JusPol moet gedupeerde cipier in ere herstellen

Rechter beslist:

Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) moet wanneer het gisteren uitgesproken vonnis is getekend, met spoed ervoor zorgen dat het salaris van Aniel Ramharak, penitentiaire ambtenaar (pa) 2de klasse, dat sinds december 2014 ingehouden is, in één keer uitbetaald wordt. Ook moet men hem zijn afgepakte dienstwapen wederom uitreiken. Dat heeft de rechter gisteren onder meer besloten aan het eind van een rechtszaak die door de gevangenbewaarder was ingediend.

Ramharak is commissaris in het bestuur van de Bond Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) en secretaris bij de vakcentrale AVVS, de Moederbond. Hij slaat een zucht als hij de rechtszaal verlaat. Hij was vanaf het begin overtuigd van zijn gelijk en geloofde ook dat de uitslag in zijn voordeel zou zijn. In een terugblik vertelt hij dat de leiding van het ministerie in 2013 een hetze is gestart tegen de leden van het bondsbestuur, eerst nadat het niet gelukt was een andere bond op te zetten in een poging de BPAS terzijde te schuiven. Na een reeks mislukte pogingen om het bestuur klein te krijgen, zou minister Edward Belfort van JusPol als rancune een bevel tot mutatie van alle bestuursleden hebben ingefluisterd bij de leiding van de afdeling Delinquentenzorg.

Daarmee wilde het ministerie de vakbondsactiviteiten ondermijnen. Zelfs toen een rechter had besloten dat de bestuursleden niet hoefden te worden gemuteerd, zou het ministerie ze onder druk hebben gezet.

Hoewel er een schrijven de deur was uitgegaan dat Ramharak was ontslagen of buiten functie gesteld, was hij elke dag, al die maanden aan het werk. Er werd een regeling getroffen waardoor hij binnen de inrichting een dienstwapen in bruikleen kreeg zodat hij zijn werk kon doen. Maar in tegenstelling tot zijn collega’s, mocht hij het wapen niet meenemen naar huis. Bovendien kreeg hij geen salaris uitbetaald. Het salaris over al die maanden moet nu in één keer worden uitgekeerd op straffe van SRD 10.000 voor elke dag dat het ministerie dat nalaat.

Als het ministerie Ramharak alsnog wil ontslaan, dan moet Belfort dat volgens BPAS-voorzitter Gustaaf Gallant doen. Volgens hem staat dat ook in het vonnis dat gisteren is uitgesproken. Hij zegt verder in een gesprek met De West dat dit vonnis andermaal onderstreept dat vakbondsrechten die verankerd zijn in internationale verdragen, hoger staan dan de nationale wetgevingen of spelregels van werkgevers. “En uitgerekend de minister van justitie gaat in de fout. Hij zou het moeten weten”, aldus Gallant, die het zelf ook vaker met de minister aan de stok heeft gehad.

Gallant denkt dat Belfort die volgende week minister af is wanneer het nieuw kabinet aantreedt, er goed aan doet de vredespijp met de bond te roken voordat hij vertrekt. “De bond is ondanks alles niet vijandig naar hem toe”, benadrukt de vakbondsleider. “De aard van het vak van de arbeidersvertegenwoordiger leidt vaker tot scherpe verhoudingen tussen vakorganisaties en werkgevers, maar dat mag nooit persoonlijk worden opgevat”, zegt Gallant. Op dit moment maakt de bond zich op om rond de tafel te gaan zitten met de nieuwe minister. Belfort is begonnen aan een carrière als lid van De Nationale Assemblee (DNA).

More
articles