Ongeveer vijfduizend moslimbroeders en zusters zijn gisterochtend op het Onafhankelijkheidsplein samen gekomen voor het Nationaal Eid Gebed ter afsluiting van de heilige vastenmaand Ramadan. Het Eidul Fitr feest is daarna in de moskee en met familie en vrienden gevierd. Imam Giovanni Paloeng, voorzitter van het Nationaal Ied Comité Suriname (NICS), schat het aantal opgekomen gelovigen aan de hand van de uitgedeelde snackpakjes. Aangezien niet iedereen zich aanmeldt voor de lekkernijen, kan gesteld worden dat het aantal aanwezigen zelfs hoger ligt. De gelovigen hebben zich niet laten afschrikken door het slechte weer. Het NICS heeft de hele nacht doorgewerkt om het plein voor te bereiden op het gebed. Te elfder ure moest het preekgestoelte worden verplaatst, omdat juist dat deel van het plein onder water lag. Al heel vroeg in de ochtend stroomden moslims naar de gebedsplek, spreiden eerst een dekzeil, of een plastic mat voordat ze hun gebedsdoek daaroverheen legden. Imam Ali Arifin leidde de bijna 5.000 geloofsgenoten in een lofzang als voorbereiding op het gebed, waarin Abu Muhktar Marshall Amatdanom voorging.
De ceremonie werd bijgewoond door onder meer de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, tevens vicepresident-elect Ashwin Adhin, Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken en collega Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken. Paloeng zegt dat hoewel het weer in Suriname slecht was gedurende de nacht en de maan wellicht moeilijk te spotten was, Surinaamse moslims het vasten in de ochtend hebben gebroken en het feest hebben gevierd. Om de Ramadan af te sluiten, moeten gelovigen de nieuwe maand aan de hemel hebben gezien. De Surinaamse Moslim organisaties zijn verenigd in een internationale vereniging van moskeeën, die afstemmen hoe de waarneming moet geschieden. Op die manier hoeft niet elke moslim de maan te hebben gezien, en hoeft die niet vanuit elk land te zien te zijn. De waarneming is vastgesteld door een vergadering van gewaardeerde vooraanstaande geestelijke leiders in Saoedie-Arabië. Was de maan niet waargenomen in de nacht van donderdag op vrijdag, dan zou het feest met een dag zijn verschoven naar vandaag. Moslims onthouden zich tijdens de vastenmaand tussen zonsopkomst en zonsondergang van voedsel en drank en laten daden na die een negatieve invloed kunnen hebben op de zichzelf en zijn/haar naasten. Ook seks behoort tot het pakket van activiteiten dat wordt nagelaten tijdens het vasten. Het vasten wordt dagelijks na zonsondergang verbroken met het nuttigen van de iftar, het avondmaal tijdens de Ramadan.
Volgens de islam leert vasten de mens om zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens om de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Moslims brengen de Ramadan vaak heel sober door. Ze ontwijken conflicten, vermijden feesten, zijn zwijgzaam en zijn zeer behouden.