Android-smartphones onveilig door gebrekkige updates

Consumentenbond Nederland:

Miljoenen Nederlanders lopen met een onveilige smartphone rond omdat fabrikanten het te duur vinden om hun toestellen regelmatig van een nieuwe Android-versie te voorzien. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek van 171 Android-smartphones.  Android-fabrikanten lijken vooral bezig met het verkopen van telefoons. Daarna kijken ze er niet meer naar om. Veel smartphone-bezitters is het wellicht opgevallen: wie een nieuwe Samsung, HTC, LG, Huawei of andere op Google’s Android draaiende telefoon aanschaft, krijgt geen of zelden verse software. Dit terwijl iPhone-bezitters jaarlijks een grote update ontvangen en vaak ook nog enkele kleine.  Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt het gebrek aan software-updates veel omvangrijker dan gedacht: bijna 85 procent van de geteste smartphones is niet geupdated naar Lollipop, de nieuwste Android-versie 5.  De helft van de smartphones draait zelfs op software uit 2012 of ouder.

Nu lijkt dat geen groot probleem, maar dat is het wél. ,,Wat voor de pc geldt, geldt ook voor telefoons,” zegt Yvo Verschoor, telefoonexpert van de Nederlandse Consumentenbond. ,,Er worden altijd veiligheidslekken gevonden, waar hackers misbruik van kunnen maken.”  Zulke lekken worden doorgaans onmiddellijk gerepareerd door Google. Smartphonemakers geven die nieuwe versies echter niet of nauwelijks door aan hun klanten. ,,Veel fabrikanten als Samsung en LG hebben een hele reeks toestellen, daarnaast gieten ze hun eigen saus over Android en voegen er allerlei functies aan toe. Het kost veel tijd en geld om die jarenlang van updates te voorzien, terwijl ze daar niets aan verdienen.”  Het zijn vooral de nieuwe, dure toestellen als de Galaxy S6 die enige tijd updates ontvangen.

Virus

Arnoud Wokke, al jaren smartphone-expert bij techwebsite Tweakers bevestigt de gevaren. ,,Het gebrek aan updates is  een enorm probleem en de fabrikanten weten het. Het is wachten totdat er zich een groot virus verspreidt via een oude Android-versie.”    Volgens Wokke zijn makers van malware steeds professioneler én richten ze zich op Android. 8 van de 10 smartphones wereldwijd draait daar immers op. ,,Het zijn al lang niet meer de computernerds die het cool vonden om hun onschuldige Anna Kournikova virusje op ieders pc te krijgen. Er is veel te halen: op de smartphones van nu zijn ongelooflijk veel gevoelige verkoopbare privé gegevens te vinden.”   Geconfronteerd met hun gebrekkige update-beleid geven zowel Sony, LG en HTC ontwijkende, vage antwoorden aan de Consumentenbond. Alleen Samsung, in  Nederland het populairste merk, is redelijk duidelijk. ,,Een Samsung toestel krijgt, wanneer technisch mogelijk, 1,5 jaar Android-updates.”

Minimaal

De Consumentenbond is het in ieder geval zat en start de actie ‘Updaten!’ De belangenclub eist dat  toestellen minstens twee jaar nieuwe software blijven ontvangen van fabrikanten. ,,Fabrikanten lijken vooral bezig met het verkopen van telefoons, daarna kijken ze er niet meer naar om,” zegt campagneleider Inge Piek. Via sociale media kunnen smartphone-bezitters de actie onder meer liken. Ook is op de eigen site uitgebreide informatie te vinden. De vraag is of het allemaal veel uithaalt. De kans dat de Consumentenbond als een moderne David internationale reuzen als Samsung op de knieën krijgt, lijkt minimaal. Dan moet op zijn minst worden opgetrokken met andere Europese bonden. Een beetje positief nieuws is er des al niet te min tóch: Android-maker Google lijkt flink te balen van het gebrekkige updaten en stelt zelf steeds vaker software-updates rechtstreeks via de eigen Google Play Store beschikbaar. Toch biedt dat slechts deels soelaas, zegt Tweakers-expert Wokke. ,,Met zulke updates kom je niet in de kern van het besturingssysteem terecht. Daarvoor is toch echt een grote update nodig.”

Linkjes

Al met al blijven honderden miljoenen mensen voorlopig risico lopen.  Om de kans op malware en virussen te beperken adviseert Wokke gebruikers voorzichtig te zijn met het klikken op onbekende linkjes en ook niet zomaar alles te downloaden. ,,Maar wie echt verzekerd wil zijn van de laatste Android-versie moet een telefoon van Google’s eigen Nexus-lijn kopen.”

More
articles