IJskoude relatie met Bouterse, militair ingrijpen nodig in ’82

Ed Nijpels:

De bekende Nederlandse politicus,  voormalig minister en burgemeester drs. Ed Nijpels, heeft gistermiddag tijdens een exclusief interview met De West aangegeven dat hij na de moorden in december 1982, sterk gelobbyd heeft voor militair ingrijpen van Nederland in Suriname. Nijpels, die op persoonlijke titel sprak, vindt het onverteerbaar dat Bouterse herkozen is als staatshoofd. De ex-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, pleit voor een ijskoude relatie op staatsniveau . Hij memoreerde dat hij in de donkere periode in december ‘82 fractieleider was van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), welke conservatief-liberale politieke partij toen met het Christen-Democratisch Appèl (CDA) het kabinet Lubbers I vormde. Met vicepremier en partijgenoot Gijs van Aardenne, was Nijpels een sterk voorstander van Nederlands militair ingrijpen in Suriname. Binnen de partijtop en in kleine topkringen was er hierover overleg gevoerd, echter heeft het nooit tot een groot debat geleid. “Het is niet gebeurd uiteindelijk, het kabinet heeft om allerlei redenen niet durven ingrijpen”, verduidelijkt de voormalig politiek leider van de VVD tegenover De West. De krant confronteerde Nijpels in dit verband met eerdere onthullingen dat dergelijke plannen geschrapt werden, omdat de Nederlandse regering het risico toen te hoog vond voor de Nederlanders en burgers in Suriname.

Nijpels: “Ik ben ervan overtuigd dat 150 commando’s in Suriname onmiddellijk een eind hadden gemaakt aan het hele regime. Als je met getrainde troepen uit Nederland komt, denk ik dat er geen schot was gelost en de overgang naar een ander regime vreedzaam had kunnen verlopen.” De gewezen commissaris van de koningin van Friesland vindt het onverteerbaar dat het Bouterse gelukt is zijn presidentschap te prolongeren. Hij heeft Mark Rutte, huidig Nederlands premier en politiek leider van de VVD, kenbaar gemaakt, dat Nederland een ijskoude relatie aanhoudt met het kabinet Bouterse. Naar aanleiding van de aangenomen gewijzigde Amnestiewet, schraagt hij Rutte in zijn beleid om geen felicitaties over te brengen aan Bouterse en de diplomatieke betrekkingen te beperken tot het hebben van ambassadeurs, maar verder geen intensieve bilaterale samenwerking. Nijpels prefereert rechtsstreekse steun aan de Surinaamse bevolking, hoewel hij wel erkent dat dit ingewikkeld is. Hij benadrukt echter dat Bouterse gezien wordt als hoofschuldige in de December-moorden en tot elf jaar veroordeeld is in Nederland vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel. Naar zijn mening is de aanname van de Amnestiewet ronduit een schande. Nijpels: “Als jurist zeg ik dat er een rechtsgang had moeten plaatsvinden.”

EVALUATIE KABINET BOUTERSE-I

De VVD-topper vindt dat de verkiezingsuitslag aantoont dat Suriname wel een stap heeft gezet in het tot het verleden laten behoren van de etnische verdeelheid, echter is het tragische dat het juist  Bouterse is geweest die hiervan heeft geprofiteerd. Met betrekking tot de afgelopen vijf jaar Bouterse, stelt Nijpels: “In alle objectiviteit moet je zeggen dat Bouterse een aantal dingen heeft gerealiseerd. Als ik kijk naar grondbeschikkingen, als ik kijk naar volksgezondheid en naar scholen, dan heeft hij in alle objectiviiteit een aantal goede dingen gedaan voor het land. Daar doe ik ook niks van af, maar overigens was het allemaal wel ten koste van de staatkassschuld. Dat betekent dat het land bankroet is. Er is een overheidsschuld van SRD 6 miljard, ik zie nog niet in hoe je dat overheidstekort wegwerkt”, aldus Nijpels.

More
articles