Vat olie zakt tot onder de 50 dollar

De olieprijs is vandaag met ruim 5 procent gedaald. De prijs van een vat Brent-olie zakte voor het eerst in ruim een half jaar tot onder de 50 dollar. Begin mei kostte een vat Brent-olie nog 68 dollar en een jaar geleden was dat nog 115 dollar. Brent is de Europese standaard voor olie en verwijst naar het Brent-olieveld in de Noordzee. De prijsdaling heeft verschillende oorzaken, maar een belangrijke is het Iran-effect. De opheffing van de handelssancties tegen Iran gaat zorgen voor meer olie op de markt. Iran kondigde aan dat het binnen een week de olieproductie met 500.000 vaten per dag kan opvoeren.

Daarnaast verlaagt de OPEC de olieproductie niet en zijn oliemaatschappijen in de VS zijn meer naar schalieolie en -gas gaan boren in de afgelopen weken. Daardoor zal er over een tijdje meer olie de markt opstromen. En vandaag kwamen een aantal economische cijfers naar buiten waardoor men verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie zal verzwakken. Vorige week maakte Shell bekend 6500 banen te schrappen vanwege de aanhoudend lage olieprijs.

More
articles