Justitia Pietas Fides MMDCCCXXXI

– Openheid en gerechtigheid. In een rechtstaat heeft iedere burger, daar het onverbloemde recht tot eis toe. Niemand staat in de procesvoering onder of boven de wet. Zegt ook de Grondwet van de Republiek Suriname. De advocaat van de familie van de om het leven gekomen MitchHenriquez, eist van het Openbaar Ministerie (OM) openheid over het onderzoek naar het optreden van de politie tijdens de arrestatie van de Arubaan. Dat zegt advocaat Richard Korver. De familie heeft Korver gevraagd hun belangen te behartigen. De advocaat stelt dat de familie vooral duidelijkheid wil hebben wat er zich precies heeft afgespeeld tijdens en na de fatale aanhouding van Henriquez bij een festival eind juni 2015 in het Zuiderpark van Den Haag. Toen agenten de Arubaan wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg Henriquez geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld. De raadsman heeft het OM verzocht, het onderzoeksdossier te overhandigen. Mocht het OM niet besluiten over te gaan tot vervolging van de agenten, dan bestaat de kans vervolging af te dwingen. Wel houdt de advocaat een slag om de arm. Er was sprake van disproportioneel optreden. Maar als het dossier aantoont dat Mitch gewapend was, verandert de zaak inhoudelijk wel.

– Somo. Ofschoon de structuren van PertjajaLuhureisen, Sapoen en Chitan per ommegaand te royeren, is men in het hoofdbestuur van mening nu nog niet over te moeten gaan tot ontslag van lidmaatschap. Als de twee verraders geen lid meer zijn…, kan de terugroeping volgens de wet, op losse schroeven komen te staan. Op het moment, dat de twee uit De Nationale Assemblee zijn verwijderd zal royement hen en ook hun vertegenwoordiger op het Financieel Economisch Platform (FEP), een royementsexploot worden overhandigd. Eigenlijk zou dat voor die derde in kwestie, nu al kunnen worden versierd.

– Inflatoir. De inflatie in Nederland is in Juli 2015 gelijk gebleven op 1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie exclusief energie, voeding, alcohol en tabak bedraagt 1,6 procent. Ook dat is gelijk aan een maand eerder. Hoewel duurdere vliegtickets en vakantieaccommodaties een verhogend effect hadden op de consumentenprijzen, werd dat weer gecompenseerd doordat de huurprijzen van woningen en de kosten van wonen in een eigen woning verlagend werkten.

– OK. Over vliegtickets gesproken. Heeft men een OK-ticket voor de reis terug naar Nederland en zelf een stoelreservering geregeld, dan kan het gebeuren, dat het van nul en generlei waarde is. Bij elke vakantiepiek weet de SLM weer van zich te doen spreken. Voor de jongste vlucht naar Nederland, bleven weer tientallen mensen op Zanderij staan, omdat de lokale SLM ‘in checkers’ voor chaos zorgden en prioriteit verschaften, aan wat men noemt: “names&faces”. Elk jaar weer hetzelfde debacle. Waar blijft de tweede A340-300 of wil men echt geen geld verdienen. Als men dat niet wil…, doet de KLM het wel. Zenuwslopend allemaal.

