Rigide grensbewaking Brazilië werpt vruchten af

Volgens informatie van de Secretaria de Segurança Pública, het Braziliaanse ministerie van Openbare Veiligheid, is in de afgelopen drie jaar de criminaliteit gedaald in Oiapoque, een plaats op de grens tussen Brazilië en Frans-Guyana. Dit is te wijten aan voortdurende acties van de politie op de rivieren en aan de rand van deze grensstad in de Braziliaanse staat Amapá. `Deze operaties hebben de illegale mijnbouwactiviteiten in Frans-Guyana en Suriname verminderd’, bericht een medium uit het zuiderbuurland.

Veel Brazilianen werden gedeporteerd en belandden in Oiapoque alwaar ze zich lieten verleiden tot het plegen van kleine misdaden, evenwel zijn zelfs dergelijke kleine overtredingen verminderd als gevolg van het optreden van de politie. Anderhalve week geleden werd onder de noemer ‘Operação Brasil Integrado III’ nog een charge uitgevoerd bij de grens. De meest voorkomende delicten bleken verduistering, drugshandel en illegaal bezit van wapens. Op de eerste dag van de operatie werden 50 mensen zonder papieren of die een openstaand arrestatiebevel tegen zich hadden, gearresteerd aan de rand van de stad. De secretário de Segurança Pública, Gaston Calandrine, voerde in Oiapoque het commando over de operatie. “We zullen constant barrières opwerpen om misdaden aan de grens af te remmen, en burgers het gevoel van veiligheid geven dat ze verdienen”, zei Calandrine. Tijdens de operatie werden twee boten en meerdere auto’s ingezet.

De militaire, civiele en federale politie, alsook de verkeersdienst en de Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE), gaven ondersteuning aan de gecoördineerde samenwerking van de Estratégia Nacional de Segurança Pública nas Fronteiras (ENAFRON). Vooral de Fransen hebben baat bij dergelijke Braziliaanse operaties, daar zij de handen vol hebben aan garimpeiros uit Suriname en Brazilië die via vele sluiproutes het land illegaal betreden. Vanuit de Surinaamse grens schijnt met name het goudwinningsdorp Benzdorp als populaire hub door garimpeiros te worden gebruikt, die vervolgens via vestigingen als Albina II de illegale oversteek wagen naar onze oosterburen. Albina II of Nieuw Albina, is een nieuwe vestiging, die tegenover het Franse Maripasoula ligt. Vanuit de Braziliaanse zijde wordt voorts het stadje Oiapoque als uitvalbasis door de garimpeiros gebruikt om via de gehuchten Ilha Bela en Vila Brasil ons buurland ongezien binnen te dringen. Gebleken is, dat de helft van de Braziliaanse gelukzoekers afkomstig is uit Maranhão, een staat waar de stelregel schijnt te gelden dat een kind wordt geboren als boer, dief of goudzoeker. De Braziliaanse staten Pará en Amapá zijn eveneens bakermat van duizenden armen die dromen van een snelle slag in de Franse goudsector.

More
articles