Sandew Hira verliest vertrouwen in rechtspraak 8 december strafproces

Sandew Hira (Dew Baboeram) meent dat er een verklaring nodig is voor de 8 Decembermoorden waarbij zijn broer John Baboeram samen met 14 mannen andere mannen is vermoord in Fort Zeelandia. Hira zei maandagmiddag tijdens een persconferentie in Residence Inn dat het voeren van een waarheidsvinding de enige juiste manier is om de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Suriname te sluiten.

Hij gaf verder aan dat het 8 december probleem geen juridisch, maar een politiek probleem is. Volgens Hira kan de politie Bouterse niet aanhouden. Het Nieuw Front had dit tijdens hun regeermacht kunnen doen, maar heeft dit niet gedaan. Hira vraagt zich ook af hoe Bouterse gearresteerd kan worden daar een zeer groot deel van het volk achter hem staat. De enige optie is om hem door buitenlanders te laten arresteren indien zijn schuld bewezen is.

Sandew Hira meent dat men al 30 jaar via rechtspraak geprobeerd heeft om tot de waarheid van 8 december 1982 te komen, maar tot op heden is dit niet gelukt. Niemand kan ook garanderen dat de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces in een rechtszaak uiteindelijk de waarheid zal vertellen. “ Er is een verklaring nodig, daar Suriname het recht heeft op de waarheid voor een betere samenleving.” Hira vraagt zichzelf af als er met zijn poging om tot waarheidsvinding te komen, de hoofdverdachte, Desiré Bouterse nu eindelijk zal vertellen wat zich heeft afgespeeld. “Staan we op een punt de waarheid te horen? Staan we voor een historische doorbraak?”

Volgens Hira staan hij en Bouterse aan weerskanten van een rivier die ze moeten oversteken. In geval de waarheidsvinding tot niets leidt, verdrinken we allebei, meent Hira. Hij heeft ook de internationale hulp van Amerika, Nederland en Cuba ingeroepen om zich met deze kwestie te bemoeien, omdat deze landen vanaf 1982 een heel goede band met Suriname hebben. Ook de Surinaamse samenleving moet deelnemen, daar niemand een vluchtverhaal van de hoofdverdachte van het 8 decemberstrafproces moet accepteren. “Ik wil een klimaat creëren dat Bouterse de waarheid gaat vertellen. Het is een risico dat ik neem, maar ik ben niet bang dat iemand mij met een pistool neerschiet. Het is heel belangrijk dat niemand een vluchtverhaal van Bouterse accepteert.” Hira vertelt verder dat hij de komende maanden een moeilijke periode tegemoet gaat. Hij geeft aan dat hij misschien op het punt staat een grote fout te maken door te proberen om achter het antwoord op de 8 decembermoorden te komen.

More
articles