“ Het was een bewuste keus tegenkandidaten voor te dragen”

Santhoki:

Het was vanuit de VHP, Abop, NPS en de PL een bewuste keus om ook met tegenkandidaten voor het voorzitterschap en vicevoorzitterschap voor De Nationale Assemblee (DNA) te komen. Dat zegt VHP-voorzitter en oppositieleider, Chandrikapersad Santokhi, over de eerste DNA-vergadering afgelopen dinsdag waarbij de coalitiekandidaten Jenny Geerlings-Simons (voorzitter) en Melvin Bouva (vicevoorzitter) de verkiezingen in het parlement hebben gewonnen van Krishna Hussainali- Mathoera (kandidaat voorzitter) en Marinus Bee (kandidaat vicevoorzitter). “ We hebben dat besproken, voor de democratie is het goed en ook om te kijken hoe de gevoelens bij de parlementariërs liggen”, aldus Santohki. Bij de verkiezing voor de DNA-voorzitter waarbij de strijd ging tussen Jennifer Geerlings-Simons van de NDP en Krishna Hussainali-Mathoera, kreeg eerst, genoemde 33 stemmen, terwijl de tegenkandidaat 18 stemmen kreeg. Na de verkiezing onstond er geroezemoes binnen de oppositie, omdat gelet op de verhoudingen het duidelijk was dat één parlementariër van de oppositie voor Jennifer Geerlings-Simons had gestemd.

Op basis van de onderhandelingen van de winnende regeringspartij NDP, rekende de coalitie 32 stemmen: NDP (26), dissidenten PL (2), DOE (1) en BEP (2). Echter kreeg Simons 33 stemmen. Voor wat, de vicevoorzitter betreft, kreeg Melvin Bouva 32 stemmen, terwijl zijn tegenkandidaat 19 stemmen kreeg. Santokhi geeft aan dat dit wel te verwachten was, omdat er nog geen formele oppositie gevormd is. “Je mag dit gedrag wel verwachten. Het kon ook zijn dat Simons veel meer dan 33 stemmen kreeg.” Voor Santokhi is het niet belangrijk vanuit welke hoek die extra stem richting Simons kwam.

Geruchten deden de ronde als zijn het om de Abop’er Edward Belfort gaan. De parlementariër hiermee geconfronteerd, zei hij niet erop te kunnen reageren, omdat het om een geheime verkiezing voor de DNA-voorzitter ging. Ondertussen heeft Abop-leider Ronnie Brunswijk ronduit gezegd dat het om zijn partijman Belfort gaat, die uit de maat heeft gestemd.

More
articles