– Praatjes. Inderdaad vullen praatjes geen gaatjes. Raghoebarsing van de VHP moest tezamen met Naarendorp van het Financieel Economisch Platform (FEP), diep door het stof op een Kenniskring-avond. De legitimiteit van onder meer Raghoebarsing, wordt sterk in twijfel getrokken. Raghoebarsing geeft nog steeds aan, namens de politieke organisatie VHP te spreken. Gaat in zijn betogen en benaderingen echter veel verder dan het VHP-mandaat voor FEP-deelname reikt of hem überhaupt nog biedt. Was al opgevallen, tijdens serie-uitzendingen van de ‘Welingelichte Kringen’ op ABC. Een ondoorgrondelijke mixage van eigen en politieke mening(-en), is daarbij niet wereldvreemd gebleken. Af en toe kan men de vraag stellen, of Raghoebarsing daar op een platform uit eigener ‘energizers’ beweegt, of dat hij de partij nog gedisciplineerd vertegenwoordigt. FEP zou niet politiek bezig gaan…, toch? En Raghoebarsing zeker wel? Stanley mag nu heel goed uitkijken, dat hij niet de Nobelprijs voor draaikonterij, in de wacht sleept. De solistische gedragingen beginnen in aanleg, gevaarlijk dicht bij het onacceptabele te geraken. Tot nog toe is de samenleving niet veel wijs geworden van wat het FEP doet en wat de/een regering nog mag doen. De VHP heeft primair aangegeven en gesteld, dat wanneer de regering Bouterse – II niet doet wat wordt aangereikt door ‘FEP’, de besluiten van de partij meer dan duidelijk mogen worden ingewacht. Met Raghoebarsing erbij is men inmiddels bijkans verzekerd, van een zekere waasnevel die nu al wordt opgetrokken. Tot nog toe weet niemand, wat er zal gaan gebeuren en welke maatregelen nu werkelijk kunnen worden genomen. Feit is en blijkt, dat het land compleet vast zit en er geen bewegingen te verwachten zijn. Niet eens een garantiestelling voor het begraven van de Surinaamse mens, is de Staat nog menens af te mogen of te kunnen geven. ‘I na moni, yu no e beri…!’. Hoe heeft men het allemaal in het hoofd gehaald om zo vernietigend bezig te zijn/gaan. Het wordt tijd…, dat Boedhoe, Wijnerman en Rusland strak worden bevraagd, wat er zo mis kon gaan tussen 2010 en 2015. Duidelijk wat de regering Bouterse-I, letterlijk in het meest zichtbare ook deed. Mooie en dure auto’s in de vitrines van handelaren ‘eerstens (ge-)zien’. Weten dat men ze niet kon betalen, maar hebben ze toch afgenomen. Op de pof…, ‘so bun’. En zo ging het bij alles. Vallen voor politieke cosmetica en dingen aanschaffen of beloven, waar men vooraf van wist, dat die nooit betaald zouden kunnen worden. Typische regeringen met een NDP-signatuur en nummerplaat. ‘Nog VIJF jongens…, nog eens VIJF!’. Maar er valt niks meer te vijven…!

– Los. Het blokscenario van DewBaboeram, vanaf 2014 in startblokken dan wel zorgvuldiger als wordingsproces ingericht, maakt zoveel los in onze samenleving, dat er alleen al indringend gesproken kan worden van ‘traumaopwekking’. “The resurrection of malice thoughts and remembrance of devilish whispers…!”. Zoals een mevrouw N.A. die eindelijk aan al haar familieleden, vrienden en samenleving(-en) vertelt, hoe de revo-georiënteerde misdaad haar eerbaarheid zodanig vernietigde(-n), dat ook zij haar ongeboren kind verloor. Confronteert Bouterse daar ook ‘grathari’ op schrift mee. En ze noemt nog meer namen van slachtoffers. Nodigt alle nog verborgen lijken, per ommegaand uit de kast te komen. Misschien ook goed om de namen van de dader(-s) door te geven. Facebook leent zich daar uitstekend voor. En voor veel meer!

– Toegewezen. Politieke partijen zouden plekken zijn toegewezen in de verzameling departementale en verdeelbare ministeries? ‘Holdyourhorses…, bro!’. De mensen die dat beweren of hebben aangegeven, kennen Desi Bouterse niet of maar zeer slecht. Die bepaalt enkel…, op het allerlaatste moment. De mannetjes die driftig kostuumpakken laten naaien, wachthuisjes/vlaggenmasten bestellen en vrouwtjes die bij kledingnaaisters ofwel ‘modistes’ rondhangen (…), kunnen beter ook wat tissues of zakdoekjes bijbestellen. ‘Alcolade on stand-by, hor!’. Wat een land…, wat een hongerige opportunisten. Intussen zegt Dipo, dat De Nationale Assemblee nadere info krijgt, rond kosten voor reparaties en aankleden van de ‘Anthony Nesty’ – Nationale Indoor Sporthal. Is Abrikadabri daar nog mee belast? “Huuuuuh, we fredeyere!”. Misschien dat er ook staatshoofden komen of enkel VP’s en in uiterste geval toegezonden ambassadeurs? Spannend…, baya! Ondertussen vertelt een organisator van De Nationale Assemblee, dat die inauguratie van 12 Augustus 2015, op maximaal 2.7 miljoen SRD is begroot. En dat dan wel aan de zijde van De Nationale assemblée. Aan de zijde van het kabinet van het staatshoofd, is de zaak nog wazig. In de DNA – 2.7 miljoen zit ook de reparatie en aankleding van de sporthal. Ander geluid dan de 17.8 miljoen die initieel werd gelanceerd. Wel alert blijven, beta!

