Chinese ambassade bouwt feest met Surinaamse trainees en bursalen

De Chinese ambassade in Paramaribo heeft vrijdagavond een feestje gebouwd met bijna honderd Surinamers die van 2001 tot en met heden een studie of training hebben gevolgd in China. Het was de tweede reünie op dit niveau. De Surinaamse autoriteiten werden vertegenwoordigd door Ellen Naarendorp, directeur Buitenlandse Zaken, en defensieminister Lamuré Latour.
Gastheer ambassadeur Yang Zigang hoopt dat meer Surinamers de komende tijd gebruik willen maken van de jaarlijkse opleidingsmogelijkheden in China. De beschikbare studies en trainingen worden door het Surinaamse Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten gepubliceerd.

Astrid Pavion, werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken, en voormalig student Psychologie in China, noemt studeren in China meer dan gewoon kennis opdoen. Ze heeft tijdens haar masteropleiding veel geleerd over de Chinezen, iets wat veel in-vloed heeft gehad op haar omgang met andere culturen. Ze deelde haar ervaring in een toespraak, waarin ze niet alleen haar dankbaarheid uitsprak voor de studiemogelijkheid, maar ook haar vaardigheid met de Chi-nese taal heeft gedemonstreerd. Ze maakte daarmee veel indruk op zowel de ambassadeur als op de aanwezige Surinamers. Ook Jade Tjon, human resource officer op de Centrale Bank van Suriname, die enkele weken in China heeft doorgebracht, was vol lof over de hoffelijkheid van de Chinezen.
Suriname heeft dit jaar al 100 trainingen, 20 mastersopleidingen en 6 beurzen van de Volksrepubliek China aangeboden gekregen.
Yang Zigang zegt dat er binnenkort 20 landbouwdeskundigen vertrekken naar de provincie Hunan voor trainingen in de hybride rijsttechnologie. De delegatie bestaat uit zowel ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, als van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Daarnaast wacht een groep Surinaamse legerofficieren op een sein om op het vliegtuig te stappen richting China. Ze zullen daar participeren in een serie jaarlijkse seminars en trainingen voor defensiepersoneel en militairen. Voor Latour zijn deze training zeer welkom. Hij ziet op die manier het aantal militairen met een hogere opleiding alleen maar groeien. Bovendien vindt hij dat zijn militairen daarmee een bredere kijk ontwikkelen en een beter begrip en inzicht krijgen voor wat de internationale veiligheid en defensie aangelegenheden betreft. In een dankwoord aan Yang Zigang, zei Latour dat Defensie Suriname de ‘One-China Policy’ van het Aziatisch land ondersteunt. Hij sprak ook zijn waardering uit over de bijdrage die China door middel van de beurzen en trainingsmogelijkheden levert aan de toename van de vaardigheid van zijn personeel. ‘U bent een echte vriend van Suri-name’, aldus Latour. De am-bassadeur vertrouwt erop dat elke Surinamer die een studie of training krijgt in China, op de een of andere manier bijdraagt aan de ontwikkeling van het land en meehelpt aan de versterking van de bilaterale betrekkingen en praktische samenwerking tussen Suriname en China.

More
articles