hij zei dat Brunswijk in het binnenland is en dat hij op de hoogte van de situatie is. “ Brunswijk heeft een beschikking gehad en het ligt in de bedoeling om Marowijne te helpen ontwikkelingen. Achteraf kwam Brunswijk ook erachter dat er mensen zijn die een bereidsverklaring hebben op de gronden waar hij nu bezig is open te kappen. In geval men rond de tafel moet om tot een oplossing te komen, is Brunswijk daartoe bereid.”

More
articles