Onderwijsdirecteur Peneux maakt kans op ministerschap

Robert Peneux, directeur Onderwijs op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), is genoemd als een potentiële kandidaat voor de ministerspost van het MinOWC. De vertrekkende minister Ashwin Adhin die ondertussen is gekozen als vicepresident, bevestigt tegenover De West dat hij de naam van Peneux heeft gehoord als mogelijke opvolger. De vicepresident-elect zegt echter dat er ook andere namen zijn genoemd. President Desiré Bouterse presenteert het nieuw ministersteam woensdag meteen na zijn inauguratie en officiële start van zijn tweede termijn. Adhin zal als vicepresident ambtshalve voorzitter zijn van de Raad van Ministers. Gelet op de ontwikkelingen binnen het onderwijs de afgelopen jaren, maakt Peneux volgens Adhin een goede kans omdat hij de directeur van het departement is en weet hoe de vork in de steel zit. Toch is het niet geheel logisch dat Peneux het roer automatisch overneemt, want volgens Adhin zijn er naast hem ook andere goede kandidaten die een kans maken. Wie die andere kandidaten zijn, is niet bekend. Adhin zegt dat de eerstvolgende bewindsman op onderwijs zijn rol goed moet vervullen, omdat er binnen het onderwijs al een aanzienlijke vooruitgang geboekt is. Daarnaast is er de afgelopen tijd veel werk verzet op het gebied van regelgeving.

“We hebben voor wat het organisatiemanagement betreft een heel nieuwe structuur waarbij het organogram is verbeterd”, aldus Adhin. Er is ook gewerkt aan verbetering van de relatie tussen het ministerie en de vakbeweging. Hij gelooft ook dat zijn opvolger goed technisch inzicht moet hebben om al de 32 projecten die niet alleen geïnitieerd zijn, maar ook al uitgevoerd worden, zoals de BEIP, te kunnen trekken. “We hebben geprobeerd kader bij elkaar te halen om al de projecten te kunnen trekken. Het zijn allemaal vernieuwingen en zaken die we hebben her gestructureerd.” Adhin staat er op dat die zaken voortgang vinden, omdat ze de basis vormen om de ontwikkelingen verder te stuwenin de veranderingen die nodig zijn in het onderwijsproces.

Hoewel het de verwachting is dat enkele ministers van Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) terugkeren in het nieuwe kabinet, is het zeker dat MinOWC een andere bewindvoerder krijgt, aangezien Adhin de post verlaat voor de veel zwaardere verantwoordelijkheid als vicepresident. Ondertussen is bekend geworden dat de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) een aanbod van de NDP om het MinOWC over te nemen, heeft afgeslagen. De coalitiepartner van de NDP in het huidige kabinet, ondersteunt de pas gevormde coalitie zonder de hoop op deelname in de regering.

More
articles