Manoelzinho riskeert 280 jaar celstraf

De beruchte Braziliaanse bendeleider Ferreira Manuel Moura, alias Manoelzinho (28), die letterlijk dood en verderf zaaide in Suriname en Frans-Guyana, riskeert een uitzonderlijk hoge gevangenisstraf van tussen de 112 en 280 jaar. De geweldenaar heeft aan het hoofd gestaan van een gewapende bende die vooral het binnenland van de twee buurlanden terroriseerde, totdat hij eind juli 2012 op zijn vlucht voor de Franse justitie werd aangehouden in de noordelijke Braziliaanse stad Macapá. Hij wordt door de Fransen verantwoordelijk gehouden voor zeker zeventien moorden: vijftien goudzoekers, twee militairen.

De bendeleider heeft een bekentenis afgelegd en de verantwoordelijkheid voor wat betreft de moord op de militairen op zich genomen. Het is onduidelijk of hij ook de verantwoordelijkheid op zich neemt van de overige moorden die de bende op zijn conto heeft. Ook de verdachte Ronaldo Silva Lima, alias Brabo, die samen met Manoelzinho en een vrouw werd gearresteerd, riskeert een celstraf van meer dan 100 jaar. Braziliaanse media deden deze week verslag van het strafproces en de Frans-Guyanese collega’s pakten graag uit met het nieuws over hun harde aanpak van Manoelzinho, de schurk.

Maar de Braziliaan en zijn bende hebben ook in Suriname een spoor van bloed achtergelaten. De toen nog amper 24-jarige Manoelzinho, heeft op 21 juni 2012 zijn landgenoot Antonio Gomes de Arroyo (53) vermoord in de Masonstraat, een zijweg van de Tourtonnelaan in het noorden van Paramaribo. De jonge crimineel zou samen met een andere man het slachtoffer vanuit zijn logeeradres naar de straat hebben gesleept en hem vervolgens met enkele schoten hebben gedood. Zijn zogenaamde `Bende van Dorlin’ heeft in januari van dat jaar in de buurt van Benzdorp (Zuidoost-Suriname) het vuur geopend op een eenheid van het Korps Politie Suriname (KPS). De politie beantwoordde het vuur en de bendeleden vluchtten het bos in. Op dat moment was er nog geen verband gelegd tussen de moord aan de Masonstraat en de gewelddadige activiteiten in het binnenland van Suriname en Frans-Guyana. Manoelzinho wordt noch voor de moord in Paramaribo, noch voor zijn andere criminele activiteiten in Suriname berecht.

De Surinaamse politie wist zelfs drie bendeleden aan te houden. Hoewel De West toen al gewag maakte van het verband tussen de verdachten en de activiteiten van de bendeleden, en de Franse autoriteiten een beroep op het KPS hadden gedaan, liet de politie de verdachten lopen. Toen De West naderhand met het afschrift van een poster uit Frans-Guyana op de proppen kwam waaruit viel op te maken dat belangrijke verdachten in vrijheid waren gesteld, was het al te laat. Precies een week na de moord in Paramaribo, op 27 juni, was het raak in Frans-Guyana. Cayenne stuurde een legereenheid per helikopter naar Dorlin in de omgeving van de grensplaats Maripasoula (Frans-Guyana), omdat de plaatselijke veiligheidstroepen niet opgewassen bleken tegen een gewapende bende. Toen de helikopter naderde, werd die onder vuur genomen door Manoelzinho en zijn legertje. Het resultaat: twee doden (korporaal-chef Sébastien Pissot en adjudant Stéphane Moralia), enkele gewonden en een beschadigde helikopter.

De Fransen zetten alle beschikbare manschappen in voor de jacht op de bendeleden. De bende wist echter te ontkomen door de moeilijkste routes te pakken in het bosrijke achterland van Frans-Guyana. Uiteindelijk lukte het Manoelzinho om samen met een vertrouweling en een jonge vrouw de grens naar Brazilië over te steken. Hij viel op 27 juli in Macapá in handen van het paramilitair Braziliaans arrestatieteam Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE). Het trio had de aandacht getrokken na een feestje in een hotel de nacht tevoren, waarop hij zijn 25ste jaardag en zijn vrijheid had gevierd. De vlucht had een maand geduurd.

Over Manoelzinho, zei luitenant-kolonel Jean-Michel Lacan, commandant van de Franse gendarmerie in Overzeese Gebieden alsook adjunct-officier belast met justitiële politiezaken, destijds aan De West dat volgens analyses van de Franse politie, Manoelzinho aan het hoofd heeft gestaan van een zeer gewelddadige en goede bewapende tienmansbende. “Het is de meest gewelddadige bende waar de gendarmerie ooit te maken mee heeft gehad”, aldus Lacan.

Lacan onthulde ook aan de krant dat dat de bende in Paramaribo, behalve de beruchte moord in mafioso-stijl in de Masonstraat, ook verantwoordelijk is voor een inbraak in Suriname. Die inbraak is echter, net als veel van ’s mans wandaden in het binnenland, niet geregistreerd bij het KPS.

Ondertussen hebben de Braziliaanse autoriteiten Manoelzinho op 24 december 2014 overgeplaatst van de gevangenis waar hij werd vastgehouden naar een nog strenger bewaakt detentiecentrum in het zuiden van Brazilië. De gevangenisdirectie vond hem te gevaarlijk worden in zijn eerdere onderkomen, omdat de overige gevangenen hem als een held beschouwden.

More
articles