Nieuw kabinet krijgt vorm

Hoewel president Desiré Bouterse pas op 12 augustus na zijn inauguratie de nieuwe Raad van Ministers zal presenteren, zijn al een paar namen naar de pers gelekt van mensen die zo goed als zeker zijn van een portefeuille in het nieuw kabinet. Op basis van het regeerakkoord dat vandaag is getekend, zal de regering worden gevormd door de Nationale Democratische Partij (NDP), Democratie en Eenheid in Ontwikkeling (DOE) en Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP).

Waterberg zei na de ondertekening aan De West dat zijn partij de verantwoordelijkheid krijgt over het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). De voorzitter zei niet wie namens de partij de post mag invullen. Hij zegt dat de president hem uitdrukkelijk heeft verzocht om te zwijgen over de definitieve keus. Toen De West de voorzitter confronteerde met het feit dat bronnen dicht bij de regering al hebben gelekt dat de partij zowel André Dikan (gewezen consul-generaal in Frans-Guyana) als partijsecretaris Wensley Misiedjan op het oog had, maar dat Dikan de race lijkt te hebben gewonnen, ontkende Waterberg dat niet. In plaats daarvan haastte hij zich om te zeggen dat er in totaal zes kandidaten zijn, maar dat die namen geheim worden gehouden op verzoek van Bouterse.

De Progressieve Landbouwers Unie (PALU) heeft bedankt voor het ministerschap bij Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, waarna Peneux is voorgedragen door Adhin. De PL-actiegroep geleid door Raymond Sapoen, heeft het regeerakkoord niet ondertekend, maar weet zich al verzekerd van een plek in de regering. Mike Noersalim mag de scepter gaan zwaaien bij Binnenlandse Zaken.

De NDP zal meer dan de helft van de zeventien ministeries beheren. Bouterse is echter zuinig met het noemen van namen. Tijdens de persconferentie na de ondertekening van het regeringsakkoord, vroeg De West aan het staatshoofd welke ministersposten de partijen krijgen en wie de kandidaten zijn. Volgens het staatshoofd, is het nog te vroeg om aan te geven welke ministeries door een bepaalde partij mogen worden ingevuld en wie de kandidaat-ministers zijn.

Bouterse heeft de pers gevraagd geduld te betrachten totdat de procureur-generaal de antecedenten onderzoeken van de mogelijke kandidaten heeft afgerond. Volgens de agenda van Bouterse zullen de namen van de ministers pas worden vrijgegeven na de inauguratie van de president en de vicepresident.

De ministers Steven Relyveld (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer) en Soerish Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) beiden NDP’ers, zijn waarschijnlijk de enige bewindslieden uit het huidige kabinet die terugkomen in het nieuwe team. Ondertussen heeft minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (BuZa) laten doorschemeren dat hij geen deel gaat uitmaken van de nieuwe regering. Hij zal zijn krachten blijven geven aan de ontwikkeling van het land, maar dan in een andere functie.

De Abop-minister Edward Belfort (Justitie en Politie), Falisie Pinas Transport Communicatie en Toerisme), Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling), Alice Amafo (Sociale Zaken en Volksontwikkeling) en Don Tosendjojo (Handel en Industrie), verdwijnen van het toneel. Tosendjojo heeft een verzoek ingediend bij president Bouterse voor een nieuwe functie na de regeringswisseling. Zijn bereidwilligheid om ingezet te worden ondanks de Abop uit de NDP-coalitie is geweerd, is goed ontvangen. Tosendjojo zei vorig week aan De West dat hij en de president al een persoonlijk gesprek hierover hebben gehad. Hij heeft echter nog geen uitsluitsel.

Mogelijk ziet het eerste deel van het nieuwe kabinet er als volgt uit:

desi bouterse
Desiré Bouterse (NDP)
Vicepresident:  Ashwin Adhin (NDP)
Vicepresident: Ashwin Adhin (NDP)

 

Natuurlijke Hulpbronnen: Regilio Dodson (DOE)
Natuurlijke Hulpbronnen: Regilio Dodson (DOE)
Binnenlandse Zaken: Mike Noersalim (PL/Sapoen)
Binnenlandse Zaken: Mike Noersalim (PL/Sapoen)
Onderwijs, Wetenschap en Cultuur: Robert Peneux
Onderwijs, Wetenschap en Cultuur: Robert Peneux
Landbouw, Veeteelt en Visserij: Soeresh Algoe
Landbouw, Veeteelt en Visserij: Soeresh Algoe
Faizal Abdoelgafoer
Sport en Jeugdzaken: Faizal Abdoelgafoer
Buitenlandse Zaken: Niermala Badrising (NDP)
Buitenlandse Zaken: Niermala Badrising (NDP)
Regionale Ontwikkeling André Dikan (BEP)
Regionale Ontwikkeling André Dikan (BEP)
Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer: Steven Relyveld
Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer: Steven Relyveld

More
articles