Suriname moet nieuwe klimaatorde accepteren

Suriname moet nu eens de nieuwe klimaatorde gaan accepteren en anticiperen op hetgeen dit met zich meebrengt. Dit stelt professor Siewnath Naipal naar aanleiding van de hevige rukwinden die zich gistermiddag voornamelijk op Zorg en Hoop hebben voorgedaan. Naipal, hoogleraar Klimaat en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, verwacht dat dit fenomeen in de toekomst met nog meer hevigheid zal toenemen. Hij somt als redenen de klimaatverandering, opwarming van de aarde en ontbossing op. “Wij moeten met zijn allen klimaatverandering serieus gaan accepteren. Het is een lange termijn ontwikkeling, dus moet alles daarmee gekoppeld worden”, aldus Naipal. Hij benadrukt echter dat ook het menselijk handelen een grote rol speelt.

Naipal: “Het probleem is dat wij als mensen de gewoonte hebben om dingen te doen zoals wij dat in het verleden gedaan hebben. We moeten gaan naar nieuwigheid, de nieuwe klimaatorde accepteren en daarop anticiperen.” Volgens de hoogleraar is de wet van de dynamica (2de Wet van Newton) nu de grote uitdaging voor de regering en voor elk ander. Hij wijst erop dat Suriname dit jaar al heel veel schade heeft geleden door natuurverschijnselen als rukwinden en stormen. Naipal meent dan ook dat wij onze bouwstijl moeten gaan veranderen. “Het voldoet niet meer onder zulke omstandigheden. Je ziet dat daken die op de een of andere manier zijn vastgetimmerd, gewoon wegvliegen. Er moet een andere bouwstijl komen.” De hoogleraar merkt op dat vooral woningen die 10, 15 jaar of ouder zijn, schade lijden.

Hij merkt weinig schade bij nieuwe gebouwen. Een achterhaalde bouwstijl of het aanpassen van onze bouwstijl, is echter slechts één van de parameters. De schade die rukwinden met zich meebrengen, wordt vaak ook door mensen in de hand gewerkt. “Hoge bomen vangen veel wind”, zegt Naipal letterlijk. “Als er niets is om de wind op te vangen, dan heeft zij vrij spel”. De deskundige wijst hiermee op de gevolgen van niet alleen de grote ontbossing, maar ook het feit dat in Paramaribo bomen niet worden teruggeplant. De hoogleraar pleit daarom ook voor een goede monitoring op dit stuk.

Naipal: “Wind wordt afgebroken door bos en bomen, die daarmee kleine huizen beschermen.” Volgens Naipal is hetgeen zich gisteren heeft voorgedaan kenmerkend aan het begin van de kleine regentijd en het eind van de grote regentijd. Deze rukwinden zijn meestal gebaseerd op geïsoleerde buien. Het gaat dan om wolken die zich heel hoog kunnen ontwikkelen en binnen de kortste keren een neerwaartse beweging maken. Dit gaat dan met heel veel wind en hevigheid gepaard. Naipal wijst erop dat er altijd een verband bestaat tussen deze geïsoleerde buien, hevige regens en hevige winden. Winden ontstaan ook door verschil in verhitting van de aarde en verschil in druk, waardoor hevige rukwinden als gisteren zich niet op elk moment in het jaar kunnen voordoen. In de grote droge tijd is de atmosfeer stabiel en is er geen verwachting van hevige rukwinden. Wel zou het kunnen gebeuren dat Suriname geraakt wordt door de start van een voorbij de kust razende orkaan.

Naipal zegt dat wij ons volgens de traditionele berekening nu aan het eind van de grote regentijd bevinden, welke half augustus zou moeten eindigden. Dat er door sommigen over een kleine tornado werd gesproken, is volgens de hoogleraar iets te ver gezocht. Naipal praat liever over een “regen outburst” en “windhozen die met veel hevighed naar beneden kwamen.” De klimaatdeskundige benadrukt dat wij in Paramaribo vrij spel van de natuur kunnen blijven verwachten, dit omdat Suriname te maken heeft met een open zee waarbij de verschillen tussen de temperatuur van land en zee groot zijn. Dit brengt een hogere ontwikkeling van buien met zich mee en zorgt ervoor dat zulke situaties Paramaribo inderdaad tot “risico gebied” maken. Naipal wijst er echter meteen op dat behalve in Paramaribo en Commewijne, zich in het verleden ook hevige rukwinden hebben voorgedaan in Nickerie en het zuiden van Suriname. “Enerzijds moeten we zaken statistiek bekijken, maar anderzijds doet het zich vaker voor in het noorden dan in het zuiden”, aldus Naipal die zegt dat de wind in het zuiden niet zover doordringt doordat daar meer bomen en bos zijn.

door Roy Bruce

More
articles