– SEH. Spoedeisende hulp ‘Noord’, kan/zal alleen maar in het Sint Vincentius Ziekenhuis enig recht van bestaan kunnen onderhouden, als de ‘uitgebleven subsidies van Staat’, nog levendig worden gemaakt en overgeboekt naar de operationele gedeelten van deze dienst. Reanimatie van subsidies!

– Balie. Op een overheidskantoor in Noord, stapt men binnen en wordt geconfronteerd met een stevig bemenste balie. Daarachter zitten vier dames. Drie van hen zijn met hun ‘Smart Phone’ bezig te “appen” en de vierde zegt niets. Kijkt de bezoeker ongeïnteresseerd aan. Men vraagt naar een afdeling en er wordt geeuwend gezegd: “Volgens mij zitten ze achter deur zes, hor”. Op deur ‘zes’ wordt geklopt en quadrafonisch geroepen: “Binnen…!”. Zes dames achter drie bureaus. Twee eten…, uit een portie rijstkip en een derde trekt aan een broodje. ‘Moet ik bij U zijn, voor dit en dat…?’. “Meneer hoe komt U daar nou bij…, die afdeling is verhuisd naar de Lachmonstraat”. Volgens gerucht kwamen er 15.000 ambtenaren bij…, de meest recente telling van reeds 47.000? ‘Sranan Panoramiek in paniek’.

– Droga. Op Zanderij werden twee jongemannen, een Surinamer en een Nederlander, aangehouden met cocaïne in hun bezit. Aan de ander zijde van de oceaan, werd het volgende aangemeld. Ter hoogte van Schiphol zijn op de A4 woensdag twee mannen van 28 en 32 jaar aangehouden omdat ze verdovende middelen in hun bezit hadden. In het voertuig van de mannen, werd bovendien een vuurwapen en een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen. Lopende het onderzoek zitten de heren nog vast. De bestuurder kreeg gisteren rond kwart voor zes een stopteken. In de auto vonden agenten een kilo van een poeder dat vermoedelijk cocaïne is, een vuurwapen en een tas vol geld. Onderzoek moet uitwijzen of de stof daadwerkelijk coke betreft en hoeveel geld er exact in de tas zat. Alle aangetroffen goederen zijn in beslag genomen.

– Sport. Zwemster RanomiKromowidjojo heeft donderdag tijdens de WK zwemmen in Kazan, de eindstrijd bereikt op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo vertelde gedoseerd te hebben gezwommen.

– MH370. Een Maleisisch onderzoeksteam, heeft nog meer wrakstukken van een vliegtuig gevonden op het eiland Réunion. Bij de aangespoelde onderdelen zitten een vliegtuigraam en stukken aluminium. Het eerder aangetroffen stuk vliegtuigvleugel is volgens de Maleisische autoriteiten, in ieder geval afkomstig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. De Franse en Australische autoriteiten houden echter een slag om de arm en zijn voorzichtiger met uitspraken over de wrakstukken. Franse onderzoekers die delen van het wrakstuk onderzoeken verklaarden wel dat zij een ‘…zeer sterk vermoeden…’ hebben, dit om een deel gaat van het verdwenen Maleisische toestel.

– ‘Bemre Macho’. De 54-jarige Marcel P. uit Zuidoost Amsterdam, is veroordeeld tot vijftien jaar cel plus dwangverpleging voor de moord op Sabrina Roberts in Venserpolder op 22 juli vorig jaar.De rechtbank in Amsterdam houdt de verdachte verantwoordelijk voor de dood van de 28-jarige Roberts, die met twintig messteken op klaarlichte dag in de binnentuin van de Alfred Doblinstraat om het leven werd gebracht. Bij de behandeling van de zaak werd duidelijk, dat de verdachte zeer waarschijnlijk uit jaloezie handelde. Hij had sinds enkele maanden een relatie met Roberts, maar zij knoopte een verhouding aan met een Poolse klusser die in haar woning aan het werk was. Een voorbijganger die tussenbeide probeerde te komen, werd twee keer door P. in de rug gestoken. Daarna fietste de verdachte volgens getuigen op zijn gemak weg. Toen de politie hem even later aanhield, had hij het moordwapen gewoon op zak. Dat P. twee keer eerder bij een ruzie mensen met een mes heeft gestoken, laat de rechtbank zwaar meewegen in het opleggen van dwangverpleging. Uit eerdere psychologische rapportages blijkt dat de verdachte licht zwakzinnig is. Bij het vonnissen werd er ernstig rekening mee gehouden, dat de verdachte wederom een geweldsmisdrijf zal plegen. ‘Murder they wrote…!’.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXXXI

More
articles