Patko is geen ‘badman’ meer

Soms lijkt het alsof de tijden voorbij zijn waarin achterbuurten zich ontwikkelden tot ghetto’s. Het geld rolt in het land. Toch mag niet vergeten worden dat er ook een andere kant is. Ook Suriname heeft z’n achterbuurten waarin er sprake is van geweld, armoede en slechte huisvesting. The ghetto is voor sommige jongeren iets om trots op te zijn. Ze prijzen het aan alsof het een groot feest is. Daar wil reggaeartiest Patko met het uitbrengen van zijn nieuwe single ‘Why a badman’ in Suriname verandering in brengen. Deze zomer komt hij uit met deze nieuwe single.

Reggaeartiest Patko, nu woonachtig in Grenoble in Frankrijk, groeide op als Patrick Josafath in Acarouny in Frans-Guyana samen met zijn Brits-Guyanese stiefmoeder en een Surinaamse vader. Zijn vakanties en zijn weekends bracht hij door in Suriname, waardoor hij altijd een sterke band met Suriname onderhield. Het opgroeien tussen diverse culturen zorgde ervoor dat hij zich vele talen eigen maakte. Zo spreekt Patko naast het Sranan, Frans en Engels, ook enkele Caribische talen.

Op z’n twaalfde begon hij met muziek maken en leerde verschillende instrumenten te spelen, waaronder de gitaar, keyboard en de bas, zijn favoriete instrument. Muziek kreeg hij met de paplepel mee van zijn ooms dj Paul Intro en Imro, die hem de intstrumenten leerde bespelen. Zijn opa was banjospeler. Met de komst van vluchtelingen uit Suriname kwam Patko ook in aanraking met traditionele bandjes. Ondanks deze muzikale invloeden, bleef reggaemuziek hem van kleins af altijd omringen. Hij zegt dan ook dat reggae hem heeft gekozen en niet andersom.

Patko is geen nieuwkomer en heeft al vele hoogtepunten bereikt in de muziekindustrie. Zo boekte hij vele successen als producer voor de zanger Shabby en te-kende voor de op een na grootste platenmaatschappij in Europa, Wagram. Als producer maakte hij verder ook muziek voor internationale artiesten als Colonel Reyel, Takana Zion, Lyricson, Zamunda, Turbulence en Kanaga.

Nu is het de beurt aan Suriname. Patko vindt het belangrijk dat Suriname, het land van zijn ouders en familie hem ook kent. In Frankrijk en Europa weet men wie hij is, maar hij vindt het belangrijk dat Suriname weet dat hij er is en dat men trots kan zijn op hem als Surinamer.

Het nummer ‘Why a bad man’ gaat over het feit dat het soms makkelijker lijkt het foute pad te kiezen in moeilijke tijden. Snel geld verdienen, ook al zijn er risico’ s aan verbonden. Die risico’s zijn echter vaak niet te overzien. Jongeren moeten in zichzelf geloven om een mooiere toekomst te kunnen zien. Hij heeft het nummer opgenomen samen met de getalenteerde gitarist en beatmaker Jococco. De videoclip van het nummer is geschoten in het ghetto van Jamaica, waaronder August Town.

‘Why a badman’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. Patko heeft in zijn jonge jaren geleefd als een echte rude boy en dacht toen dat het nodig was om een gangster te zijn om maar iets voor te stellen in het leven. Dat heeft hij nu achter zich gelaten. Het leven is geen spelletje, het is allemaal echt en het leven is te kort. We moeten één zijn en zorgen voor elkaar. Het leven gaat over liefde en een goed voorbeeld zijn voor nieuwe generaties. Jongeren hebben positieve boodschappen nodig. Het leven van een gangster duurt maar kort. Weinig gangsters kunnen hun leven nog navertellen aan hun kleinkinderen. We hebben een sterke, intelligente natie nodig.

De reacties op ‘Why a badman’ vanuit Frankrijk zijn overweldigend. Het feit dat hij als Surinamer naar Jamaica is gegaan en met een lokale regisseur een video heeft geschoten, werd erg gewaardeerd. Daarnaast sprak de boodschap velen aan. Hij kreeg zelfs een verzoek van dj Vadim, een grote dj in Europa, om samen te werken.

Patko heeft meer voor Suriname in petto ! Zo komt zijn nieuwe album ‘Maroon’, een ode aan zijn voorouders, in oktober tegelijk in Suriname en Europa uit. Op het album zullen er verschillende muziekstijlen en talen worden gecombineerd, zoals hip hop, roots reggae en Afrikaanse muziek. Er zullen onder andere grote namen als Dean Frazer, Stone Strickland, Fantan Mojah en Joggo aan meewerken. Blijf dus op de hoogte via zijn Facebookpagina en zijn website www.patkomusic.com.

More
articles