Commandotijd, verantwoorde Kaseko voor de kids

Hoewel ‘Ala presi’ en ‘Bigi kaaiman’ nog steeds zeer geliefd zijn, wordt het verlangen naar moderne swingende kinderliedjes steeds groter. Het moet allemaal mooier en hipper. Vaak genoeg rouleren er videobeelden van dansende Surinaamse kinderen op het internet, waar menigeen zich voor schaamt. Het kinderlijke en de mooie boodschap van zo een liedje gaat dan verloren. Daar wil de 36-jarige zanger en muzikant Herby korte metten mee maken. Binnenkort lanceert hij zijn eerste officiële kaseko-single ‘Commandotijd’ speciaal voor de kinderen.

Herby Goedhart is geboren en getogen in Amsterdam, echter met Surinaamse roots. Met zijn 22 jaar lange ervaring als zanger en muzikant, heeft hij al vele mooie momenten meegemaakt. Zo speelde hij 18 jaar lang in een populaire band in Nederland en stond hij af en toe ook achter het keyboard in bands als La Rouge, La Caz en Combinatie XVI. Een andere verdienste van hem was zijn deelname aan een kaseko- en   jazztour van de bekende musicus Ronald Snijders. Deze tour was de eerste en enige keer dat Herby Suriname bezocht als muzikant.

Sinds drie jaar speelt Herby met zijn eigen partyband Legato en combineert zijn oude met nieuwe muziek, waarbij kinderliedjes een belangrijk onderdeel zijn geworden. Herby is zelf vader van vijf kinderen en heeft na zijn studie ervaring in het onderwijs en jeugdhulpverlening opgedaan. Hij vindt het belangrijk dat zijn kinderen en hun vriendjes zijn muziek kunnen meezingen. Herby zal daarom geen krachttermen of vrouwonvriendelijke teksten zingen. Zijn liedjes gaan over onderwerpen die dicht bij de belevingswereld van kinderen liggen, zoals school, rekenen, taal, dieren en dromen.

‘Commandotijd’ wordt de eerste single van Herby in Suriname. Hij vindt het belangrijk dat hij eerst de goedkeuring van de kinderen heeft, alvorens hij andere muziek zal uitbrengen. Herby haalde zijn inspiratie voor het nummer uit een spel dat hij als kind geleerd had van zijn lievelingsmeester Bart-Jan Commissaris. De hele klas moest de handen op hun tafel leggen en zijn commando’s volgen. Als je het commando niet goed opvolgde, was je af. Jaren later speelde Herby dit spel met succes met zijn eigen leerlingen en besloot er een eigen draai aan te geven. ‘Commandotijd’ was geboren.

In juli wordt ‘Commandotijd’ uitgebracht in Suriname, de single wordt meteen opgevolgd door het nummer ‘Wij gaan op berenjacht’. Deze nummers horen bij elkaar. Als de kinderen eenmaal hun commandodiploma hebben, mogen ze samen met Herby mee op zoek naar de ‘wassbeer’ die verdwenen is uit de dierentuin. De ‘wassbeer’ schijnt heel goed te kunnen ‘wassen’(dansen). Herby hoopt dat de kinderen in Suriname net zo enthousiast zullen reageren op de nummers als de kinderen in Nederland. ‘Commandotijd’ is vorig jaar in Nederland uitgekomen. De video is al op You Tube te zien, maar Herby zou het leuk vinden om ook een videoclip op te nemen met kinderen in Suriname.

Na ‘Commandotijd’ heeft Herby nog meer mooie producties waar Suriname naar uit kan kijken. Kaseko en Kawina zijn de basis van de muziek die Herby maakt, hij gebruikt ook invloeden uit andere muziekstijlen zoals R&B, pop, rock, reggae, dancehall en soul. Er komen twee nummers uit met de hindoestaanse formatie Naya Sitara; een zouk en een bubbling/dancehallnummer. Na de zomer komt er ook een Surinaams gospel/kaseko nummer uit. Verder kijkt Herby uit naar een samenwerking met artiesten uit Suriname. Uiteindelijk zal ook een album volgen, wanneer is nog niet bekend. Voorlopig wil hij vooral singles uitbrengen, waarbij hij kinderliedjes afwisselt met liedjes voor een breder publiek.

Binnenkort is: ‘Commandotijd’ op de welbekende lokale en nationale radiostations en op social media te beluisteren en aan te vragen. Wees dus afgestemd, want Herby maakt kinderliedjes waar ook volwassenen niet stil van kunnen zitten.

More
articles