Justitia Pietas Fides MMDCCCIV

– Door! “We moeten na dinsdag door…, hor!”. Desnoods met kwakzalvers, verkrachters, coupplegers, dieven en/of moordenaars. De opvatting van hedendaagse plebejers en vooralsnog moeizaam te civiliseren proletariërs. Of dat allemaal nou wel/niet in het ook nog mis te interpreteren verenigings- of staatsrecht voortkomt…, we moeten door! Desnoods bij acclamatie en ‘hiep hiep hiep…’. Het wordt echter de hoogste tijd, H.L. Da Costa zijn wijzer woorden zeer gemotiveerd op te volgen. Zegt het voort, zegt het voort…! Ook aan het opnieuw belazerde of nog te belazeren nageslacht. Want die zieltjes zijn al, geraken nog of worden uiteindelijk onweerlegbaar de klos van wat zich nu weer voordoet.

– Reinheid. “…PALEIZEN ZELFS ZIJN ENKEL SCHOON…, ALS VRIENDSCHAP HEERST IN ALLE HOEKEN, RICHT U HIERNAAR…, WIE HET OOIT VERGEET…, KAN ELDERS ZIJN VERPOZING ZOEKEN…”. Profetieën van een: H.L. Da Costa. Het opvolgen, voor de geciviliseerde mens, hoegenaamd meer dan waard.

– VHP. De leiding van de Verenigde Hervormingspartij (VHP), heeft bij monde van voorzitter Chan Santokhi op de maandagmorgen aangegeven, geen presidentskandidaat of vicepresidentskandidaat in te zetten bij de aankomende ‘meting’ in De Nationale Assemblee. Daarmee kan de NDP het dus ‘freewheelend’ doen. Of ABOP en Pertjaja Luhur nog iets aan chips willen inzetten, zal in de loop van de inmiddels oplopende dagen, bekend worden. Wat zich wel weer stevig ontwikkelt, is dat Suriname verworden geraakt tot een ‘enig en paarsig landsbestuur’. Gelijkschakelend met wat onder meer Chávez in Venezuela bij mekaar wist te hamsteren. De gevolgen daarvan, zijn inmiddels mondiaal bekend. Geeft ook direct aan, wat een tijd- en vermogensverlies er voor Suriname op komst is of al staat. Gelukkig heeft men te maken met een veel kleinere economie. Maar men had intussen ook mensen in de ernstig verziekte Surinaamse politiek waargenomen, die een loop naar de Verenigde Volkvergadering ‘een kostbare zaak’ gingen vinden. Geen enkel probleem. Overigens, een democratisch recht om die mening erop na te houden en meteen een handdoek in de ring te willen zien vallen. Ook grondwettelijk correct. Moet men maar als rationeler denkende weer gaan zitten wachten, totdat ‘paars’ het land bij een totaal ongewenste herhaling, in een zodanige positie manoeuvreert, dat versnelde afgang/-tocht van het allergrootste aan volksvijandig fenomeen, accelererend wordt ingezet en de vermogensarmen in het bestuur spoorslags zullen/mogen omvallen. Ook dat zal gelukkig en overwegende de kosmos, al niet langer dan nodig duren.’Time will tell…, everything in time’.

– ‘Kot banti’. Eens werd er een weg naar het zuiden aangelegd. Prachtige weg werd door de Alcoa/Suralco aan Suriname overgedragen…, met daaraan enkele indringender voorwaarden verbonden, ter zake behoud van breedte en toegankelijkheid tot de parallelle hoogspanningsnetwerken. Uitvloeisels van de duurzamer ‘Brokopondo Overeenkomst’. Wat is er van die weg Paramaribo – Paranam overgebleven? Wat staat van de voorwaarden nog overeind? Straks helemaal niets meer. De weg is compleet kapotgereden. Gevolgd door het voormalige Pad van Wanica, de Indira Gandhi-, de J.F. Kennedy- en nu ook de Martin Luther Kingweg. De drie wegen naar het zuiden, houden met elkaar het kampioenschap “Uitstulping, Gatdiepte & Inzakking”. Meursweg en Zanderij-Phedra trachten nu al te evenaren. Net zoals de zo vernoemde “revojaren…”, mag men zich opmaken voor nog erger. Overal langs de wegen, megaoverladen hout-, zand- en grintopslag- ofwel de overslagplaatsen. Geen gezag en geen beleid. De erfenis van een regering Bouterse 2010-2015. Verschil gezien tussen Moederdag jl. en het heden…, van de weg Powakka – Redi Doti of die naar Overbridge? Juist ja! Nog zo eentje, in criminele verwording.

