De Raad van Ministers (RvM) is geen weerspiegeling van de multiculturele samenleving van Suriname. Volgens Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, hebben de Marrons met minister Edgar Dikan (BEP) slechts één vertegenwoordiger in het Kabinet-Bouterse. De Javaanse bevolkingsgroep komt er nóg meer bekaaid van af: de ingestelde Ministerraad telt geen enkele Javaanse vertegenwoordiger.
“De meest achtergestelde groepen van Suriname, de Javanen en de Marrons, worden opnieuw geschoven naar het prille begin van hun strijd voor een gelijkwaardige behandeling; hun moeizaam verworven positie is hiermee zo goed als verdwenen”, verklaart Somohardjo in een persbericht. Volgens hem hebben de Javenen vanaf de jaren ’60, vertegenwoordigd in onder meer de KTPI en de PL, altijd minstens drie ministeries kunnen bemensen. Het gaat met name om de ministeries van Binnenlandse Zaken (BiZa), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Ook bij het vorig Kabinet-Bouterse was het de PL gelukt om minimaal drie ministeries en zelfs twee onderministers naar voren te schuiven. De PL-voorzitter vindt het opmerkelijk dat deze keer geen enkele Javaan zitting heeft in het kabinet. “We zijn niet etnisch bezig. PL is een nationale partij, weliswaar gestoeld op een Javaanse basis, en we hebben in de afgelopen jaren verschillende personen voorgedragen voor hoge posten, zonder onderscheid te maken in etniciteit of geslacht”, onderstreept Somohardjo. Als voorbeeld noemt hij de toenmalige voordracht van Michael Jong Tjoen Fa als minister van ROGB, drs. Abigail Lie A Kwie als onderminister van Openbare Werken (OW) en LVV, Diepakkoemar Chitan en Aloysius Koendjbiharie als parlementariërs, alsook Sylvia Kajoeramarie en Sandra Lee, respectievelijk de eerste inheemse vrouw en de eerste Chinese vrouwelijke vertegenwoordiger in het parlement. Voorts hebben veel niet-Javanen een positie binnen het hoofdbestuur, de partijraad en diverse structuren van de partij. De partijvoorzitter merkt op dat er thans tien parlementariërs van Javaanse afkomst in De Nationale Assemblee zitten, van wie zes behoren tot de regerende partij, de Nationale Democratische Partij (NDP). Het gaat om Remy Tarnadi (Coronie), Hans Sandjon (Wanica), Jenny Warsodikromo (Commewijne), Naomi Samidin, Glenn Sapoen (Para) en Ricky Kromodihardjo (Paramaribo). Desondanks is niet één Javaan voorgedragen voor sleutelposities zoals het ministerschap. Somohardjo merkt in dit kader op dat Mike Noersalim, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, niet als Javaan kan worden beschouwd.
“De Javanen zijn die nu namens de NDP in het parlement zitten, zijn als ‘pieren’ gebruikt om de Javaanse stemmen te hengelen. Door geen enkele Javaan in het kabinet te benoemen, is deze groep opnieuw in een hoekje gedrukt. De Javaanse gemeenschap verdient het om een vertegenwoordiger in de Ministerrraad te hebben”, aldus de voorzitter Somohardjo.