Het Presidentieel Paleis heeft sinds gisteren het wapen van de Surinaamse vlag als symbool op het fronton. Het nieuwe wapen is gisteren tijdens de viering van 152 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname onthuld door woordkunstenaar Celestine Raalte, ter vervanging van de houten beeltenis met daarop het wapen van Amsterdam en van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, de koloniale onderneming die Suriname in de 17e en 18e eeuw exploiteerde.
De vervanging van het kolonialistisch gedenkteken komt op advies van Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparaties Commissie Suriname. Hij vond het ongehoord dat het paleis na al die jaren nog ‘pronkte’ met het gedenkteken van een organisatie die zich bezighield met de slavenhandel. Hij zegt dat deze Nederlandse slaven handeldrijvende onderneming (Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname) voor tientallen miljarden euro’s goederen naar Nederland heeft geïmporteerd, met behulp van tot slaaf gemaakte Afrikanen uit Suriname.
Eugene van der San zei na de ceremonie dat deze verandering een belangrijk moment markeert in de geschiedenis. Het oude teken zal een plek krijgen in een museum. Het wapen dat is verwijderd, is voor sommige Surinamers een pijnlijke herinnering aan de mensonterende slavernij.
Maar anderen vinden de verandering een verkrachting van de geschiedenis. Op social media zijn er discussies losgebroken tussen pro’s en contra’s. De contra’s vinden het onzin dat slechts het middelste gedeelte van het wapen is vervangen. Enkele reacties: “Als je eenmaal vervangt, vervang alles meteen”; “Wil je niks meer van de kolonisator zien, sla het gebouw dan tegen de vlakte, vervang niet alleen het wapen”; “De geschiedenis is de geschiedenis. Je kunt wel een nieuw symbool plaatsen, maar de historie is daarmee niet gewijzigd.”