– Dolle disndag. Op dinsdag 07 juli 2015 zal De Nationale Assemblee in nog ultiem paarser verband, de datum vaststellen, dat men kandidaten ontvangt –voor het presidentschap en vicepresidentschap– om dan over te gaan tot een stemming, waarvan de uitslag al weken van te voren vastligt. Heel gewoon, doordat uit moverende redenen men een ‘politiek over-/beladen contest’ niet aangaat of aandurft.

– Contest. Inderdaad nog zo’n genaderd, genaast en herschreven ‘politiek contest’, waarbij het Openbaar Ministerie zich blijkbaar door zogenaamde en meer corrupte politici of misschien veel erger, deed intimideren om het 08 December 1982 strafproces, geordonneerd door het Hof van Justitie in het jaar 2000, een zijweg/-spoor op te drijven. Nu in Juli 2015 is het genoeg geweest, voor de nabestaanden en nog levende slachtoffers van gore leugens, bedrog, innuendo, insinuaties, achterklap, dreigmachinaties en platte moord op hun onschuldig verklaarde, gebleken en gebleven geliefden. Opnieuw naar het Hof van Justitie om dwingend het Openbaar Ministerie tot vervolging van taak en taakstelling, te bewegen. Daarvoor wordt dat instituut, immers uit belastingmiddelen op gehouden. Nogmaals! Het Hof van Justitie heeft in 2000, onderzoek en vervolging gelast van de politieke moord op 15 burgers-/ingezetenen van de Republiek Suriname. Voorbedacht en ge-pland. Op verzoek van nabestaanden en een stevig aantal maatschappelijke groeperingen en organisaties, werd de zaak toen door de procureur generaal in gang gezet. Forensische opgravingen van stoffelijke resten, waarna uiteindelijk de dagvaarding en start van een degelijk voorbereid strafproces. Hoewel de ontspoorden vanzelfsprekend de voorziene gedraging…, enkel een aantal perverterende waarheidscommissies prefereerden. Zien wat het nu alweer na 33 hele jaren wel wordt. Of uitlokkers en moordenaars, vrij rond mogen blijven wandelen in de Republiek Suriname…, of helemaal niet! Inmiddels zogenaamd ‘vrij van vervolging en straf’, waardoor men zich achter een politieke boom kon gaan verschuilen met uiteindelijk een geordonneerde amnestiepaskwil, georkestreerd en ook nog uitgebracht, door het meest corrupte aan politici en parvenu’s die dit land ooit heeft mogen kennen dan wel meemaken.

– Pervers rabiate hartstocht. ‘Winston, wi boi yere…’. Zo noemde Winston W., hoofd van het wetenschappelijk bureau van de NDP, Santokhi in april 2012, de “schoothond van politiek Den Haag…”. Hij vertelt nu weer echt niet alles, beta! Het allereerste breukvlak wat zich echter in het Frontale voordeed, was dat Winston geen ‘directeur der belastingen’ kon of mocht worden. Daarna een aantal gezochte redenen om dan nu –eindelijk na veertien hele jaren– de doden die zich niet kunnen verweren, doldriest te bespreken en evenzo als “Dolle Winsie” een mes te trekken en in de weke rug te steken. Of gericht tussen niet meer bestaande en dus virtueel geraakte pitten te trappen. Maar het is goed…, dat dit aan leugenachtige ‘trilala’ allemaal gebeurt. Als voorbeeld voor de jeugd. Dan weet ieder beschaafd mens, wat eigenlijk in de geest van de ‘make shift’ NDP-er Winston W., allemaal rondwaart en intussen strak is verkankerd. Hoort nu echt thuis, bij en in de paarse partij. Sectieafdeling drie, paviljoen S-vijf. Wetenschappelijk, ‘tap na dek’. Denkend aan de jeugd van Suriname, het volgende aan voorbeeld. Een markant figuur, welke rabiaat verworden, spuugt in de put waaruit deze veel te gulzig eens gedronken heeft. Waarna veel triester, machtbeschonken en compleet verward geraakte. Uitspraak van de week: “Zoals het ouders betaamt om bij het sterfbed van hun kinderen aanwezig te zijn, sta ik vandaag aan het politieke sterfbed van de Surinaamse Partij van de Arbeid”.
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/07/04/ingezonden-bij-het-politieke-sterfbed-van-de-surinaamse-partij-van-de-arbeid/#ixzz3f7wAVAZ0 https://www.youtube.com/watch?v=PM3bCcBiuXA http://gfcnieuws.org/mislukte-politicus-winston-wirth-zoekt-aandacht/

