PALU blijft bewust buiten regering

De Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie (PALU) heeft bewust niet voor regeerverantwoordelijkheid gekozen. Dat zegt Henk Ramnandanlal, gewezen PALU-parlementariër (2010-2015). In gesprek met De West vertelt hij dat de NDP een beleid voert waarbij de PALU niet betrokken werd bij een aantal fundamentele discussies. “Als we nu een ministerie naar ons toegeschoven krijgen, kunnen we het niet accepteren, omdat we ontevreden zijn dat we niet betrokken waren bij discussies hoe dit land verder in te richten”, aldus Ramnandanlal gisteren nadat DOE, BEP en NDP een regeerakkoord hadden ondertekend. De Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desiré Bouterse heeft na de winst bij de parlementsverkiezingen van 25 mei een reeks gesprekken gevoerd met politieke partijen, bedrijfsleven, vakbewegingen en maatschappelijke organisaties. Hoewel de PALU samen met de NDP deel heeft uitgemaakt van de Mega Combinatie (MC) die bij de vorige verkiezingen (2010) al als grootste uit de bus was gekomen, en met minister Jim Hok bij Natuurlijke Hulpbronnen actief was in het kabinet, bleken de twee partijen aan het eind van de zittingsperiode niet meer de beste maatjes. Ze gingen separaat naar de verkiezingen en er was zelfs sprake van kleine politieke incidenten. De PALU besloot de regering toch te steunen, maar toonde zich zeer ontevreden toen de NDP de partij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur toeschoof. Het is een publiek geheim dat de PALU vindt dat de partij het goed heeft gedaan, en dat zij het liefst op Natuurlijke Hulpbronnen was gebleven. Voor de partij blijft het onduidelijk waarom de partij NH niet mag behouden. Ramnandanlal zegt dat de PALU in De Nationale Assemblee het kabinet zal steunen.

De politicus geeft verder aan dat er maatregelen getroffen zijn en of zullen worden die het volk pijn zullen doen. Het gaat om voor de regering inkomstenverhogende maatregelen, waarbij de uitgaven strak zullen worden beperkt. De PALU-man vindt dat er meer discussies hadden moeten plaatsvinden ‘om te weten waar we naar toe gaan met de samenleving’. Hij zegt dat zijn partij een fundamentelere rol te spelen heeft en of zou moeten hebben in de regering die morgen meteen na de inauguratie van president Bouterse aantreedt.

Ramnandanlal vindt het jammer dat het Financieel Economisch Platform (FEP) zich slechts gebogen heeft over een klein deel van maatregelen die door de NDP op papier zijn gezet. De PALU heeft behoefte aan fundamentele discussies en het kan volgens Ramnandanlal niet mogelijk zijn dat er binnen zo een korte tijd goede discussies gevoerd zijn om de richting van het land te bepalen met de maatregelen.

More
articles