Faculteit der Medische Wetenschappen in transitiefase

De Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname bevindt zich in een transitiefase. De master of science opleiding Fysiotherapie is reeds aangevangen en men hoopt eind van het jaar de eerste master of science afgestudeerde Fysiotherapeut af te leveren. De zaken worden op orde gebracht, er vindt een aanpassing van de bachelor-masterstructuur (BaMa) plaats, de thesisregeling en alles wat in dit verband er mee samenhangt, is reeds goedgekeurd. Ook bij de studie Geneeskunde zijn er veranderingen op komst. Men staat aan het begin van een accreditatieproces, het verder uitbouwen van een BaMa-structuur, opleiding tot basisarts en het introduceren van een post- doctorale opleiding Huisartsengeneeskunde. Deze informatie deelde de decaan, drs. Sheoradj Panday, gisteravond bij de uitreiking van certificaten en buls aan studenten van de Medische Faculteit die met goed gevolg een studiefase hebben afgerond. Bij deze halfjaarlijkse buls – en certificaatuitreiking heeft een veertigtal studenten een bull of certificaat in ontvangst genomen, specifiek ging het bij de studie Geneeskunde volgens de voorzitter van de examencommissie, Cristel Antonius, om: 4 B1-certificaten, 4 B2-certificaten, 21 bachelorbullen Geneeskunde, 5 assistent-artsenbullen en 2 artsenbullen. Bij de studie Fysiotherapie: 1 student B1,  2 kregen hun B2-certificaat en 2 een bachelorbul.

Zes studenten hebben het predikaat van uitzonderlijke bekwaamheid gekregen. Decaan Panday maakte duidelijk, dat het bij de ene student het makkelijker is gegaan dan de ander, waarbij externe factoren als familiaire en sociaal-economische omstandigheden een rol  hebben gespeeld.  Hij benadrukte dat de faculteit en een werkarm als de examencommissie behulpzaam kunnen zijn, maar dat zij ook gebonden zijn aan regels en geen precedenten kunnen en willen scheppen.

In Suriname wordt er sinds 1882 medisch wetenschappelijk onderwijs verzorgd.

De toenmalige Geneeskundige School van Paramaribo werd op 26 september 1969 omgezet in de Medische Faculteit.  Na de heropening van de Universiteit in 1983 werd de naam veranderd in ‘Faculteit der Medische Wetenschappen’. De faculteit kent de studierichtingen Algemene Geneeskunde en Fysiotherapie.

More
articles