Grondlegger Djokan naar Suriname

In de periode 20 tot en met 27 augustus aanstaande is Gran Dôkô Sawami Ma-kan, de grondlegger van de Martial Art krijgskunst “Djokan” op bezoek in Suri-name. Het bijzondere aan dit bezoek is dat hij de eerste Surinaamse trainer zal installeren waarmee Djokan in Surina-me als sport kan worden beoefend.
Deze ceremonie zal plaatsvinden op 22 augustus in de sportaccommodatie aan de Rositastraat. De ceremonie zal ech-ter niet openbaar zijn, maar wel toegankelijk voor de media aangezien het om een historisch moment gaat.
Tevens zullen er, bij voldoende animo, di-verse workshops worden gehouden.
In Frans-Guyana vindt momenteel een training plaats, waarbij Michaela Lew een opleiding afrondt tot instructeur.
Monique Lew is sinds 2013 de ambassadeur van Djokan in Suriname.
Djokan is een krijgskunst (Martial Art) met haar oorsprong in Frans Guyana, Zuid-Amerika. Het is het resultaat van jarenlange studie en onderzoek. Het is niet een nieuwe martial art maar een link tussen een moderne benadering en traditionele kennis van de krijgers uit de Amazones.
Djokan heeft zijn wortels in het fysieke en de sport van de krijger uit de Ama-zone, traditionele gevechtsdansen, maar ook in gewoontes en tradities van de diverse volkeren in de Amazone In-dianen, marrons, creolen en anderen.
Na vele voorbereiding is Djokan in 2010 officieel erkend als een martial art.
Djokanis een krijgskunst gebaseerd op mobiliteit, vloeibaarheid en het aanpassingsvermogen van het lichaam en de geest van de mens in de omgeving waar het evolueert.
Djokan betekent “Hij die wakker is”.
Naast Djokan Martial Arts zijn er ook methoden ontwikkeld voor specifieke groepen.
Djokan Kids is een lesmethode special ontwikkeld zodat Djokan op eenvoudige wijze aan kinderen kan worden ge-leerd en door hen kan worden beoefend. Het richt zich op de psychomoto-rische ontwikkeling van het kind. Djo-kan Kids is geschikt voor kinderen van-af 3 jaar.
Djokan Senioren is aangepast en ontworpen voor mensen boven de 50. De trainingsmethode richt zich op de vitali-teit en de gezondheid. Tijdens de Djo-kan Senioren staat de veiligheid voor-op. Tijdens de training wordt er ge-werkt aan het lichaam, de ademhaling, zelfvertrouwen motivatie, concentratie en geheugen.
Gaya is de zachte kant van Djokan. Het richt zich op de versterking van lichaam en geest. Doorstroming van energie, buikspieroefeningen, vetverbranding, ontspanning, en het vinden van je ei-gen balans zijn de aandachtsgebeiden tijdens deze training.
De Djokan basis instructeurs-training is verdeeld over 3 cursussen van gemiddeld 6 uur. Tijdens deze cursussen worden de basis principes en grondbeginselen van Djokan aangeleerd en verfijnd. Van de student wordt verwacht de verkregen technieken en principes te beoefenen en te verfijnen voor de volgende cursus, waarbij er nader hier-op wordt ingegaan. De trai-ningsperiode tussen 2 cursus-sen is minimaal 2 maanden.
Enige kennis van krijgskunst en ervaring met het verzorgen van lessen is vereist.
De workshops en cursussen in deze flyer worden verzorgd door de grondlegger van Djo-kan Gran Dôkô Sawami Ma-kan.

More
articles