Muntslag verliest hoger beroep uitleveringszaak

Er staat in principe niets meer in de weg van de uitlevering aan de Verenigde Staten van Amerika (VS) van Edmund Quincy Muntslag, de Surinaamse zakenman en drugkompaan van Dino Bouterse. De rechters die het hoger beroep behandelden op Trinidad & Tobago, Alice Yorke Soo-Hon, Prakash Moosai en Rajendra Narine, hebben via hun vonnis duidelijk gemaakt, dat alle zes gronden van het beroep die werden aangevoerd door Muntslags advocaat Keith Schotland zijn verworpen. Dit maakt nu de weg vrij voor Muntslags uitlevering, tenzij de Surinamer er voor kiest het besluit van de rechters aan te vechten in de Privy Council.

Het Hof oordeelde in zijn uitspraak dat de VS niet gefaald had in zijn plicht om tijdens de hoorzitting openheid van zaken te geven over alle relevante feiten. Rechter Narine voegde er ook aan toe, dat Muntslag geen bewijs aanleverde met betrekking tot de manier waarop hij werd gearresteerd, met name het gebruik van beknelling en bedrog, noch kon hij zoals hij eerder beweerde, aantonen dat zijn uitlevering ingegeven was door een politiek motief of dat zijn uitlevering aan de VS een onrechtvaardig en een onderdrukkend karakter zou hebben.

Muntslag wordt vastgehouden in een zwaar bewaakte gevangenis in Golden Grove, Arouca. Hij vecht sinds zijn aanhouding eind augustus 2013 in Port of Spain (Trinidad & Tobago) zijn uitlevering aan. Muntslag wordt verdacht van deelname aan een complot om 5 kilo cocaïne naar de VS te smokkelen. Rechter Marcia Ayers-Caesar heeft een verzoek van zijn verdediging om hem in vrijheid te stellen, begin dit jaar afgewezen. De verdachte probeerde dat besluit in hoger beroep terug te draaien, zodat hij alsnog kon vrijkomen, althans dat hij niet zou worden uitgeleverd aan de VS. Die poging is mislukt en rechter Charmaine Pemberton had eerder al het besluit van Ayers-Caesar juist opnieuw bekrachtigd.

Muntslag werd in augustus 2013 kort na aankomst op Trinidad door een speciale politie-eenheid aangehouden in de Trincity Mall. Zijn medeverdachte Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president, werd in dezelfde periode aangehouden in Panama. Het ziet er naar uit dat de VS zal slagen in zijn voornemen om ook Muntslag zelf te kunnen berechten. Bouterse junior werd wel uitgeleverd aan de VS. Ondertussen zit Dino een gevangenisstraf van 16 jaar uit. Hij was aangeklaagd voor drugshandel en terrorisme. De Surinamer heeft een deel van de beschuldigingen bekend. De presidentszoon, die na zijn arrestatie in Panama eerst was aangeklaagd voor drugssmokkel en het hanteren van een vuurwapen ten tijde van een drugsdelict tussen 2011 en augustus 2013, hoorde naderhand ook dat hij zich moest verantwoorden voor steun aan de in Libanon gesitueerde militante beweging Hezbollah, die door de VS als een terreurorganisatie wordt beschouwd.

More
articles