Met het ondertekenen van het regeerakkoord tussen president Desiré Bouterse, Celcius Waterberg en Carl Breeveld, respectievelijk voorzitter van de NDP, BEP en DOE, tekenen de contouren van de regering Bouterse-Adhin zich duidelijk af.
Volgens Harvey Naarendorp, voorzitter van de redactiecommissie van het akkoord, heeft Suriname voor een multi-etnische groep gekozen, de nieuwe regering is hier een afspiegeling van. De consequenties daarvan zijn dat de multi-etnische samenleving voorrang zal moeten geven aan het nationaal belang. De nieuwe regering zal zich veel concentreren op het sociaal akkoord dat door president Bouterse is gesloten met het volk. De hoofdpunten in het akkoord zijn: milieu, onderwijs, welzijn, economie, verbetering kwaliteit van de overheid.
Breeveld zegt dat het plaatsen van de handtekeningen onder de regeringsovereenkomst een belangrijke stap voor Suriname is. Vanuit het parlement zou DOE gedurende de afgelopen termijn duidelijk hebben laten zien dat ze het belang van dit land centraal stelt. “Wij zetten Suriname op de eerste plaats en bij alles dat schade berokkent aan het land, zal men de partij DOE op zijn pad tegenkomen om de schade te voorkomen. Dat is wat we zijn overeengekomen”, aldus de DOE-voorman bij de ondertekening.
Op basis van het regeerakkoord verzekert Breeveld dat zaken van zijn partij duidelijk herkenbaar zullen zijn, aangezien DOE een bijdrage wil leveren aan de groei en ontwikkeling van Suriname, omdat de partij een welvarend land wil.
Waterberg zegt dat hij en zijn partij het volk niet zullen teleurstellen, daar men een integer beleid wil gaan voeren om Suriname vooruit te brengen. Waterberg zei ook dat het Bouterse geen betere keus ha kunnen maken dan om op basis van vrede zijn regering met goed vertrouwen te vormen om Suriname zo naar verdere ontwikkeling te stuwen.
Bouterse zelf zei tegenover journalisten dat er veel werk aan de winkel is. De regeringsleiders gaf aan dat veel zaken zich voordoen, maar men durft het mes er niet in te zetten. We stoppen ons hoofd in de grond als struisvogels omdat we door politiek een aantal zaken niet durven aan te pakken. Dit alles moet ophouden.” Gelet op de samenwerking, zegt het staatshoofd dat hij een aantal personen bereid gevonden heeft om het land op het goede spoor te zetten en hij vraagt daarbij aan de totale gemeenschap om die bijdrage te leveren welke nodig is. “Mi o set a kondre disi boeng.”