– ‘Briefing na brief’. BEP/DOE/Sapoen-Chitan sprongen direct. Gaat de VHP nu indirect? Voordeel van de twijfel ofwel ‘benefit of the doubt’? Geloofwaardigheid blijft echter altijd nog, de allerbelangrijkste troef. Gelukkig zal/kan Santokhi, gegeven zijn historische inspanningen/uitspraken/waarden/normen…, de uitmuntende verkiezingscoördinaties en daaropvolgend een V7-resultaat, op 25 Mei 2015 van meer dan 100.000 stemmen, zich maar moeilijk in de luren laten leggen, wil die een politiek doodvonnis niet zelf ondertekenen. De VHP zal na de maandagmorgen en het dan gehouden ‘overleg’ met de NDP-leiding, op basis van ‘een vervattend briefschrijven’ vanuit de paarse partij, waarin wenselijkheden van de oranjerode partij mogen/zullen worden verwerkt, de achterban omstandig inlichten en aanhoren of men een verkiezing van Bouterse / Adhin, als staatshoofd respectievelijk secondant zal ‘ondersteunen’? Let nu goed op…! Over dat cruciale aspect en onbeperkt indringende vraagstuk, schrijft Starnieuws op maandag 06 Juli 2015 om 11.22 uur, het volgende aan (website-)concept…, in een excerpt: ‘Op basis van de brief en het gesprek van vandaag zullen de structuren van de partij beslissen of de presidents- en vicepresidentskandidaat van de NDP zullen worden ondersteund…’. Tot zover een stukje Starnieuws, in: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30108

– Terugroepen. Het terugroepen van Chitan en Sapoen…, nu ook als wederrechtelijk toegetreden leden van de assemblee? Duo welk hoogverraad binnen V7 en later ook bij PL pleegde, is nu in juridisch vaarwater en rechterlijke molens beland. De vraag blijkt/blijft nu, of de politiek weer nadrukkelijk invloed zal proberen uit te oefenen, op gerechtelijke beslissingen/-sluiten, buiten elk aanvaardbare norm van de Trias. Goed opletten wat er dan in civiel gebeurt. Ontvankelijk/niet-ontvankelijk? ‘That’s the whole damn question!’.

– ‘Go’. De uitzonderlijk brutale thesaurier van Griekenland Yanis Varoufakis is afgetreden, na zijn onbeschaafde uitspraken in een Spaanse krant, richting mondiale instituties die trachten het monetair economische evenwicht te handhaven. Euclid Taskaloyos is postreferendum, wat gunstiger uitviel voor een zittende Griekse regering, inmiddels benoemd en beëdigd. De gevolgen van het referendum en het knallend aftreden van Varoufakis, resoneert nog na in de meeste financiermonopolyen.

– Guyana & Caricom. De Caricom-lidlanden hebben zich onvoorwaardelijk achter Guyana gesteld, in het herrezen grens- en maritiem conflict met Venezuela. http://www.caribbeannewsnow.com/index.phphttp://www.stabroeknews.com/2015/news/stories/07/05/caricom-in-solidarity-with-guyana-over-venezuela-row-barbados-pm/ http://www.stabroeknews.com/2015/news/stories/07/06/caricom-calls-on-caracas-to-adjust-maritime-decree/ http://news.yahoo.com/caricom-pledges-support-guyana-dispute-venezuela-030527390.html

Justitia Pietas Fides MMDCCCIV

More
articles