Weinig animo voor boerenpetitie

Slechts een handjevol padeiboeren heeft gehoor gegeven aan de oproep van de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) om zich vanmorgen te verzamelen op het Volksplein. Dit om wederom een petitie te overhandigen aan districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh die gericht is aan president Desiré Bouterse. Aan het staatshoofd wordt het verzoek gedaan de toezeggingen aan de boeren te doen realiseren. De SPBA-voorzitter Harrinandan Oemraw, zegt dat de padieboeren op basis van de toezeggingen gedaan op 11 april dit jaar door de ministers Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, dit najaarsseizoen hun grondbewerking en inzaai hebben gepleegd. Hij vindt het jammer dat, ondanks aandringen van zijn organisatie bij de LVV- minister, afspraken nog steeds niet zijn nagekomen.

Op 11 april hebben de ministers in aanwezigheid van de parlementariërs Rashied Doekhie en Premdew Lachman op het LVV-kantoor te Nieuw Nickerie onderhandeld met de besturen van de boerenorganisaties met als doel te komen tot een oplossing voor de lage padieprijzen van de voorjaarsoogst.

“In overleg met u zijn door de ministers aan de boerenorganisaties meegedeeld deze tegemoet te zullen komen door een uitkering ter waarde van 60 Amerikaanse dollar per afgeoogste hectare padie plus een zak kunstmest en een zak NPK van elk 50 kg”, schrijft de SPBA in het verzoekschrift. Volgens het schrijven voelen de boeren zich hierdoor misleid om tot inzaai over te gaan, want zij zijn niet in staat het gewas de nodige verzorging te geven en daardoor raken zij nog dieper in financiële problemen. “Het vertrouwen in onze autoriteiten en in het bijzonder in u, wordt hierdoor dieper geschaad. De rijstsector krijgt wederom een duw richting afgrond! Met de financiële en sociale problemen van de boerengezinnen wordt geen rekening gehouden”. Van het schrijven is ook een circulaire verstuurd naar de minister van LVV, Buitenlandse Zaken, de DNA en de dc van Nickerie. Vanwege afwezigheid van de districtscommissaris, is de petitie door een bestuursambtenaar in ontvangst genomen.

More
articles