Achttien doden bij aanslag Bangkok

Bij een bomaanslag naast een hindoetempel in een toeristische wijk van Bangkok (Thailand), zijn vandaag achttien doden en meerdere gewonden gevallen. Volgens verschillende lokale media is het aanvankelijk aantal doden van zestien bijgesteld naar achttien, terwijl er meer dan tachtig gewonden zijn geregistreerd. Onder de dodelijke slachtoffers zijn volgens de Thaise politie ook buitenlandse toeristen. De nationaliteiten van de andere slachtoffers zijn nog niet bekend.

De ontplofte bom zou volgens verschillende berichten aan een motorfiets zijn bevestigd. Volgens Jonathan Head, een BBC-journalist die in de Thaise hoofdstad ter plekke is, ligt de straat bezaaid met ledematen en is er sprake van een grote krater. Thaise soldaten kammen momenteel allerlei toeristische gebieden uit, op zoek naar andere bommen.

De bom ontplofte in Ratchaprasong, een moderne wijk met een aantal grote hotels en het grootste winkelcentrum van Zuidoost-Azië. De explosie vond plaats naast het terrein van de drukbezochte Erawan-tempel, op een kruispunt waar het afgelopen jaar veel demonstraties plaatsvonden. De tempel is een belangrijke toeristische attractie en trekt dagelijks duizenden Thaise en buitenlandse bezoekers.

Opsporen

Volgens de Thaise minister van Defensie, Prawit Wongsuwan, is de aanslag bedoeld om de toerisme-industrie in het land te vernietigen.

‘Wij weten nog niet zeker wie dit gedaan heeft en waarom’, zei vicepremier Prawit Wongsuwon. ‘Wij weten niet zeker of dit politiek gemotiveerd is, maar ze willen onze economie schade toebrengen en wij zullen hen opsporen.’

Sommige media melden dat er twee bommen zijn ontploft en dat nog eens twee andere explosieven op het drukke kruispunt zijn ontmanteld. Volgens de Bangkok Post was de eerste bom die ontplofte vastgemaakt aan een elektriciteitsmast voor de Erawan-tempel. Direct daarop explodeerde een motorbom. De aanslag is nog niet opgeëist.

Afgelopen februari was er ook een aanslag in de Thaise hoofdstad, toen twee bommen ontploften bij een winkelcentrum. Daarbij raakte een man gewond. De twee zelfgemaakte bommen waren verborgen achter twee transformators net buiten het winkelcentrum. Het was de eerste aanslag in het land sinds vorig jaar mei het leger de macht greep. Sindsdien is de politieke situatie in Thailand gespannen, maar bleven andere gewelddadige incidenten uit.

Bij de reisadviezen meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het aantal aanslagen in Thailand de laatste tijd toeneemt, maar dat de terreur vooral het zuiden treft. Volgens Buitenlandse Zaken gaat het dikwijls om ‘bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer.’ Het ministerie raadt daarom aan: ‘Reis in deze provincies niet met de trein’.

More
articles